G4Media.ro

Sovietul Suprem de la Tiraspol îl propulsează drept premier al regiunii nerecunoscute…

Noul pretins premier al Transnistriei, Alexander Rosenberg. Sursa foto/ Novosti PMR

Sovietul Suprem de la Tiraspol îl propulsează drept premier al regiunii nerecunoscute Transnistria pe un fost șef de brutărie, Alexander Rozenberg. Lupte subterane între diferite facțiuni din Transnistria

Sovietul Suprem de la Tiraspol a aprobat formal, vineri, numirea în calitate de premier al lui Alexander Rosenberg, un apropiat al holding-ului Sheriff și al liderului separatist Vadim Krasnoselski. 

Holdingul Sheriff al oligarhilor locali Viktor Gușan și Ilia Kazmalî, doi foști ofițeri de informații ai KGB, ce controlează de facto atât viața politică, cât și cea economică a regiunii separatiste transnistreană. Liderul separatist Vadim Krasnoselski a fost în trecut șeful securității holding-ului Sheriff și este general de miliție. 

Rosenberg este un funcționar de rând transnistrean de profesie inginer electrician si agronom originar din Ucraina din regiunea Vinița. Rosenberg a condus brutăria din Tiraspol timp de 10 ani, iar în ianuarie 2022 a devenit ministrul Agriculturii și Resurselor Naturale.

Surse guvernamentale de la Chișinău au explicat pentru G4Media că există un conflict în interiorul cercurilor de putere de la Tiraspol între două tabere pro-război și una care nu își dorește implicarea regiunii separatiste în război. 

De altfel, nici la Tiraspol Rosenberg nu este văzut o figură importantă.

„Se pare că aceasta este o persoană care știe să construiască o fermă, să organizeze munca, să rezolve probleme de logistică, de personal. Dar aceasta nu este o figură politică”, a declarat pentru G4Media.ro un opozant al regimului separatist. 

Structura de subordonare a „guvernului” separatist transnistrean

Guvernul separatist din Transnistria este împărțit în două blocuri: unul civil și unul ce ține de structurile de securitate.

Blocul civil este alcătuit din Ministerul Dezvoltării Digitale, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor, administrațiile de stat din toate raioanele etc.

Pe de altă parte, blocul de putere și securitate este alcătuit din Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării, Ministerul Securității Statului, Ministerul Justiției, Comitetul Vamal, Comitetul de Investigație și Ministerul Afacerilor Externe.

Concomitent, blocul civil raportează premierului, în speță acum lui Rozenberg în timp ce blocul de securitate îi raportează liderului separatist Vadim Krasnoselski. 

„Rozenberg este un manager puternic. Dar el este un fel de majordom, nu o personalitate politică. La fel ca și Alexander Martinov, sau ca premierul rus Mihail Mișustin, de exemplu” ne-a mai spus sursa. 

Cu toate acestea, surse de la Chișinău au explicat pentru G4Media că blocul de putere și securitate i se subordonează de facto lui șefului Grupului Operațional al Trupelor Ruse (GOTR) , staționate ilegal în regiunea transnistreană, colonelul Dmitri Zelenkov. 

Ce spun analiștii politic și de securitate despre remaniere

Analistul politic și fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Anatol Țaranu, a declarat pentru G4Media că toate mișcările acestea care se fac acum la Tiraspol țin de bucătăria internă, iar conotațiile lor politice sunt mai puțin importante.

„Din ce cunosc, Alexandr Rozenberg are vocația mai degrabă a unui tehnocrat decât un om politic. Dar dacă a fost înaintat de către liderul separatist Vadim Krasnoselsky, acesta este o persoană în care Krasnoselski are încredere deplină […] Mai degrabă totul este o mișcare internă în interiorul grupării Sheriff, fără conotații serioase asupra problemei reglementării dosarului transnistrean,” a spus Anatol Țaranu. 

Pe de altă parte, expertul în securitate Ion leahu a declarat pentru G4Media că probabil schimbarea lui Martinov are legătură cu posibile remanieri dictate de situație. 

„În primul rând, regiunea separatistă are grave probleme economice. Ei urmau să convoace mai multe ședințe pentru a evaluați situația economică și de a elabora niște măsuri”, a precizat Leahu. 

Noul pretins premier al Transnistriei, Alexander Rosenberg. Sursa foto/ Novosti PMR

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Putregai hoțesc tipic sistemului rusesc, ca in România, Ungaria cum era in Ucraina! 🤮

  2. Bun asa, merge cu argoul „la brutarie” cu el.

  3. Rozenberg , suna bine, e ce trebuie :))))

  4. E var cu Zelinski.Mi.a spus seful Secret Service Aserbaidschan, omul meu.

  5. Daca incep lupte,fuge in Israiel..