G4Media.ro

Spionajul maghiar trece direct în subordinea ministrului de Externe, Péter Szijjártó, care…

Spionajul maghiar trece direct în subordinea ministrului de Externe, Péter Szijjártó, care îşi întăreşte poziţia în stat

Péter Szijjártó, ministrul desemnat pentru Afaceri Externe din noul guvern Viktor Orban, a anunţat oficial, marţi, că serviciul de spionaj extern (omologul SIE din România) va trece în subordinea sa, anunţă agenţia de presă MTI. Prin subordonarea Autorităţii pentru Informaţii, cel mai important serviciu secret maghiar, Péter Szijjártó îşi întăreşte poziţia în guvern, dar şi în interiorul Fidesz, partidul de guvernământ.

Până acum, Autoritatea pentru Informaţii era în subordinea oficiului premierului.

Péter Szijjártó a anunţat trecerea instituţiei în timpul audierii în Parlament.

Informaţia a fost publicată în premieră de cotidianul Nepszava, care scria că, după alegerile câştigate en fanfare de Viktor Orban, va crește presiunea politică asupra serviciilor secrete. Ziarul scrie că în ultimii ani s-au împuţinat semnificativ informațiile primite de la agențiile din Europa de Vest, reținerile acestora fiind cauzate de faptul că s-a creat imaginea că  serviciile maghiare de informaţii au o relaţie prea apropiată cu cele ruseşti.

Dacă se finalizează trecerea Agenției de Informații la Ministerul Afacerilor Externe și Economice, această decizie va avea două mesaje: guvernul se va concentra pe activități de „intelligence economic” cu scopul de a explora oportunitățile de afaceri și va crește activitățile clasice de culegere de informații politice. Agenția de informații nu este suficientă pentru a îndeplini cea de-a doua activitate și nici nu este recomandabilă o astfel de misiune pentru instituție. Mult mai eficientă ar fi crearea unei rețea de lobby – au arătat experții pentru cotidianul din Ungaria.

Szijjártó a anunţat că afacerile externe şi comerţul exterior rămân în cadrul aceluiaşi minister, care doreşte să încurajeze în continuare investiţiile, deoarece în prezent, Ungaria trebuie să concureze pentru investitori nu doar cu ţările din regiune, ci şi cu state aflate la mii de kilometri distanţă.

Foto: Péter Szijjártó (sursa: pagina de FB a Guvernului Orban)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează