G4Media.ro

Sri Lanka anunță că a descoperit cel mai mare safir albastru din…

Sri Lanka anunță că a descoperit cel mai mare safir albastru din lume, cu o greutate de 310 kilograme

Autorităţile din Sri Lanka au prezentat cel mai mare safir albastru descoperit vreodată – cu o greutate de 310 kilograme -, la Horana, un oraş situat la 65 de kilometri sud de Colombo, cel mai mare oraş din ţară, în casa unuia dintre properietarii carierei în care a fost descoperită piatra preţioasă, relatează News.ro.

Călugări budişti au cântat imnuri de laudă în timpul prezentării pietrei, descoperită în urmă cu trei luni.

Experţi locali au anunţat că este vorba despre una dintre cele mai rare pietre preţioase din lume în funcţie de greutate.

Organizaţii internaţionale urmează să certifice safirul.

Cariera în care a fost descoperită piatra preţioasă se află în apropierea oraşului Rattnapura, supranumit „oraşul pietrelor preţioase”. În acest oraş s-a descoperit cel mai mare zăcământ de safir, într-o grădină, din întâmplare.

Această piatră preţioasă, extrem de rară, este caracterizată de o stea albă în vârf.

Oraşul Ratnapura este cunoscut drept capitala pietrelor preţioase a acestei ţări cu 23 de milioane de locuitori, unul dintre cei mai mari exportatori mondial de safire.

Potrivit unor date de la reprezentanţi ai industriei pietrelor preţioase de pe insulă, citaţi de Reuters, Sri Lanka a exportat anul trecut pietre preţioase în valoare de 500 de milioane de dolari.

Condiţiile geologice ale solului Sri Lankăi sunt deosebit de propice dezvoltării pietrelor preţioase şi mai ales a safirelor din Ceylan.

În 2016, tot Sri Lanka a descoperit precedentul cel mai mare safir, de 1.400 carate, estimat la 90 de milioane de euro, un record care tocmai a fost bătut.

Sursa foto: Captură video – YouTube / Reuters

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Uite asta bogăție naturală, nu basinile proștilor de ruși. Să se șteargă cu ele la fund, că în curând nu vor mai valora nimic

  • Mda…ai dreptate…piatra asta poate fi rafinata in combustibil plus cele un miliard de alte utilizari….mult mai bine decat ,sa zicem, petrolul sau gazele

  • Mereu vom avea nevoie de petrol că se folosește și la fabricarea plasticului. De ani de zile tot trecem pe energie regenerabilă dar dacă ne taie rușii gazul am belit-o.

 2. Un safir de 310kg va fi valoros oricând, dar cu descoperirea noilor surse de energie, petrolul și gazele vor valora mult mai puțin. Plus că rusia nu e pe primul loc nici la asta

  • Care surse noi de energie? Europenii au zis că trec înapoi pe termocentrale de când gazul e prea scump. Știu că cu Ursula vă vedeți în viitor dar restul trăim în prezent.

  • La asta nu, doar la diamante e pe locul 1, bribrizule.

 3. Oxid de aluminiu natural topit. Rușii au un zăcământ foarte mare de diamante dar cu care nu ies, deocamdată, pe piață