G4Media.ro

Sorin Cîmpeanu: Finanţarea universităţilor va creşte cu 42% / Vor fi două…

Foto: Gov.ro

Sorin Cîmpeanu: Finanţarea universităţilor va creşte cu 42% / Vor fi două miliarde de lei în plus chiar din primul an de aplicare a legii Educației

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat la Iaşi, într-o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului universitar că noile legi ale Educaţiei prevăd o creştere a finanţării universităţilor cu 42%. Totodată, ministrul a precizat că instituţiile de învăţământ superior vor avea autonomie mai mare inclusiv din punct de vedere financiar, informează News.ro.

”Finanţarea universităţilor va creşte cu 42 la sută, conform noilor prevederi. Va creşte finanţarea cu două miliarde de lei chiar în primul an de aplicare a acestei legi. Avem de asemenea posibilitatea ca fiecare universitate să aibă autonomie mai mare din perspectiva financiară”, a afirmat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a declarat că noile legi ale Educaţiei prevăd alocarea a minim 300 de lei pe student bugetat, creşterea fiind în acest caz de 50 la sută.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a precizat că în această perioadă ministerul semnează contractele de finanţare pentru digitalizarea universităţilor din România.

”Universităţile ieşene, din totalul de 234 milioane de euro din PNRR prevăzuţi la acest capitol, au o finanţare de peste 100 milioane de lei, din care 40 milioane lei pentru Universitatea Al.I Cuza, 27 pentru Universitatea Gheorghe Asachi, iar 23 milioane de lei pentru UMF”, a spus ministrul Educaţiei.

Potrivit ministrului Sorin Cîmpeanu, prin PNRR vor primi finanţare cel puţin 60 de universităţi.

La rândul său, senatorul PNL, Liviu Brătescu a declarat în cadrul aceleiaşi dezbateri că prea mult timp s-a vorbit de importanţa unei noi legi a Educaţiei, dar că lucrurile s-au tot amânat de fiecare dată.

Totodată, senatorul Brătescu susţine că avem de câştigat un pariu la finalul implementării acestor legi, respectiv ca tinerii să înţeleagă rolul şi importanţa educaţiei în societate.

”Dacă vom reuşi să transmitem tinerilor un semnal foarte clar şi anume că este important să fii bine pregătit profesional, că nu mergi degeaba la şcoală, că vei avea o profesie clară pe care ţi-ai asumat-o, iar societatea în ansamblu te respectă pentru şcoala făcută, atunci putem câştiga acest pariu”, a afirmat senatorul Liviu Brătescu.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a participat sâmbătă la două dezbateri la Iaşi pe tema legilor Educaţiei, în prima parte a zilei întâlnindu-se cu reprezentanţii învăţământului preuniversitar, după care a urmat dezbaterea cu reprezentanţii mediului academic.

Singurul rector prezent la discuţii a fost Tudorel Toader de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, surse din rândul organizatorilor precizând că ceilalţi rectori se află în concediu.

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Banii-s una, cartea-i alta. In tara dottoreiilor … Nu pacaliti pe nimeni, Se cu cu ristilor. Stapanii vostri stiu cine sunteti.

 2. Tampeanu promite bani cu nemiluita ca sa fie acceptate legile propuse, care vor distruge definitiv invatamantul prin mentinerea politizarii, desfiintarea tezelor, evaluari „la misto”, eliminarea exmatricularilor (care va avantaja loazele) etc.

  • O parte importanta din bani vine de la UE, trebuie spus acest lucru, Campeanu nu stie sa il spuna…

  • Mari conducatori astia, d-le, la fel ca Oms, Fem, Fmi, Onu si alte lighioane!
   Ne dreseaza ca pe cainele lui Pavlov, si cand vad ca nu reusesc vor cere noi instrumente legale de coercitie!
   Asa vom disparea ca stat: va dam bani, baaa, semnati si stati in banca voastra daca v-am cumparat! Inchideti termo, hidro, agricultura, industria, scoliile, ca veti fi recomp nsati pt asta printr-un credit social!

  • @ Biciul si zaharelul.
   „Inchideti termo, hidro, agricultura, industria, scoliile”

   In cazul tau, probabil scolile au fost inchise un pic mai devreme… Deci ne da UE bani ca sa combatem abandonul scolar si apar postacii anonimi care ne explica cum primim bani ca ca „inchidem scoliile”… Noaptea mintii!

 3. P.S. : Poate recuperati si voi miliardele de euro din pensii pierdute la bursa … Nu de alta, dar nu stie lumea ce faceti cu ei … Barbutgiilor.

 4. @ABC, mai ia niste aer … Oxigeneaza-te.

 5. Caligula imperator
  A făcut dic cal senator!
  PNListii mai sinistri
  Au făcut din boi miniștri!
  Cât sa te chinui sa aduni toate loazele astea într un guvern?

 6. Eugene, ti-au inchis site-urile ?

 7. Ai golit toate supapele pe ziua de azi ?

 8. Degeaba va credeti votanti USR daca aveti dialecte identice cu USL … J e g u l la fel p u t e !

 9. Qed: banii gramada nu ridica nivelul serviciilor, vezi medicina

 10. Hail Ciolos ! :))

 11. Cand il ai pe Rafila …

 12. Rafila n-a fost filat inca …

 13. Daca va inchinati Mie!