G4Media.ro

SONDAJ 85% din maghiarii din Transilvania au acces la internet, dar numai…

Sursa Foto: Pexels.com

SONDAJ 85% din maghiarii din Transilvania au acces la internet, dar numai 30% sunt capabili să îşi rezolve problemele online

Potrivit unui sondaj publicat miercuri, 85% dintre maghiarii din Transilvania au acces la internet, dar numai 30% sunt capabili să îşi rezolve problemele online. Sondajul realizat pe un eşantion reprezentativ al maghiarilor din Transilvania a fost comandat şi publicat de portalul Erdélystat.ro, datele fiind colectate de compania Transylvania Inquiry, în cea de-a doua jumătate a lunii iulie 2021.

79% dintre respondenţi au declarat că deţin un abonament de internet fix. Alţi 6% au răspuns că, deşi nu au internet acasă, au un smartphone cu internet mobil. 85% dintre maghiarii din Transilvania au acces la internet, iar 2% nu au internet nici acasă, nici pe telefonul mobil, însă în gospodăria lor există un membru de familie care are acces la internet pe telefonul mobil.

Potrivit sondajului, trei sferturi dintre maghiarii adulţi din Transilvania au un telefon care le asigură şi accesul la internet.

În acelaşi timp însă, portalul Erdélystat.ro a atras atenţia asupra faptului că marea majoritate a maghiarilor din Transilvania au acces la internet doar în sens tehnic. Şi asta întrucât doar o parte dintre ei sunt obişnuiţi şi capabili să îşi rezolve problemele online.

Potrivit sondajului, dintre maghiarii din Transilvania, 30,7% pot fi consideraţi utilizatori cu competenţe digitale, care folosesc internetul pentru cumpărături, plăţi, operaţiuni bancare, completarea de formulare sau pentru cel puţin trei dintre activităţile menţionate.

20,9% se califică drept utilizatori cu competenţe digitale parţiale, care efectuează pe internet una sau două dintre activităţile enumerate. 35,5% dintre cei chestionaţi au declarat că au acces la internet, dar nu îl folosesc pentru a rezolva digital problemele, iar 12,9% nu au deloc acces la internet. Atunci când fac cumpărături online, majoritatea respondenţilor (57%) folosesc un smartphone, 40% un calculator sau laptop, iar 3%, o tabletă.

Cele mai favorabile cifre au fost înregistrate în judeţele Cluj şi Mureş. În Secuime, proporţia celor cu competenţe digitale şi a celor cu competenţe digitale parţiale corespunde mediei, însă în diaspora şi în Partium, cifrele sunt mai mici.

Portalul Erdélystat.ro a constatat că media scade din cauza cifrelor din Partium, unde proporţia celor care au acces la internet, dar care nu pot să interacţioneze online (în vederea efectuării plăţilor, a completării formularelor etc.) este de 39%.

Sondajul a arătat că 39% dintre maghiarii din Transilvania care locuiesc în oraşe pot fi consideraţi persoane cu competenţe digitale, iar dintre cei care locuiesc în sate, acelaşi lucru se poate spune numai despre 22%.

Există diferenţe mari şi în ceea ce priveşte vârsta respondenţilor. În timp ce aproape toţi cei cu vârsta de sub 35 de ani au acces la internet (99%), iar în această grupă de vârstă, doar 15% nu au competenţe digitale, atunci când este vorba despre cei de peste 55 de ani, acces la internet au 77%, iar 46% nu au competenţe digitale.

Sondajul a mai constatat şi faptul că în rândul maghiarilor din Transilvania, cel mai răspândit portal este Facebook. 70% dintre maghiarii adulţi din Transilvania sunt înregistraţi pe reţeaua de socializare, iar 2% îl folosesc prin intermediul profilului unei alte persoane. Aproximativ 5% sunt înregistraţi pe Facebook, dar nu folosesc deloc platforma.

Sursa: MTI/ Rador/ Traducere: Andrei Demény

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Eu as zice ca asa e la nivelul intregii tari. Bine ca stiu cu Facebooku, ca ala conteaza. Cele mai bune stiri si infromatii de acolo le iei …

  2. E bine de stiut. Daca nu cunoastem nu se poate imbunatatii.
    Insa a publica o astfel de stire (competente digitale pe un grup etnic) poate fi cuibul multori pareri mai mult sau mai putin discriminatorii. Dragi jusnalisti jquatro – think before you act!

  3. Din păcate, mulți nu știu limba română și ăsta e un motiv pentru care nu se descurcă în online, pentru că site-urile mari nu sunt bilingve ca plăcuțele. Habar n-am ce îi învață la școală în zonele alea și de ce limba română nu e obligatorie în România, dar să ajungi la 20 de ani și să nu ști o boabă de limba română, e inadmisibil!

  4. Cam 20-30% din populația maghiara nu se descurca în limba maghiara. Pe de alta parte în rândul populației romana timp de secole lungi de conviețuire cu maghiari decât 20-25% din populația romana era capabil sa vorbesca o alta limba în afara de romana și era în regula. Între romanii care vorbeau maghiara și alte limbi găsim pe Aurel Vlaicu, Traian Vuia care știind limba maghiara a ajuns la Budapesta la Politehnica și s-a deschis lumea cunoașteri în fata lor chiar dacă erau oameni modești din punct de vedere al posibilităților materiale. Pe de alta parte nu oricine poată sa învețe ușori limbi străine. Mulți cei care spun ca „toți trebuie sa vorbească limba romana” poate nu știu cât timp și efort îți ia sa înveți o limba străină…. Ma gândesc oare la fel de vehemenți ar fi romanii dacă situația era inversa și ei trebuia sa învețe maghiara… cred ca nu.. Numai bine tuturor!