G4Media.ro

Sondaj INSCOP la comanda News.ro: Mircea Geoană pe primul loc, ca independent,…

sursa foto: Info Sud-Est

Sondaj INSCOP la comanda News.ro: Mircea Geoană pe primul loc, ca independent, în intențiile de vot pentru prezidențiale, cu aproximativ 25%/ Este urmat de Marcel Ciolacu și George Simion

Actualul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană este prima opţiune pentru alegerile prezidenţiale, din postura de candidat independent, având aproximativ un sfert din intenţiile de vot, urmat în ordine de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Şoşoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News,ro.

Acelaşi sondaj indică faptul că 57,2% dintre cei chestionaţi declară că în mod sigur vor merge la vot. Sondajul include şi întrebări referitoare la variante pentru turul al ll-lea al scrutinului prezidenţial, liderul AUR George Simion fiind învins într-un scrutin în care contracandidaţi ar fi Mircea Geoană, Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă. O altă variantă este cea a unui tur ll cu Emil Boc, care l-ar învinge la un scor strâns pe Marcel Ciolacu, dar ar fi depăşit clar într-o cursă cu Mircea Geoană.

”Concluziile principale pe care le putem observa din aceste date sunt: preferinţa în premieră pentru un candidat independent care modifică semnificativ performanţa celorlalţi candidaţi susţinuţi de un partid”, subliniază directorul general al INSCOP Research, Remus Ştefureac.

La întrebarea ”Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, cât de sigur sunteţi că aţi merge să votaţi ? (% total eşantion)”, 16,9% au răspuns ”sigur, nu”, iar 57,2% au răspuns ”sigur, da”.

În ceea ce priveşte opţiunile pentru alegerile prezidenţiale, cele mai multe merg către candidatul independent Mircea Geoană, atât în cazul respondenţilor care îşi exprimă preferinţa pentru candidaţii din listă, cât şi în cazul celor care îşi exprimă preferinţa pentru candidaţii din listă şi declară că merg sigur la vot. În prima situaţie, Geoană ar fi votat de 25,3%, iar în cea de a doua, de 24,6%.

Mircea Geoană este urmat, în ordine, de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Şoşoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor.

sondaj inscop
sursa foto: News.ro

Sondajul a evaluat şi cinci variante pentru turul ll al alegerilor prezidenţiale, întrebarea adresată fiind: ”Dacă în turul II al alegerilor prezidenţiale din 2024 ar ajunge următorii, Dvs. pe care dintre ei l-aţi vota? (% dintre cei care au exprimat o optiune de vot)”.

Trei dintre variante iau în calcul un tur ll în care liderul AUR Geroge Simion i-ar avea drept contracandidaţi pe Mircea Geoană sau Marcel Ciolacu sau pe Nicolae Ciucă.

În varianta în care în turul ll ar ajunge Mircea Geoană şi George Simion, scorul ar fi în favoarea actualului secretarul general adjunct al NATO, respectiv 63,5% – 36,5%, fiind de altfel şi candidatul cel mai bine plasat în raport cu liderul AUR.

O ”finală” a cursei prezidenţiale care i-ar avea ca protagonişti pe Marcel Ciolacu şi George Simion ar avea scorul 58,8% – 41,2%.

Scorul cel mai strâns ar fi în cazul în care în turul al doilea funcţia prezidenţială ar fi disputată de Nicolae Ciucă şi George Simion, scorul fiind 52,2% – 47,8%, în favoarea liderului liberal.

Alte două variante sunt cele ale unui tur ll Emil Boc – Marcel Ciolacu, cu un rezultat foarte strâns în favoarea lui Boc, diferenţa fiind de sub un procent, 50,4% – 49,6% sau Mircea Geoană – Emil Boc, de această dată câştigător fiind dat Mircea Geoană, cu 59,9%- 40,1%.

”Sondajul realizat de INSCOP în parteneriat cu News.ro prezintă primele cifre cu privire la opţiunile de vot pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor. Pentru intenţia de vot în turul 1 am luat în considerare mai multe nume despre care s-a vehiculat în spaţiul public că ar putea candida, indicând şi partidul, alianţa sau după caz, statutul de independent al personalităţilor măsurate. De asemenea, pentru variantele de tur 2 am testat mai multe scenarii, măsurând însă doar potenţialul personal al fiecărui candidat, fără a mai indica un partid sau o alianţă de partide care l-ar susţine pe acel candidat. În cercetările sociologice din lunile următoare vom testa şi alte nume de potenţiali candidaţi la alegerile prezidenţiale, în funcţie de evoluţia dezbaterii publice pe acest subiect. Concluziile principale pe care le putem observa din aceste date sunt: preferinţa în premieră pentru un candidat independent care modifică semnificativ performanţa celorlalţi candidaţi susţinuţi de un partid, procentul de 70% pe care îl adună în primul tur candidaţii cu profil democratic-moderat, respectiv procentul de 30% pe care îl adună candidaţii cu profil radical. De asemenea, configuraţia opţiunilor populaţiei pentru turul 1 lasă deschis orice scenariu de candidaţi care ar putea accede în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Este doar prima fotografie a unei confruntări electorale care va cunoaşte multe modificări pe parcus, va domina anul electoral 2024 şi va influenţa decisiv performanţa partidelor în celelate tipuri de alegeri de anul viitor (europarlamentare, locale şi parlamentare)”, explică directorul general al INSCOP Research, Remus Ştefureac.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1550 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

 1. Kiseleff 10 sprijinita frenetic de Kiseleff 6 consolidează un vis care ramane umed : P$D la Cotroceni. Vise Tovarăși ! Vise !

 2. Deci Sosoaca are cat Drula si Ciolos la un loc…Lasati-va de politica!
  De aceea o si baga USR in fata pe Elena Lasconi, sa nu se faca Drula de ras.

 3. Tot unu’ si unu’!!! Dupa 8 ani, un nou „Iohannis” ni se baga pe gat, ce-i drept ceva mai „americanizat” dar tot d’ala….Nu stiu cum va fi, dar daca asta va fi „oferta” si-n ziua votului pe al meu va fi insemnat „anulat”, eu nu validez asa ceva. Statul acasa e ca si cum l-as valida pe „castigator” oricare ar fi acesta, asa ca….

  • Bravo.
   Scade-ne prezența la vot mai mult.

   Se vede cât suntem de educați.

  • Daca atat ai ainteles din comentariul meu…Presupun ca n-ai bagat de seama ca „pledez” pentru „anulare” si nu pentru „scazut prezenta la vot”, asta apropos de…educatie.

 4. Daca am ajuns sa locuiesc intr-o tara in care oamenii ii prefera pe Simion si Sosoaca…prefer sa sting becul si sa plec linistit, cu toate ca imi las in spate familia si prietenii.

  • eu zic sa nu-ti lasi familia in spate
   ia-o cu tine!

  • @Argonaut e mai greu cu parintii. Au o varsta…. Poate dupa ce ma chinui si reusesc cumva sa ma stabilesc in afara, sa ii aduc.

  • @Argonaut, pot sa zic cu mana pe inima, ca ii prefer oricand pe Geoana sau Ciolacu, decat pe Simion sau Sosoaca.

 5. wow..ma sperie acest sondaj..ori suntem prosti ori masochisti..
  sa nu va mai plangeti de clasa politica..cand nu va convine ceva in tara asta uitati-va in oglinda

  • Voi e făcut de cine trebuie.
   Și este. Toate sunt. Firmele de sondare sunt ale PSD, majoritatea.

 6. Inițial uitasem cum îl cheamă pe dl PCR care susține de la înființare CFSN, dar l-a menționat direct articolul: Remus Ștefureac.

  Cred că e o metodă bună pentru G4Media de a face vizualizări publicarea sondajelor caselor PSD-ului.

 7. Unde este segmentul de vot 18-40?