G4Media.ro

Spania devine prima ţară din Europa în care a fost legalizat concendiul…

Sursa foto: Pixabay

Spania devine prima ţară din Europa în care a fost legalizat concendiul menstrual

Legea spaniolă privind sănătatea sexuală şi reproductivă, care prevede şi dreptul că femeile au dreptul la concediu în perioada de ciclu menstrual, a intrat în vigoare joi, relatează dpa.

Legea propusă de Ministerul pentru egalitatea de gen, la iniţiativa guvernului de stânga, a fost aprobată de parlament în luna februarie.

De atunci, au fost aprobate amendamente la noua lege. Practic, au fost înlăturate bariere care vor facilita accesul la avort şi la schimbarea sexului pentru persoanele trans.

După votul parlamentului din februarie, ministrul pentru egalitatea de gen Irene Montero a vorbit despre o „zi istorică pentru progresul drepturilor feministe”.

Concediul menstrual nu o reprezintă o reglementare comună, notează dpa. Nu există o prevedere comparabilă în legea germană. În Taiwan, femeile pot sta acasă numai trei zile pe an, iar atunci primesc doar 50% din salariu.

În Coreea de Sud angajatorii trebuie să le dea angajatelor o zi de concediu menstrual pe lună dacă fac o cerere, dar legea nu specifică cine va plăti acele zile.

Pentru a-şi lua concendiu menstrual, salariatele din Spania au nevoie de un bilet de la medic. Durata concediului menstrual este în principiu nelimitată.

Potrivit legii, durata concediului depinde de cât de severă este durerea şi cât de mult durează. Costurile sunt acoperite de stat

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Si asa se muncea mult pe acolo 🙂

  2. oare aia trans pot sa-si ia concediu menstrual

  3. Sigur la Apaprod Deva nu se dă…

  4. Numai frustrati aici in comentarii. Ba baieti, ca barbati sigur nu va pot numi, voi clar nu intelegeti ce inseamna ciclu menstrual sau cum difera de la femeie la femeie. Voi intelegeti ca se elimina tesut uterin, impreuna cu sange, luna de luna? Unele femei pot avea un ciclu unde n-au parte decat de asta, si de niste crampe, altele nici nu se pot ridica din pat de durere, greata si sangerari mai abundente.
    Dar imi racesc gura de pomana cu niste baietandri ca voi. Lipsa de educatie scrie pe voi.