G4Media.ro

Sportswashing. Cum își spală imaginea regimuri dictatoriale precum Arabia Saudită prin intermediul…

Sursa foto: House of Saud (houseofsaud.com)

Sportswashing. Cum își spală imaginea regimuri dictatoriale precum Arabia Saudită prin intermediul sportului. Miliarde de dolari investite în fotbaliști de top precum Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Messi / Alte miliarde investite în box, Formula 1 sau golf

Termenul ”Sportswashing” desemnează utilizarea sportului de către un regim politic autoritar/dictatorial pentru spălarea imaginii. Un exemplu de manual de utilizare a acestei tehnici este Arabia Saudită, care tocmai l-a atras pe fotbalistul Karim Benzema cu un salariu anual de 100 de milioane de euro și pregătește o ofertă de un miliard de dolari pentru Leo Messi, starul absolut al fotbalului.

Prima cheltuială exorbitantă în fotbal făcută de Arabia Saudită a fost cu starul portughez Cristiano Ronaldo. El a fost adus la clubul Al Nassr în decembrie 2022, cu un salariu de 200 milioane dolari pe sezon timp de trei sezoane.

A urmat Karim Benzema, câştigătorul Balonului de Aur în 2022, care s-a despărţit după 14 sezoane de Real Madrid. El a semnat în urmă cu câteva zile un contract de 100 de milioane de euro pe an, net, potrivit Euronews.

Marea lovitură e însă în pregătire: șeicii din Arabia Saudită pregătesc o ofertă de un miliard de dolari pentru Leo Messi, căruia i-a expirat contractul cu formația franceză PSG. Contractul include și servicii de reprezentare externă, pentru că Arabia Saudită vrea să câștige organizarea Cupei Mondiale de Fotbal din 2030. Exact cum a procedat și Qatar, care s-a bazat pe sprijinul unor foste glorii precum David Beckham pentru a câștiga organizarea Cupei Mondiale din 2022.

Toate aceste sume amețitoare, posibile cu ajutorul petrodolarilor, au un singur scop: spălarea imaginii Arabiei Saudite, un regim dictatorial în care drepturile omului și libertățile civile nu există.

O investigație a canalului american de televiziune CBS arată că investițiile Arabiei Suadite în sport nu se opresc la fotbal.

”O țară care nu a câștigat niciodată o medalie olimpică de aur, Arabia Saudită a apărut brusc ca un actor major în sportul mondial: găzduiește evenimente, cumpără echipe și atrage atleții cu contracte uluitoare. Este această investiție o încercare de a diversifica economia și de a se adresa cetățenilor mai tineri, așa cum susțin liderii săi? Sau este făcută pentru a ascunde abuzurile privind drepturile omului, regimul autoritar și chiar crimele?”, arată CBS, care face o listă a celor mai mari investiții saudite în sport.

– 2019. Semnalul pentru intrarea Arabiei Saudite în sportul mondial a fost dat prin evenimentul pugilist în valoare de câteva zeci de milioane de dolari numit „The Clash on the Dunes”. A fost o luptă pentru titlul la categoria grea, revanșa dintre Anthony Joshua și Andy Ruiz Jr.

– 2020. Arabia Saudită a început organizarea unei curse de cai cu cele mai mari premii din istorie.

– 2021. Arabia Saudită a început organizarea curselor de Formula 1, numit Saudi Arabian Grand Prix

– 2022. La Riad, capitala Arabiei Saudite, a fost organizat un turneu de tenis cu premii uriașe. Numărul de spectatori a fost infim, dar evenimentul a fost promovat la nivel global

– 2022. Organizarea turneului LIV Tour, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, care a divizat golful

Arabia Saudită e condusă de facto de influentul prinț moștenitor, Mohammed bin Salman (cunoscut ca MBS). În 2022, el a devenit prim-ministrul regatului petrolier, post deţinut în mod tradiţional de către rege.

Bin Salman a impus câteva reforme sociale, reprimând în acelaşi timp în mod brutal opoziţia.

Înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia în luna februarie, regatul saudit – şi în special MBS – a încercat să iasă din izolarea diplomatică impusă de majoritatea ţărilor occidentale în urma asasinarii în 2018 a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la consulatul ţării sale din Istanbul. După creşterea preţurilor la energie determinate de invazia rusă, preşedintele american Joe Biden, fostul prim-ministru britanic Boris Johnson şi alţi lideri occidentali au vizitat însă regatul, unul din primii exportatori de petrol din lume, pentru a încerca să convingă Riadul să producă mai mult ţiţei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...