G4Media.ro

Spitalele se pregătesc în caz de război. Arafat: Chiar dacă acest lucru…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Spitalele se pregătesc în caz de război. Arafat: Chiar dacă acest lucru e foarte puțin probabil, a fi pregătit este obligatoriu

România și celelalte state membre NATO își pregătesc sistemele sanitare în caz de război. Într-un interviu pentru Digi24, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), spune că pregătirea pentru o astfel de situație este obligatorie. Țara noastră își face stocuri și pentru detecție nucleară.

„Dacă UPU-rile sau dacă în spitalele civile, în caz de conflict, vom primi pacienți, este normal. Toată Europa, toată lumea vede acest lucru, că militarii, dacă sunt răniți, vor ajunge la un moment în spitalele civile. Nicio țară n-are spitale militare cu toate specialitățile care să acopere nevoia militarilor. Așa că orice spital civil va ajunge în final să primească, posibil, răniți, militari sau civili”, a afirmat Arafat.

Șeful DSU a precizat că „mai este de lucrat pe partea de capacități, mai este de lucrat pe partea de capacități de terapie intensivă, mai este de lucrat pe partea de capacități chirurgicale”.

„Să știți că se lucrează, nu numai în România. Se lucrează peste tot pentru pregătirea sistemelor sanitare din țările membre NATO pentru a face față unei eventuale situații de conflict. Chiar dacă toată lumea spune că acest lucru este foarte puțin probabil și că nu trebuie să ne speriem, da, așa este, dar a fi pregătit este un lucru obligatoriu. Și anul trecut, nu este niciun secret că s-a ținut la NATO o întâlnire a grupului întrunit de sănătate, care este un grup pe care am onoare să-l coordonez de câțiva ani. S-a discutat despre necesitatea ca sistemele să fie mai pregătite, cu viziune spre accidentele colective, indiferent de cauza lor, spre a primi un număr mare de accidentați, că vin din altă țară, că vin din țară, dacă vin din cauza unui conflict sau vin din cauza unei catastrofe, oricum trebuie să fim pregătiți. Deci pot să spun că mai avem încă, dar creștem, creștem la stocuri, la pregătire, la materiale sanitare. Recent am luat un proiect de 96,5 milioane euro pentru crearea unui stoc medical și de detecție și de monitorizare pe partea de chimic, biologic și radio-nuclear. Un stoc pe care noi îl creăm în România în numele Uniunii Europene și sunt alte țări similare nouă care au luat astfel de sume ca să facă aceleași lucru. Astea toate cresc nivelul de pregătire”, a subliniat Raed Arafat.

Citește și DOCUMENT Guvernul pregătește legislația pentru asistența medicală în cazul unor operațiuni militare, în condiții de „acțiuni continue ale inamicilor, insuficiența resurselor medicale, accesul limitat la mijloacele de diagnostic și tratament, austeritate, condiții de mediu extreme”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Pe timp de pace spitalele noastre arata cam toate ca dupa razboi, de la cladire pana la stocuri de medicamente si materiale, care lipsesc cu desavarsire. Sa ne fereasca Sfantul, ma mir ca are tupeu sa iasa cu astfel de declaratii.

  2. Când se pregătesc spitalele este treabă sigură. Și in Ucraina înainte de a incepe razboiul SUA a anunțat că Ucraina va fi atacată întrucât in spitalele din Belarus si Rusia, unde se țineau exercițiile au adus sânge, s-au pregătit.
    Este destul de clar că urmează Moldova la aparat și după Moldova va presta România.

    • Dacă tot ești așa de sigur ca va fi război de ce mai stai să scrii și nu pleci pe front? Zeli are nevoie de oamenii ca tine la telecomunicații.

    • Ai vrut să zici ceva? Sau doar frustrarea vorbea in tine?

  3. Ceea ce pare ca nu stie Arafat este ca si acum unii medici lucreaza ca in vreme de razboi..deh!

  4. Inca mai esti in functie dupa atatia morti ?Cineva te tine in spate ,tare de tot