G4Media.ro

Spionajul spaniol, convins că Kremlinul se află în spatele asasinării pilotului rus…

Sursa foto: Twitter / Ministerio Defensa

Spionajul spaniol, convins că Kremlinul se află în spatele asasinării pilotului rus dezertor Maksim Kuzminov

Spionajul spaniol este convins că Moscova se află în spatele asasinării în Spania a unui dezertor rus care a trecut de partea Ucrainei în 2023, pilotul Maksim Kuzminov care a dezertat cu elicopterul,, găsit ciuruit de gloanţe a 13 februarie într-o staţiune balneară în sud-estul Spaniei, potrivit presei spaniole, dezvăluie cotidianul El Pais, care citează surse din cadrul serviciilor de informaţii spaniole, relatează AFP, transmite News.ro.

”Serviciile spaniole de informaţii nu au nicio îndoială cu privire la faptul că mâna lungă a Kremlinului se află în spatele unei crime fără precedent în Spania”, scrieEl Pais, un cotidian de stânga apropiat Guvernului de stânga al lui Pedro Sanchez.

Singura întrebare a spionajului spaniol este, potrivit El Pais, care este serviciul serviciul însărcinat de Kremlin să-l asasineze pe Maksim Kuzminov – serviciul extern de informaţii SVR, serviciul federal de securitate FSB sau spionajul militar GRU.

Surse citate de cotidian subliniază că va fi foarte dificil să se dovedească implicarea acestor servicii şi că asasinii au părăsit deja Spania.

Surse diplomatice citate de cotidian consideră că acest caz este ”extrem de grav” şi că Madridul va da un ”răspuns ferm” Moscovei în cazul unei confirmări a implicării Kremlinului.

Moartea pilotului rus – confirmată de către spionajul militar ucrainean GRU, care nu a făcut precizări cu privire la locul, data şi circumstanţele acesteia – rămâne înconjurată în mister.

”CADAVRU MORAL”

Presa spaniolă, care citează surse apropiate anchetei, scrie că un corp ciuruit de gloanţe a fost găsit la 13 februarie într-o staţiune Balneară, în sud-estul Spaniei, este al lui Maksim Kuzminov.

Guvernul spaniol şi Garda Civilă, însărcinată cu ancheta, contactate din nou de AFP joi, nu au confirmat aceste informaţii.

Ministerul spaniol al Apărării, în subordinea căruia se află serivciile de informaţii, a declarat AFP că cere ca ”Garda (Civilă) să fie lăsată să lucreze pentru ca ancheta să avanseze”, reiterând răspunsul Guvernului de la începutul dosarului.

Maksim Kuzminov, care se opunea Războiului rus din Ucraina, a devenit cunoscut în august, când a dezertat cu tot cu un elicopter de tip Mi-8 aparţinând armatei ruse într-o zonă aflată sub control ucrainean.

Potrivit El Pais, Kuzminov este bărbatul ucis la 13 februarie cu şase gloanţe, laVillajoyosa.

Asasinii au trecut apoi peste cadavru cu maşina victimei, găsită calcinată într-o comună vecină.

Moscova a salutat marţi informaţii despre moartea acestuia.

”Aces ttrădător a devenit un cadavru moral încă din momentul în care şi-a planificat crima abjectă şi teribilă”, declara agenţiei oficiale ruse de presă Tass directorul spionajului rus (SVR) Serghei Narăşkin.

Narîşkin nu a confirmat însă implicarea Rusiei în această moarte.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. da de unde…. s-a impuscat singur cu mai multe focuri de arma,dupa care,mort fiind, a pus masina pe pilot automat sa treaca peste el