G4Media.ro

SONDAJ Eurobarometru: 60% dintre români sunt interesați de alegerile europarlamentare, în media…

Foto: Imaginea UE în statele membre / Eurobarometru

SONDAJ Eurobarometru: 60% dintre români sunt interesați de alegerile europarlamentare, în media UE / În România, UE are o imagine pozitivă / Pacea este valoarea cea mai importantă pentru cetățenii UE, urmată de democrație și drepturile omului

Un sondaj Eurobarometru realizat la comanda Parlamentului European arată o creștere până la 60% a interesului în întreaga UE pentru alegerile europene, iar România este în media europeană, exact 60% dintre respondenți spunând că sunt interesați. Percepția europenilor asupra UE este una pozitivă, iar România, cu 50% dintre respondenți spunând că imaginea UE este pozitivă, se clasează în prima jumătate a mediei europene la acest capitol. De remarcat că respondenții din toată UE au indicat pacea drept principala valoare care trebuie apărată, urmată de democrație și drepturile omului.

Războiul din Ucraina și postura agresivă a Rusiei fac ca la aceste alegeri securitatea să fie una dintre temele principale de interes pentru cetățenii europeni. De asemenea, Eurobarometrul arată că siguranța alimentară și agricultura sunt pe locul trei printre preocupările cetățenilor europeni.

Sondajul arată că Franța e singura țară UE în care interesul cetățenilor pentru alegerile europarlamentare nu a crescut din 2019 până acum. De altfel, Franța este pe ultimul loc la indicatorul ”imagine pozitivă a Parlamentului European”, cu doar 27%. România e în prima jumătate a clasamentului, 46% dintre respondenți având o imagine pozitivă despre Parlamentul European, peste media UE de 41%. De asemenea, 53% dintre români vor ca Parlamentul să joace un rol mai important, sub media UE de 56%.

Percepția UE este una pozitivă la nivelul statelor membre, cu o medie de 47%. Portugalia e țara în care UE stă cel mai bine la capitolul percepție pozitivă (69%), urmată de Irlanda și Suedia. La polul opus sunt Cehia (33% percepție pozitivă), Austria și Franța. România, cu 50% percepție pozitivă, este peste media UE.

Imaginea UE Eurobarometru aprilie 2024
Foto: Imaginea UE în statele membre / Eurobarometru

Clasamentul se schimbă însă când vine vorba despre beneficiile aduse de UE. 71% dintre cetățenii statelor membre cred că țara lor a beneficiat de calitatea de membru UE, în timp ce în România procentul e de 65%, printre cele mai scăzute din întreaga Uniune. Mai slab decât România stau la acest capitol doar Franța, Italia, Austria și Bulgaria. Fruntașe sunt Lituania, Malta și Irlanda.

Eurobarometru beneficii UE aprilie 2024
Foto: Ce cred cetățenii UE despre beneficiile apartenenței la Uniune – Eurobarometru

Grecia, Franța și Cipru sunt țările în care respondenții au spus în proporție mare că standardul lor de viață a scăzut în ultimii cinci ani. România (cu 46%) e în media UE la acest indicator.

Alte date din Eurobarometrul comandat de Parlamentul European

• Peste opt din zece europeni (81%) consideră că votul este mai important în situația geopolitică actuală.
• Șase din zece cetățeni (60%) sunt interesați de viitoarele alegeri europene din 6 – 9 iunie, cu 11 puncte procentuale mai mult decât în același moment înainte de votul din mai 2019.
• 73% dintre cetățeni afirmă că acțiunile UE au un impact asupra vieții lor de zi cu zi.
• Apărarea și securitatea UE sunt din ce în ce mai importante pentru cetățenii europeni.
• Sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă, sănătatea publică și combaterea sărăciei și a excluziunii sociale îi preocupă pe votanții europeni.

Ultimul sondaj Eurobarometru realizat de Parlamentul European înainte de alegerile din iunie arată conștientizarea și preocuparea cetățenilor față de contextul geopolitic actual.

Publicitate electorală

Sondajul publicat astăzi relevă o tendință pozitivă, ascendentă în ceea ce privește principalii indicatori electorali, cu doar câteva săptămâni înainte de votul din iunie. Interesul pentru alegeri, cunoașterea datei alegerilor, precum și probabilitatea de a vota sunt toate în creștere de la ultimul sondaj din toamna anului 2023. Creșterile sunt semnificative în comparație cu sondajul din primăvara anului 2019 (cu trei luni înainte de alegerile europene anterioare).

60% dintre cetățenii europeni declară că sunt interesați de alegerile din iunie 2024 (+3 puncte procentuale față de toamna anului 2023 și +11 puncte procentuale în comparație cu februarie/martie 2019). 71% spun că este probabil să voteze (7-10 pe o scară de la 1-10), reprezentând +3 puncte procentuale în comparație cu toamna anului 2023 și +10 puncte procentuale în comparație cu februarie/martie 2019. Rezultatele sondajului sugerează că cetățenii UE sunt foarte conștienți de importanța alegerilor în contextul geopolitic actual, opt din zece respondenți (81%) fiind de acord că votul este și mai important acum.

În ceea ce privește respondenții din România, 60% dintre aceștia afirmă că sunt interesați de alegerile din iunie 2024 (la fel ca în toamna anului 2023 și cu 11 puncte procentuale mai mult față de februarie/martie 2019). 74% dintre cetățenii români spun că este probabil să voteze la următoarele alegeri europene (55% dintre români spuneau că este probabil să voteze înainte de alegerile din 2019) iar 68% cred că votul este mai important în actualul context geopolitic.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, despre rezultatele sondajului: „Europenii sunt conștienți de faptul că mizele acestui tur de scrutin sunt mari și că votul este și mai important în contextul geopolitic actual. Îi îndemn pe cetățenii noștri să voteze la viitoarele alegeri europene, să consolideze democrația europeană și să modeleze viitorul Europei.”

La finalul acestei legislaturi, 81% dintre cetățenii UE (80% dintre cetățenii din România) au o imagine pozitivă sau neutră față de Parlamentului European, în timp ce doar 18% au o imagine negativă (19% dintre respondeții români). În plus, majoritatea din UE (56%) ar dori ca PE să joace un rol mai important, în timp ce numai 28% ar dori să vadă contrariul, iar 10% ar păstra rolul Parlamentului European așa cum este în prezent.

Cetățenii europeni ar dori ca lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (33%), precum și sprijinirea sănătății publice (32%) să fie principalele chestiuni discutate în timpul campaniei electorale. Sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă, precum și apărarea și securitatea UE se află pe locul al treilea în rândul cetățenilor europeni (la 31%).

Temele indicate de cetățenii români pentru această campanie electorală sunt, în ordine: sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă (42%), sănătatea publică (37%) și lupta împotriva sărăciei și a excluziunii sociale (33%).

Importanța pe care cetățenii o acordă apărării și securității UE a crescut pe parcursul legislaturii parlamentare, în special având în vedere războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În prezent, apărarea și securitatea UE se menționează ca primă prioritate a campaniei electorale în nouă țări, cu cele mai mari rezultate în Danemarca (56%), Finlanda (55%) și Lituania (53%).

De asemenea, privind spre viitor, cetățenii UE indică apărarea și securitatea (37%) ca priorități principale în consolidarea poziției UE la nivel mondial, urmate de aspectele energetice și securitatea alimentară/agricultura (ambele cu 30 %).

Pentru cetățenii români, UE ar trebui să se concentreze pe apărare și securitate (33%), pe securitatea alimentară/agricultură (31%) și pe competitivitate, economie și industrie (29%) pentru a își întări poziția în plan global.

În timp ce patru din zece cetățeni europeni spun că rolul UE a devenit mai important în ultimii ani, 35% cred că a rămas același, iar 22% spun că s-a diminuat. La nivel național, majoritatea cetățenilor din 15 țări consideră că rolul UE în lume a devenit mai important de-a lungul anilor, proporțiile ajungând la 67 % în Suedia, 63% în Portugalia și 60% în Danemarca. Între timp, cetățenii sloveni și cehi sunt cei mai susceptibili să spună că rolul UE a devenit mai puțin important (32% și, respectiv, 30%).

În cazul României, 35% dintre respondenți cred că rolul UE în lume a devenit mai important în ultimii ani, 35% cred că a rămas la fel, în timp ce 27% spun că rolul UE s-a diminuat.

Aproape trei sferturi dintre cetățeni europeni (73%, + 3 puncte procentuale în comparație cu toamna anului 2023) afirmă că acțiunile UE au un impact asupra vieții lor de zi cu zi, incluzând o cincime (20%) pentru care au un impact „foarte mare”. 65% dintre cetățenii din România au răspuns că acțiunile UE au un impact asupra vieții lor. În plus, marea majoritate a europenilor afirmă că țara lor beneficiază de apartenența la UE (71%). 65% dintre cetățenii din România afirmă că țara a beneficiat de apartenența la UE.

Background. Sondajul Eurobarometru al Parlamentului European din primăvara anului 2024 a fost realizat de agenția de cercetare Verian (anterior Kantar) între 7 februarie și 3 martie 2024 în toate cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat față în față, cu interviuri video (CAVI) utilizate suplimentar în Cehia, Danemarca, Finlanda și Malta. În total, au fost efectuate 26,411 de interviuri. Rezultatele UE au fost ponderate în funcție de dimensiunea populației din fiecare țară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. 🇪🇺👏🏻👏🏻👏🏻
  Facem parte din acel grup select numit Uniunea Europeană și putem fi mândri de acest lucru.
  Ne vedem in 9 iunie 👍🏻

  • Din pacate la alegerile parlamentare absenteismul este cel mai mare, iar acela este cel mai important vot.

 2. Nu-i rău! Pe când un sondaj national privind cunoașterea reală a limbii engleze de către doritorii autohtoni de scaune europarlamentare? Totodată, ar fi interesant de aflat câți dintre foștii studenți și actuali absolventi ai științelor politice, de la facultăți românești serioase, cu burse sau participanti la programe UE gen Erasmus, sunt în poziții de top in cadrul partidelor noastre politice? O fi vreunul dintre ei „în cărțile” unuia din partidele politice pentru funcția de europarlamentar? Cireașa de pe tort, al unui articol cu tema de mai sus, cred că ar fi de aflat cariera șefilor de promoție a facultăților de științe politice de la București, de la Cluj….

  • Stii bine ca in partidele vechi pe functiile importante si pe listele de la alegeri intra cei din mafia politica fesenistoida, din tata-n fiu.

 3. Păcat că nu au cu cine vota.

  • Pacat ca nu exista Partidul Libertarian si la noi, pana atunci se voteaza anti PSDPNLAUR.

  • Un partid conservator ar fi la fel de bun.

 4. Deci pace să fie, democrația și drepturile omului pot să se ducă pe gârlă. Păi fix așa era și-n comunism, oameni buni. Degeaba 89, degeaba…

 5. Libertatea individuala, statul de drept si prosperitatea persoanelor sunt valorile fundamentale, nu „pacea” si „sanatatea”.