G4Media.ro

Spania: Energia eoliană și solară – 40% din producția de electricitate în…

Sursa foto: Facebook / RWEA - Asociatia Romana pentru Energie Eoliana

Spania: Energia eoliană și solară – 40% din producția de electricitate în aprilie, un nivel record

Energia eoliană și solară a reprezentat 40% din producția de electricitate a Spaniei în aprilie, un nivel record care s-a datorat în parte unei primăveri marcate de vânturi puternice și creșterii capacității instalate de energie regenerabilă, potrivit unui raport al grupului de reflecție Ember Climate publicat marți, transmite agenția Reuters, citată de boursorama.com.

Luna trecută, parcurile eoliene au furnizat 26,2% din energia electrică a țării, iar centralele fotovoltaice au reprezentat 14,1%, a declarat Ember Climate, citând date compilate de operatorul de rețea spaniol Red Electrica.

Producția de energie verde a beneficiat de vânturile puternice din timpul lunii aprilie și de o creștere a capacității instalate. Capacitatea de producție eoliană a crescut cu 3,7% de la an la an, în timp ce capacitatea fotovoltaică a crescut masiv, cu 26%.

Centralele nucleare și cele pe gaz au reprezentat 21,6% și, respectiv, 20,3% din volumul de energie electrică produsă în Spania în cursul lunii, potrivit Ember Climate.

Precedentul record pentru ponderea energiei solare și eoliene în mixul de energie electrică al țării a fost de 38% în mai 2021.

Cu câmpiile sale însorite, râurile și dealurile sale bătute de vânturi, Spania se așteaptă ca până în 2026 să genereze 67% din energia electrică din surse regenerabile.

Planul de redresare economică adoptat de guvernul spaniol după pandemia COVID-19 alocă aproximativ 6,9 miliarde de euro pentru energia regenerabilă, hidrogenul verde și stocarea energiei până în 2023 și urmărește să atragă investiții private în valoare de 9,45 miliarde de euro.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

 1. Stai așa, nu cumva în Spania e turnul solar de 300MW cu oglinzi? Nu cumva e la Sevilia?
  Bă, dragi „daci liberi”, neam de neamul nostru ne-a văzut așa ceva. Eram acolo și făceau ăia niște experimente: un balon 🎈 a zburat pe acolo, s-a topit instant!!!! Instant! Am crezut că s-au teleportat, dar nu… Bine, pe pământ mai vezi păsări coapte/prăjite din cauza razelor turnului solar. 😂😂😂

  • Asta nu e nimic! Cercetătorii sovietici au făcut niște panouri solare de când încă nu exista soarele. Ba mai mult, știința ruseasca nu încetează sa ne uimească. Când graham bell a inventat telefonul, a găsit câteva apeluri nepreluate de la moscova. Ei, ce ziceți de asta, sa nu mai spuneți ca nu știați!

 2. Pai ăsta este viitorul, combinat iarna cu micro chp pe biomasă solida pe care descreieratii din România o ard ca să „curețe” pământul de „dăunători” !

 3. Sa vedem ce facem atunci cand nu bate vantul…

  • Nu cumpărăm gaz de la tine din Rusia, asta e clar.

  • Pui pe foc peleți din paie intr-un micro chp pe biomasă! Acesta va produce căldură si energie electrică cu randament crescut. Energia electrică o pui într-o baterie de backup de 7 kwh, căldura o menții dacă ai casa bine izolată 2-3 zile si din cei 7 kwh îți faci activitatea la minim! Si dai zero euro catre Moscova! 😏