G4Media.ro

Sorin Cîmpeanu: 10% din finanţarea de bază a universităţilor va putea fi…

Sorin Cîmpeanu: 10% din finanţarea de bază a universităţilor va putea fi cheltuit pentru investiţii în beneficiul comunităţilor academice

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi că în şedinţa de guvern următoare va fi introdus un proiect de ordonanţă de urgenţă privind învăţământul superior care prevede, printre altele, că „10% din finanţarea de bază a universităţilor va putea fi cheltuit pentru investiţii în beneficiul comunităţilor academice”, precizând că este vorba de „un maxim de 320 de milioane de lei”.

„Avem pe circuitul de avizare şi vom introduce în şedinţa de guvern o ordonanţă de urgenţă prin care: unu – 10% din finanţarea de bază a universităţilor va putea fi cheltuit pentru investiţii în beneficiul comunităţilor academice. Este vorba de un maxim de 320 de milioane de lei, 10% din 3,2 miliarde de lei, cât este totalul finanţării de bază în universităţile româneşti. Doi: pentru prima oară, în universităţile româneşti din bugetul Ministerului Educaţiei 100 de milioane de lei vor fi destinaţi finanţării instituţionale a cercetării din universităţi. Deci 100 de milioane de lei din bugetul Ministerului Educaţiei, nu al altui minister, vor fi alocaţi pentru finanţarea instituţională a cercetării, pe bază de performanţă, pe baza potenţialului pentru cercetare şi pe baza strategiilor pentru cercetare ale fiecărei universităţi”, a declarat Sorin Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Totodată, ministrul a anunţat că a fost luată decizia de a fi finanţate „cele 10 universităţi câştigătoare ale competiţiei de reţele de universităţi europene”.

„Trei în primul apel, şapte în apelul următor, cu o sumă absolut identică cu cea cu care finanţează aceste proiecte Uniunea Europeană. Deci, cu alte cuvinte, cât dă Uniunea Europeană, indiferent cât dă, exact atât va da şi România, prin Ministerul Educaţiei. Este modalitatea prin care încurajăm performanţa”, a mai spus Cîmpeanu, conform Agerpres.

S

Foto: gov.ro/Sorin Cimpeanu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

 1. Poezii de S. Câmpeanu!
  Necitite de nimeni!
  Brambureli !
  Prelungirea vacanței de primavara un fiasco!
  Nu numai ca se expandeaza transmisia P andemiei dar cum pot fi plătiți castele didactice pentru orele facute ?
  Nu e primit indicatii de la partid?
  Nu e nimic unitar.
  Un cadru didactic are trei ore doua zile, altul are 4 ora in trei zile iar altul nu are!
  Lipsa de gândire din minister naste monstri!

 2. Cred ca Celebra Curte de Conturi nu va fi de acord cu risipa banului public!
  Marea inginerie de partid de sifonare a banului public!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.