G4Media.ro

Sondaj: Majoritatea germanilor în favoarea vaccinării obligatorii

Sursa foto: Nikolaus Bader/Pixabay

Sondaj: Majoritatea germanilor în favoarea vaccinării obligatorii

În Germania se înregistrează recorduri de noi infectări. Unele spitale avertizează că vor ajunge în curând la limita capacităților. În acest context, mulți oameni își doresc măsuri mai dure privind vaccinarea, arată Deutsche Welle.

În ciuda numărului tot mai ridicat de infectări (vineri dimineața s-a ajuns la recordul de peste 37.000 de cazuri noi în 24 de ore, n. red.), doar un sfert dintre germanii intervievați în această săptămână în cadrul sondajului ARD-Deutschlandtrend au declarat că se tem să contracteze virusul. Sondajul este efectuat de institutul demoscopic infratest-dimap.

57 la sută dintre cei intervievați sunt însă îngrijorați de o posibilă îmbolnăvire a copiilor, care încă nu sunt vaccinați, iar 62 la sută se tem de o îmbolnăvire gravă a vârstnicilor. În același timp, 57 la sută dintre germani se tem că viața publică ar putea fi limitată prin noi restricții în următoarele săptămâni, iar 58 la sută sunt îngrijorați de faptul că sistemul medical din Germania ar putea să ajungă la limita capacităților în valul patru al pandemiei.

Lockdown pentru nevaccinați?
Unele spitale din regiuni cu deosebit de multe cazuri grave au lansat deja semnale de alarmă în acest sens. Există și persoane vaccinate care se infectează, dar majoritatea pacienților care ajung la terapie intensivă sunt nevaccinați. Rata de vaccinare din Germania crește, dar foarte încet, iar multe persoane intervievate în cadrul sondajului sunt în favoare obligativității vaccinări pentru anumite categorii profesionale, cum ar fi angajații din spitale și cămine de bătrâni. 57 la sută dintre germanii chestionați consideră că vaccinarea ar trebui să fie obligatorie pentru adulți, indiferent de profesie.

Pentru persoanele nevaccinate din Germania, viața de zi cu zi devine tot mai complicată. Saxonia este primul dintre cele 16 landuri federale care a introdus începând de luni regula ca doar cei vaccinați sau trecuți prin boală să mai poată intra în restaurante și alte localuri sau să participe la evenimente publice.

29 la sută dintre cei chestionați vor reguli mai dure în contextul pandemiei, o creștere de 16 la sută față de sondajul precedent, din luna octombrie. Aproape jumătate (46 procente) consideră că regulile care se aplică în prezent sunt în continuare adecvate, iar 23 la sută sunt de părere că acestea merg deja prea departe.

Nemulțumire privind politica de mediu
Pe lângă situația pandemică tot mai tensionată, protecția climei a fost un alt subiect principal al sondajului ARD-Deutschlandtrend. Două treimi dintre respondenți consideră că Germania ar trebui să facă mai multe pentru a combate schimbările climatice. Doar 20 la sută apreciază că eforturile actuale sunt suficiente. Nouă la sută își doresc, în schimb, ca Germania să întreprindă mai puțin în ceea ce privește protecția climei. Potrivit aceluiași sondaj, aproape jumătate dintre cei care vor mai puțin angajament privind clima sunt susținători ai partidului populist Alternativa pentru Germania, AfD, care are și tendințe de extremă dreaptă.

Cu privire la conferința ONU de la Glasgow, care se desfășoară în aceste zile, 83 la sută dintre germani consideră că trebuie făcut mai mult la nivel internațional pentru a combate schimbările climatice. La fel ca la ultimul summit privind clima, care a avut loc în Polonia, doar 14 la sută dintre respondenți au încredere în capacitatea comunității internaționale de a soluționa problemele cauzate de schimbările climatice. 82 la sută sunt sceptici în această privință.

Publicitate electorală

Sondajul relevă că germanii tineri sunt mai optimiști, în acest context, decât cei cu vârste mai înaintate. Cu toate acestea, scepticismul predomină și la generația mai tânără.

În cadrul sondajului ARD-Deutschlandtrend, germanii au fost întrebați dacă și-au regândit stilul de viață pentru a contribui la combaterea schimbărilor climatice. Doar 23 la sută au răspuns că au modificat ceva semnificativ. O majoritate de 57 la sută declară că a schimbat cel mult câte ceva minor pentru a proteja mediul, 6 la sută nu vor să schimbe nimic și 11 la sută spun că aşteaptă până când politicienii vor oferi stimulente concrete, respectiv până vor exista niște reguli clare în acest context.

La aproape șase săptămâni de la alegerile generale, social-democrații (SPD) conduc și mai detașat în sondaj – cu 27 de procente. Conservatorii (CDU și CSU) au pierdut și mai multe procente, ajungând la doar 21 la sută din intențiile de vot – un rezultat mai slab decât cel înregistrat la scrutinul din 26 septembrie.

Verzii ecologiști (16 procente) și liberalii de la FDP (13 procente), care poartă negocieri cu social-democrații în vederea formării unei coaliții de guvernare, stau ceva mai bine decât în septembrie în ceea ce privește intențiile de vot. În cazul formaţiunilor AfD (10 la sută) și Stânga (5 la sută) nu s-au schimbat prea multe de la alegeri încoace.

Angela Merkel rămâne omul politic cel mai popular
Noul Bundestag s-a întrunit pentru prima dată pe 26 octombrie. De atunci, Angela Merkel este cancelar interimar, până când va fi învestit noul guvern. Conservatoarea Merkel este în continuare cel mai popular om politic din Germania, potrivit sondajului ARD-Deutschlandtrend, 69 la sută dintre respondenți fiind mulțumiți de prestația ei. Pe locul doi se clasează, cu o diferență de doar un procent, președintele federal Frank-Walter Steinmeier. Social-democratul Olaf Scholz, care are șanse mari să devină succesorul Angelei Merkel după victoria SPD la scrutinul din 26 septembrie, se bucură la rândul său de multă încredere din partea germanilor: 58 la sută dintre cei chestionați se declară mulțumiți de activitatea sa politică.

Sursa foto: Nikolaus Bader/Pixabay


Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

 1. Asta cu carantinarea unei parti a populatiei a mai fost la ei, in anii 30-40 parca. Cum se repeta istoeia…

 2. Ìn Românistan majoritatea sunt pentru pomană obligatorie, nu trebe sondaj să știi asta. De aia toată istoria am fost stat vasal…..nu am fost niciodată un imperiu.

 3. Normal, acolo s a nascut nazismul

 4. Propagandă mincinoasă !
  Sa ne arate concret unde a fost sondajul !
  Site-ul și rezultatele in limba germană !

  • Uitandu-ma la poza am dedus ca e de la Deutsche Welle:

   m.dw.com/ro/focus/s-10575

  • E un sondaj telefonic făcut de televiziunea ARD, cu aproximativ 1300 de participanți. Nu e chiar reprezentativ. 39% de exemplu au fost împotrivă.

 5. In fiecarea neamt zace un mic Mengele, normal ca le place actul medical impus

 6. Deci in curand Kafka o sa ni se para normalitate…ce este aia imunizati? Chiar n are nimeni curajul sa spuna ca imparatul e gol?!?Cat o vor mai tine politicienii cu vaccinarea in sus si n jos?…pana si gripa aia spaniola a trecut in 2 ani fara vaccinuri si alte antivirale (doar aspirina era pe vremea aia) asta cu 19 pare ca va tine o eternitate…canadienii se lauda c au antamat vax ptr 2024…incredibil ce timpuri traim….🤮…e o chestie de parca cineva ar avea interesul s o mentina vie..pe ea pe gripa adica…de la normalitatea continuta de vaccin la booster peste booster..sa speram ca nu ne vor apune la un moment dat ca daca nu luam boosterul semestrial am incurcat o….
  Desigur 99% commentul va fi cenzurat ca deh d aia avem presa…libera…

 7. Pai n-ar fi mai bine sa reporneasca treaba la Dachau. S-a mai intamplat, nu-i problema, Poate mai reduc un pic amprenta de carbon. Zic si eu!

 8. E ca si cum i-ai suna si i-ai intreba daca le place mitraliera.