G4Media.ro

Spania, ţara care deţine preşedinţia rotativă a UE, vrea ca statele membre…

sursa foto: captura video

Spania, ţara care deţine preşedinţia rotativă a UE, vrea ca statele membre să ajungă, în următoarele săptămâni, la un acord de principiu cu privire la reforma organizării pieţei comune a energiei electrice

Potrivit unei surse din Ministerul spaniol al Energiei, citată de Reuters, Spania vrea ca statele membre să ajungă, în următoarele săptămâni, la un acord de principiu cu privire la reforma organizării pieţei comune a energiei electrice, relatează Agerpres. Spania a preluat de la 1 iulie  preşedinţia rotativă a UE.

Cele 27 de state membre UE nu au reuşit încă să ajungă la o poziţie comună cu privire la reformele preconizate pentru organizarea pieţei energiei electrice a UE, în ideea de a accelera dezvoltarea energiei din surse regenerabile şi a-i proteja pe consumatori de creşterile de preţuri. Unul dintre subiectele asupra căruia statele membre au opinii divergente sunt ajutoarele de stat acordate centralelor electrice, iar sursa citată de Reuters susţine că acesta rămâne şi principalul punct sensibil.

Spania, ţara care va deţine preşedinţia rotativă a UE până la finele anului, a făcut din obţinerea unui acord în acest dosar una dintre priorităţile sale. Preşedinţia spaniolă va fi ultima înainte de alegerile pentru Parlamentul European din luna iunie 2024, ceea ce face şi mai urgentă finalizarea reformei.

Diplomaţii spanioli lucrează intens pentru a intermedia un acord de principiu înainte de vacanţa de vară, a dezvăluit sursa, obiectivul fiind debutul negocierilor cu Parlamentul European şi Comisia Europeană după vacanţă şi finalizarea acordului până la sfârşitul anului.

Săptămâna următoare, Spania va găzdui o reuniune informală a miniştrilor mediului şi energiei la Valladolid, însă reforma organizării pieţei energiei electrice nu se află pe agenda discuţiilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Piața comuna nu este piața comuna cât timp produsele care traversează frontiere Schengen fi interiorul pieței comune sunt mai puțin competitive din cauza costurilor suplimentare.