G4Media.ro

Starea de sănătate a premierului Fico este în „uşoară ameliorare”

Sursa foto: AFP

Starea de sănătate a premierului Fico este în „uşoară ameliorare”

Starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico este în „uşoară ameliorare”, a anunţat vineri spitalul unde este internat premierul, după ce a fost rănit miercurea trecută de patru gloanţe, într-o tentativă de asasinat, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Spitalul precizează în cel mai recent buletin medical că starea lui Fico se menţine „stabilă cu o uşoară ameliorare”, adăugând, fără a da detalii: „Credem că acest progres va continua”.

Premierul slovac a fost rănit pe 15 mai, în timp ce se saluta cu partizani ai săi după o reuniune guvernamentală organizată în oraşul Handlova din centrul Slovaciei.

El a fost supus ulterior la două intervenţii chirurgicale la Banska Bystrica (centrul Slovaciei), starea sa fiind prezentată ulterior ca stabilă, dar gravă.

Miercuri, vicepremierul Robert Kalinak a declarat presei că Fico va rămâne deocamdată la spitalul din Banska Bystrica.

„Starea lui este gravă, rănile sunt complicate. Transportul este complet în afara discuţiei pentru moment”, a spus Kalinak.

Atacatorul, identificat de media slovace ca fiind Juraj Cintula, un bărbat în vârstă de 71 de ani, a fost imediat arestat de gărzile de securitate ale premierului, iar sâmbăta trecută a fost plasat în arest preventiv pentru tentativă de omor cu premeditare.

„În cursul interogatoriului, (Cintula) a declarat că nu este de acord cu politica guvernului actual”, se arată în decizia de sâmbătă a judecătorului Roman Puchovsky, consultată de AFP.

Atacatorul îi reproşează lui Robert Fico, în special, desfiinţarea biroului procurorului special, atacurile împotriva media, oprirea ajutorului militar pentru Ucraina şi politica sa faţă de Uniunea Europeană.

Tentativa de asasinat a evidenţiat profundele divizări politice din Slovacia, unde Fico (59 de ani), aflat la al patrulea mandat de şef al guvernului – dar nu consecutiv – şi-a preluat funcţia în octombrie, după victoria partidului său Smer-SD la alegerile legislative şi după o campanie concentrată pe propuneri de pace între Rusia şi Ucraina şi încetarea ajutorului militar pentru Kiev, pusă deja în aplicare de guvern.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...