G4Media.ro

Scrisoare deschisă către deputați. Un grup de ONG-uri susține introducerea în lege…

Sursa Foto: Reteaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor

Scrisoare deschisă către deputați. Un grup de ONG-uri susține introducerea în lege a limitei de vârstă de 16 ani pentru consimțământ valid în cazul relațiilor sexuale cu minori, nu 15 ani cum prevede o lege care a trecut de Senat / Cum își argumentează inițiatorii propunerea?

Un grup de ONG-uri susține introducerea în lege a limitei de vârstă de 16 ani pentru consimțământ valid în cazul relațiilor sexuale cu minori, se arată într-o scrisoare deschisă trimisă către deputați de Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor (Rețeaua VIF) a trimis o scrisoare deschisă către toți deputații în care își susțin propunerea.  Senatul a adoptat în iunie Propunerea Legislativă L423/2022 privind modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală prin care este introdusă o limită de vârstă (15 ani) pentru consimțământ valid în cazul relațiilor sexuale cu minori. În cazul modificării legilor organice Camera Deputaților este camera decizionala.

Cele 180 de organizații neguvernamentale care susțin scrisoarea Rețelei VIF arată că, în prezent, nu este prevăzută în lege o vârstă minimă a minorului sub care să se considere că nu își poate da consimțământul valid în cazul unui raportul sexual cu un partener adult sau cu un partener cu o diferență de vârstă mai mare de trei ani. ”Această vârstă minimă ar elimina posibilitatea de a încadra fapta la infracțiunea de act sexual cu un minor și ar încadra-o ca infracțiune de viol”, se arată înr-un comunicat trimis G4Media.ro

Potrivit sursei citate, raportul Inspecției Judiciare, publicat în mai 2021, arată numeroase exemple de încadrare a faptelor de viol asupra minorelor de 10-12 ani ca acte sexuale consimțite cu bărbați adulți, justificând această încadrare prin faptul că minorele au consimțit la actele sexuale prin felul în care erau îmbrăcate, dezvoltarea fizică și comportamentul lor, și prin presupunerea că, dacă nu au spus nimănui ceea ce au trăit, fapta nu a existat sau justificând aceste fapte ca fiind asociate cultural.

Care sunt argumentele pentru care ONG-urile susțin că deputații trebuie să introducă 16 ani ca limită de consimțământ valid:

 • Această limită de vârstă este o măsură de protecție necesară împotriva agresorilor sexuali. Abuzurile sexuale asupra minorilor sunt de cele mai multe ori ascunse, greu de dovedit din cauza relației inegale de putere dintre agresorii adulți și victimele minore. Probatoriul în cazurile penale este pe umerii victimelor minore ale violenței sexuale, nu ai agresorilor, fiind mult mai greu pentru victimele minore să asigure probatoriul care să dovedească constrângere, punere în imposibilitate de a-și exprima voința sau faptul că agresorul a profitat de această stare în care s-a aflat minorul, așa cum este precizat în Codul Penal în cazul infracțiunilor de viol.
 • Introducerea limitei de vârstă de 16 ani diminuează presiunea pusă pe victimele minore de a demonstra o infracțiune care are de cele mai multe ori un caracter ascuns. În plus, vârsta minimă legală pentru căsătorie este 16 ani (doar în temeiul unui aviz medical și cu încuviințarea părinților/tutorelui și autorizarea instanței de tutelă), persoana fizică dobândește capacitatea de muncă la 16 ani, minorii nu pot avea acces la mijloace de contracepție până la 16 ani fără acordul părinților sau a tutorelui.

Prin scrisoarea deschisă, Rețeaua VIF solicită deputaților:

1. Să legifereze 16 ani, nu 15 ani (așa cum prevede Propunerea Legislativă L423/2022) ca prag de vârstă pentru încadrarea faptei la infracțiunea de viol săvârșit cu un minor.
2. Să încadreze fapta la infracțiunea de viol săvârșit cu minor atunci când există un dezechilibru de putere în cazul relațiilor sexuale între un minor cu vârsta între 16 și 18 ani și un adult, (eg. adult profesor, tutore, părinte)
3. Să reglementeze expres că NU constituie circumstanță atenuantă dacă sub stăpânirea unei puternice tulburări sau emoții, determinată de o provocare din partea persoanei vătămate minore sunt săvârșite infracțiunea de viol asupra unui minor, actul sexual cu un minor și agresiune sexuală asupra unui minor.
4. Să introducă un articol care recunoaște drept forme de violență sexuală practicile asociate căsătoriilor forțate.

Context

În ultimii 8 ani, 1.885 de fete și 202 băieți au fost victime ale infracțiunilor de viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor, în care autorul era un membru de familie (IGPR, 2014-2021)1. În peste 91% dintre cazurile raportate la poliție, agresorii adulți au fost bărbați (IGPR, 2014-2021). Însă mulți agresori sexuali sunt și din afara familiei. Numai în primele 6 luni ale anului 2022 au fost înregistrate 2658 de sesizări penale privind acte sexuale cu minori, 872 de sesizări de agresiune sexuală, 1951 de sesizări de viol (IGPR, 2022) în afara relațiilor de familie.

”Propunerile Rețelei sunt vitale în contextul politic și social în care trăim. Există o cultură bine înrădăcinată a sexualizării fetelor de la cele mai fragede vârste care justifică violența sexuală asupra acestora. Mai mult, 55% dintre români consideră că violul este justificat în anumite situații – dacă victima era îmbrăcată sumar, dacă a acceptat să îl însoțească pe agresor acasă sau dacă a consumat băuturi alcoolice sau stupefiante2 (Eurobarometru 449, 2016). Pentru incapacitatea statului român de a oferi o protecție efectivă minorelor, România a fost condamnată de CEDO în cauza M.G.C. împotriva României prin Hotărârea din 15 martie 20163.

Cu toate acestea, în continuare în România minorele sunt cele mai des întâlnite victime ale infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale. Ele sunt expuse riscului sarcinilor nedorite, rezultate din abuzuri sexuale, accesului limitat la serviciile medicale privind întreruperea sarcinii, a traumei legate de întreruperea sarcinii la o vârstă fragedă, sărăciei sistemice izvorâte din întreruperea accesului la educație la vârste de 14, 15 sau 16 ani în vederea îngrijirii unui copil rezultat dintr-un astfel de act sexual al minorului până în vârsta de 16 ani”, se mai arată în comunicat.

Scrisoarea deschisă poate fi consultată aici.

Prezenta scrisoare este susținută de următoarele organizații neguvernamentale:
Platforma ProTECT – o platformă de 22 de organizații antitrafic din România
FONPC – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copii – federație cu 65 de
organizații pentru drepturile copiilor
FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – federație
formată din 44 de organizații implicate în servicii sociale pentru grupuri vulnerabile
Active Watch
Asociația ACCEPT
Asociația CIVICA
Asociația Dream Project
Asociatia easyECO
Asociația Moașelor Independente
Asociația MozaiQ LGBT
Asociatia Platforma Civica Aresel
Asociația Rise OUT
Asociația ZI de BINE
Asociatia Romanian Women’s Lobby
Centrul de Resurse Juridice
Centrul pentru Inovare Publică
Centrul pentru Politici Educaționale
CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publică
Consiliul Național al Elevilor
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Funky Citizens
Girl Up România
Institutul Român pentru Pace PATRIR
Societatea de Analize Feministe AnA
Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală
Tineri pentru Tineri
Vedem Just

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

12 comentarii

 1. Saracii copii! Ca asta sunt la 15-16 ani, copii.

 2. ar trebui diferentiata limita de varsta in functie de felul si tipul relatiei sexuale.

  … si pozitia e de luat in calcul

  • Esti la fel de je.gos ca parintii care te-au crescut asa

  • E ciudat ca unul ca tine facut din pozitia „pe fuga si cu gura deja plina” sa aiba asemenea preocupari. Iar limita de varsta nici nu intra in calcul, m4mica ta cand te-a facut inca tinea un ursulet de plus in mana si la scoala inca nu trecuse de litera „p” de la p…endula. Despre taticul tau nu avem date, s-ai pierdut odata cu deportarea lui inapoi la groapa de gunoi de unde a aparut.

 3. Codul penal promiscuu al lui Predoiu are 15 ani trecut, nu stiu sa se fi majorat: “(1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise cu un minor cu vârsta între 13 şi 15 ani se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani.” plus “ 5) Faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) nu se sancţionează dacă diferenţa de vârstă nu depăşeşte 3 ani.” si doar daca esti in situatia de aici se merge pana la 18 ani: (3) Fapta prevăzută în alin. (1), comisă de un major cu un minor cu vârsta între 13 şi 18 ani, când majorul a abuzat de autoritatea ori influenţa sa asupra victimei, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.” Deci in momentul de fata varsta de consimtamant e 15 ani.

  • Scutea, p. general, a spus că multe fete de 13 ani sunt versate și e ok să fie abuzate.

 4. corect se spune krom sau „care apartine minoritatii krome”

 5. Pai daca sunt atatia membri PNL si PSD (inclusiv mai multi primari!) acuzati de viol sau relatii se.xuale cu minori, cum vreti ca actuala majoritate sa accepte propunerile astea?

  • +1
   Gheorghe Stavarache – pnl
   Damian Bunariu – pnl
   Victor Chirilă – pnl
   Costică Dobre – psd
   Bogdan Davidescu – psd

   Cat de inapt mental poti sa fii sa mai votezi in continuare cu astia? Voi care aveti fete acasa de crescut ce ziceti?

 6. Super. Si cum isi incep americanii viata sexuala la 18 ani, fetele rămân însărcinate. Si in India așteaptă pana la 22 de ani ca altfel vor fi batute, omorâte, arse cu acid, etc. Asta daca se nasc, ca avortul selectiv (sa decizi sa avortezi cand fatul e de sex feminin) e in floare. Ce exemple minunate. Pe cand in tarile nordice, calitatea vietii si fericirea, ca si egalitatea de gen sunt la cotele cele mai înalte.

 7. Vai ce dilãu e asta … O tot da cu stangisti, progresisti, dar nici macar nu a inteles stirea