G4Media.ro

Spitalul regional din Cluj primește finanțare de la Comisia Europeană. Pas mare…

Spitalul regional din Cluj primește finanțare de la Comisia Europeană. Pas mare pentru primul din cele trei spitale regionale anunțate din 2014 și amânate în fiecare an

Comisia Europeană a anunțat luni că a aprobat finanțarea din fonduri UE cu 47 de milioane de euro a Spitalului Regional din Cluj, potrivit unui comunicat al executivului european. Este vorba despre primul din cele trei spitale regionale (alături de Iași și Craiova) promise de guvernele succesive ale PSD încă din 2014 și amânate an de an.

Finanțarea va veni din Fondul European pentru Dezvoltare Regională și va fi utilizat pentru construirea și echiparea noului spital, care va deservi întreaga regiune de Nord-Vest a țării.

Context. Noul spital regional de urgență din Cluj va costa 2,5 miliarde de lei (fonduri europene și fonduri bugetare) și va avea 849 de paturi, dintre care 105 pentru îngrijiri critice (inclusiv arși), potrivit proiectului de hotărâre de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnic-economici pus în dezbatere publică. Spitalul ar urma să fie construit în patru ani, amplasamentul fiind comuna Florești.

Cele mai importante detalii din proiect:

Cost: 2,5 miliarde de lei, cu o investiție eșalonată pe patru ani

Capacitate: 849 de paturi și 19 săli de operație. Spitalul va avea 774 de paturi de spitalizare pentru îngrijiri acute și 105 paturi pentru îngrijiri critice în spital, printre care și pacienți arși.

Finanțare din fonduri europe și de la bugetul Ministerului Sănătății

Locație: Terenul selectat este în zona Florești, strada Avram Iancu, la 10 km de centrul municipiului Cluj Napoca. Terenul a fost primit de la Consiliul Județean Cluj

Construcție: Va avea 7 niveluri (subsol, parter și 5 etaje). Partea extinsă orizontală a clădirii se întinde pe 3 niveluri complete, în timp ce o parte din clădire se extinde pe 3 etaje suplimentare. Terasele de deasupra etajului 1, între curțile interioare, și terasa de deasupra nivelului 3 sunt prevăzute a fi acoperite cu vegetație. Suprafața construită este de 28.883 de mp.

Parcări: Spitalul va avea 1.396 locuri de parcare, la sol și în subsol. În plus vor exista 15 locuri de parcare pentru motociclete, 41 pentru biciclete și o stație de autobuz. În parcare vor fi amplasate 10 stații de încărcare pentru mașinile electrice.

Heliport: Pe acoperișul clădirii va fi construit un heliport pentru elicopterele care transportă pacienți.

Centrele medicale din noul spital:
– Centrul pentru cap și gât
– Centrul toracic
– Centrul abdominal
– Centrul pentru articulații, coaloană vertebrală și traumă
– Centrul de medicină internă
– Centrul pentru mamă și copil

Foto: Macheta Spitalului regional Cluj / Ministerul Sănătății

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. De ce se dezvolta Cluj,Oradea,Sibiu ?
  Pentru ca au scapat de capusele infractoare pesediste.

  FELICITAR, cu oameni care nu fura se poate!

 2. Trebuie sa vrei si esti ajutat ! Nu ca la pesedei : „Vom face si vom drege: 5- 7-8 , de ce nu 12 sau chiar 15 spitale regionale cu resurse exclusiv interne” iar problema se inchide fix dupa ce gargaragii pun punct la ultima fraza din discurs !

  PS. Bine ca la Floresti nu e primar pesedist care sa spuna precum Firea cand cu spitalul modular din Curtea Spitalului Elias : Eu dau terenul …daca vreau ! Fara mine nu se poate construi.”

 3. Spitalul regional din Iasi este cel mai avansat in momentul de fata. Cluj al 2-lea si la Craiova probabil inca se cearta.

  Pe 31 decembrie 2019 a fost semnat contractul de finantare pentru cel din Iasi, iar pe 17 martie 2020 a fost aprobata finantarea de CE. Adica ce s-a intamplat astazi pentru cel din Cluj s-a intamplat pe 17 martie pentru cel din Iasi.

  • In Moldova mai mult se fura /sabotează decât se lucrează,așa că tot cel de la CJ va fi fruncea,bravo lor!

 4. Bravo ‘ Cluj!

 5. Cum?!
  Nu primeste cel de la Craiova PSDista a Olgutei??!!
  Discriminare!!!!!!!!!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.