G4Media.ro

Spania: Partidul Popular (centru-dreapta) se clasează pe primul loc în alegerile regionale…

Foto: Facebook Alberto Nunez/PSOE

Spania: Partidul Popular (centru-dreapta) se clasează pe primul loc în alegerile regionale și municipale înaintea Partidului Socialist (PSOE) aflat la guvernare, un test electoral important pentru scrutinul parlamentar de anul viitor

Partidul Popular (centru-dreapta) s-a clasat pe primul loc în cursa pentru parlamentele regionale în opt din cele 12 regiuni autonome din totalul de 17 ale Spaniei unde au avut loc alegeri, față de trei câștigate de PSOE și unul de regionaliști în Navarra. PP a obținut singur majoritatea absolută în regiunea Madrid și La Rioja, în timp ce PSOE deține majoritatea absolută în Castilla-La Mancha.

În termeni procentuali, PP, condus de Alberto Nunez, s-a clasat pe primul loc pe ansamblul Spaniei cu 31.5% (față de 22,62% în 2019), devansând PSOE condus de premierul Pedro Sanchez care a înregistrat 28,11% (față de 29,38% în 2019), în timp ce VOX (extrema dreaptă) și-a dublat scorul, ajungând la 7,18% (3,56% în 2019).

Seara electorală a fost marcată și de rezultatul catastrofal al aliaților celor două mari partide situate la stânga lor, centriștii de la Ciudadanos (pentru PP) și stângiștii de la Podemos (pentru PSOE) care au fost practic anihilați ca forțe politice la nivel regional.

În alegerile municipale PP a duplicat rezultatul bun din alegerile regionale: în afară de Madrid unde au câștigat majoritatea absolută a mandatelor de consilieri (29 din 57), conservatorii au avansat semnificativ în Andaluzia, fieful PSOE din sud, unde au câștigat orașul Sevilla.

În Țara Bascilor, stângii separatiști de la EH Bildu au obținut 29,2% și au preluat controlul în capitala regională Vitoria, pe ansamblu Partidul Naționalist Basc (PNV) rămânând pe primul loc cu 31,69%.

Luptă strânsă la Barcelona, unde lista fostului primar separatist catalan de dreapta Xavier Trias s-a situat pe primul loc cu 22,42%, înaintea Socialiștilor Catalani cu 19,79% și lista stângiștilor separatiști, condusă de primărița în funcție, Ada Colau, cu 19,77%.

Campania electorală a fost extrem de virulentă, cu atacuri reciproce între Nunez și Sanchez, liderul opoziției acuzându-l pe premier că face concesii separatiștilor catalani și basci, fără sprijinul cărora nu poate obține o majoritate în Congresul Deputaților.

Rezultatul acestor alegeri arată o concentrare a electoratului către cele două mari partide – PP la centru dreapta și PSOE la centru stânga după o perioadă de 15 de dezertare către partide noi, Ciudadanos și Podemos.

În același timp, VOX își continuă ascensiunea și ar fi posibil ca anul viitor, dacă PP se clasează pe primul loc, Nunez să fie nevoit să apeleze la acest partid ultra-naționalist, așa cum s-a întâmplat după ultimele alegeri în Suedia și Finlanda.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...