G4Media.ro

Sorin Cîmpeanu: Școlile din localitățile cu incidența sub 3 la mie încep…

Sorin Cîmpeanu: Școlile din localitățile cu incidența sub 3 la mie încep cursurile fizic fără să mai conteze gradul de vaccinare/ Școlile decid dacă administrează testele de salivă. E nevoie de acordul părinților pentru testare

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi seară că testele de salivă vor fi administrate în școală doar dacă instituția va decide că este de acord și are infrastructura necesară să facă acest lucru. Ministrul a mai spus că școlile au nevoie de acordul părinților pentru a face acest lucru.

Dacă testul de salivă iese pozitiv și elevul face un test PCR care iese negativ atunci acesta poate continua cursurile fizic. În cazul în care elevul nu face test PCR sau acesta iese pozitiv, elevul rămâne acasă 14 zile.

Cîmpeanu a mai anunțat că toate școlile din județele unde rata de infectare a scăzut sub 3 cazuri la o mie de locuitori vor fi decuplate de la raportarea la numărul de cadre didactice vaccinate.

Principalele declarații: 

 • Sunt 18 județe care în ansamblul lor au rată de infectare mai mică de 3 la mie. Practic, în mai bine din jumătate din teritoriul țării rata e sub 3 la mie. De luni toți copiii vor merge la școală fără a ne mai raporta la incidența pe școală.
 • Este în curs de pregătire o hotăre CNSU prin care Ministerul Educației și Ministerul Sănătății sunt abilitate să modifice ordinul comun, astfel încât să fie permisă prezenţa fizică în şcoli şi grădiniţe în localităţile unde rata de incidenţă este sub 3 la mie, fără a depinde de rata de vaccinare a personalului din învăţământ.
 • Apreciez progresul făcut din perspectiva vaccinării elevilor, avem 407.000 elevi vaccinați, adică 33% din eligibili. Vom decupla rata de vaccinare de modul de funcționare din localitățile sub 3 la mie.
 • Dacă testul de salivă este pozitiv și se face testul PCR și iese negativ poate continua cu prezență fizică. Dacă nu se face testul PCR sau e pozitiv, elevul rămâne acasă 14 zile.
 • Procedura de administrare a testelor este în sarcina Ministerului Sănătății. La decizia școlii, testele vor putea fi administrate acasă, de părinți, sau în școală. Când există dorința profesorilor pentru a fi administrare în școală trebuie acordul părinților.
 • Școala va decide dacă dorește și are condiții pentru testare în școală. Dacă nu, la domiciliu sub supravegherea părinților sau reprezentanților legali. Rezultatul poate fi trimis în scris sau pe email dirigintelui sau învățătorului sau directorului.
 • Fac apel la responsabilitatea părinților de a comunica corect și la timp rezultatele acestor teste. La finalul acestei săptămâni vor ajunge în școli. Ulteriori IGSU ne-a adus la cunoștință că aceste teste vor ajunge în școli în prima parte a săptămânii viitoare.
 • Inițial am anunțat că la finalul acestei săptămâni vor ajunge testele în școli. Ulteriori IGSU ne-a adus la cunoștință că aceste teste vor ajunge în școli în prima parte a săptămânii viitoare.

sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. O prima victorie a bunului simt, decuplarea de ” rata” vaccinării. Uite ca se poate!

  Mulțumim copiilor suceveni
  https://www.g4media.ro/video-proteste-in-fata-unor-scoli-din-judetul-suceava-elevi-si-parinti-cer-sa-se-faca-scoala-in-prezenta-profesor-eu-nu-pot-sa-ii-determin-pe-colegii-mei-sa-se-vaccineze-sa-ajungem-la-u.html
  Încă o data anul acesta niște moldoveni ne aduc aminte ca suntem romani (singurele noastre medaliate cu aur de la olimpiada sunt din Suceava și Botoșani…)

  Însă e doar o victorie de etapa. Lupta cu obligațiile impuse aiurea, cu certificatele colorate și cu restricțiile arbitrare trebuie continuata. S-ar putea ca aceasta mica concesie sa fie ulterior tradusa prin restricții și mai absurde…

 2. Înțeleg bine? În București, de exemplu, erau scoli care functionau pentru ca se vaccinasera profesorii. Acum se inchid și astea pentru ca este peste 3 la mie?

  • Nu, școlile cu profesori vaccinați fac școală fizic oricare ar fi incidența în localitate.
   Școlile cu profesori nevaccinați doar dacă e incidența sub 3.

 3. Așa se întâmplă când suferi de prostie. 30 de copiii fără mască care scuipă în același timp în o foaie de hârtie are o singură denumire :ZĂDĂRNICIRE COMBTERII BOLILOR. Și e articol în codul penal. Am văzut și eu săli speciale pentru testare dezinfectate după fiecare rând de elevi ce se autotestau. Și făceau test nazal. Nu auziseră că e invaziv. Au găsit apoi metoda acadelelor ce se strângeau pe grupe (economie de teste) și erau testați separat toți dacă grupul era pozitiv. La noi prostia și hoția se plătește nu doar cu bani ci și cu vieți.

  • Ești pr.ost și agresiv.
   1. Copiii poartă mască.
   2. Poate tu scuipi, că ești țăran, majoritatea copiilor nu scuipă în clasă.
   3. Zadarnicire e doar dacă răspândești o boală cu intenție, și reușești să o dai cuiva.

  • Mario esti mai P.rost decat omuletul Mario din primele jocuri. Nu poti face test de saliva cu masca pe figura. Iar la acest test chiar ca se scuipa la greu intr-o hartie si se recolteaxa cu o pipeta. Dar asa e cand ajung salbaticii la tastatura. Scriu prostii.

  • Ioane , asa iti place … uite ce responsabili sunt, mai mare dragu

 4. Cimpene ne-ai zapacit de creieri, nu spui si dimineata si seara acelasi lucru!

 5. mai sunt trei zile de pandemeala, grabiti-va sa bagati nozocomiala pe nas copilasilor cat mai prindeti vreun pacalici

 6. Nea Câmpeanu, zi-ne ceva despre îmbunătățirea metodelor de educație și creșterea calității învățământului în mandatul tău! De când ai venit, ai vorbit doar de incidență, rată și grad, parcă tu ești Ministrul Sănătății.