G4Media.ro

Sorin Grindeanu, om – cheie în timpul stării de urgență. ANCOM e…

Sorin Grindeanu, om – cheie în timpul stării de urgență. ANCOM e instituția care poate dispune închiderea unor site-uri dacă va considera că propagă știri false

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), instituție condusă de fostul premier Sorin Grindeanu, a primit prin decret prezidențial puterea ca, pe perioada instituirii stării de urgență, să ceară deconectarea ”imediată” de pe rețeaua de internet a site-urilor care ”promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire”, potrivit decretului prezidențial.

Astfel, decretul arată că ”furnizorii de servicii de găzduire și furnizorii de conținut sunt obligați ca, la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire”.

Dacă eliminarea la sursă a știrilor false nu este fezabilă, furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului sunt obligați ca, la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, să blocheze, imediat, accesul la respectivul conținut și să informeze utilizatorii, mai arată decretul prezidențial.

În plus, la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului au obligația de a bloca imediat accesul utilizatorilor din România la conținutul care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire și este transmis într-o rețea de comunicații electronice de către persoanele care nu se află sub jurisdicția legislației naționale (rețele sociale, motoare de căutare, site-uri străine – n.red.), se mai arată în decret.

ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei. ANCOM s-a format prin reunirea a două instituţii cu experienţă şi expertiză în domeniul administrării şi reglementării acestui sector: Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (IGCTI) şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI).

Instituția este condusă de Sorin Grindeanu, fost premier PSD demis chiar de PSD prin moțiune de cenzură în 2017 după ce a adoptat OUG 14, care a anulat OUG 13, ordonanța care l-ar fi scăpat pe Liviu Dragnea de dosarele penale. Grindeanu a fost exclus din PSD după ce guvernul său a fost demis.

UPDATE: Grupul interguvernamental de comunicare strategică, gestionarul comunicării legate de criza coronavirusului, a revenit cu precizări legate de dispozițiile din decretul prezidențial care dau ANCOM posibilitatea de a închide site-urile care publică informații false pe această temă.

Grupul arată că decizia decizia referitoare la eventuala dezactivare a publicației online este emisă de Ministrul Afacerilor Interne, în baza analizei Grupului de Comunicare Strategică, iar ”reglementare nu privește instituțiile de presă recunoscute la nivelul opiniei publice, a căror identitate este cunoscută, și cu care autoritățile se află într-un raport de colaborare și dialog permanent”.

”Acest instrument privește combaterea acțiunilor de dezinformare a căror scop este de a induce panica, prin intermediul unor publicații fără identitate ori a unor publicații care în mod sistematic prezintă informații fără bază reală. Analiza se va realiza asupra fiecărui caz în parte și va fi în mod obligatoriu deschis un dialog prealabil cu reprezentanții publicației (dacă pot fi identificați) care ar putea face obiectul unei asemenea analize”, se mai arată în comunicat.

Comunicatul integral:

Privitor la dispozițiile prevăzute în decretul Președintelui României referitoare la propagarea de informații false prin intermediul mass-media și în mediul online, facem următoarele precizări:

• Analiza referitoare la publicațiile care difuzează în mod sistematic și deliberat informații false, ignorând apelul pentru o informare corectă și obiectivă, va fi realizată la nivelul Grupului de Comunicare Strategică.
• Dispoziția referitoare la eventuala dezactivare a publicației online este emisă de Ministrul Afacerilor Interne, în baza analizei Grupului de Comunicare Strategică.
• Dispoziția Ministrului Afacerilor Interne este implementată prin decizie a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

Menționăm faptul că această reglementare nu privește instituțiile de presă recunoscute la nivelul opiniei publice, a căror identitate este cunoscută, și cu care autoritățile se află într-un raport de colaborare și dialog permanent.

Acest instrument privește combaterea acțiunilor de dezinformare a căror scop este de a induce panica, prin intermediul unor publicații fără identitate ori a unor publicații care în mod sistematic prezintă informații fără bază reală.

Analiza se va realiza asupra fiecărui caz în parte și va fi în mod obligatoriu deschis un dialog prealabil cu reprezentanții publicației (dacă pot fi identificați) care ar putea face obiectul unei asemenea analize.

Grupul de Comunicare Strategică

Foto: Sorin Grindeanu / gov.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. daca nu ne omoara covidul, atunci ne omoara sigur imbecilii emanati de criza asta.

  • Aveti ce ati votat in 2016: 46% PSD, cu 61% absenteism.

   Nu sunt picati din cer, sunt votati de prostime.

   Evident ca Grindeanu nu va inchide Antena 3, aia sunt cu partidul lui.

 2. Oops…! Rog Redactia sa-mi spuna si mie daca mai am voie sa scriu despre relatia amoroasa dintre Daddy cu nea Alifie…!

 3. Până aici. Va distrug, daca prin vreo întâmplare închideți G4Media.

 4. Alo ancomu’ ia da la antena 1. Vezi cum zic ei ca se rationalizeaza mancarea , de mi au imbolnavit parintii de frica si groaza de nu mai stiu cum sa i linistesc. Faci tu dreptate sau ne facem noi singuri.??? Ca asa nu mai tine.

 5. Daca termina de numarat banii de luna trecuta…
  Ne bazam pe cleientela de partid de la ancom. 4-500 de baieti dornici de friptura si tort. Angajati de tov grimasa grindenu

 6. E ok, Grindeanu e tot din USL.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.