G4Media.ro

Sonda japoneză SLIM, plasată din nou în stare de hibernare pe Lună

Sursa foto: JAXA

Sonda japoneză SLIM, plasată din nou în stare de hibernare pe Lună

Sonda japoneză SLIM, care se află pe Lună de la sfârşitul lunii ianuarie, a fost plasată din nou în stare de hibernare în aşteptarea reactivării sale pe parcursul acestei luni, a anunţat sâmbătă agenţia spaţială japoneză (JAXA), informează AFP, transmite Agerpres.

„SLIM a fost repusă în hibernare după apusul Soarelui la ora 03:00 pe 1 martie” (18:00 GMT pe 29 februarie), a precizat JAXA într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X.

Sonda niponă a fost reactivată pe 26 februarie, după ce a supravieţuit unei nopţi lunare de două săptămâni, în ciuda faptului că a aselenizat într-o poziţie înclinată, ceea ce a împiedicat celulele sale fotovoltaice să profite din plin de razele solare.

„Deşi riscul de eşec este în creştere din cauza variaţiilor semnificative de temperatură, vom încerca să reactivăm din nou sonda SLIM la revenirea luminii”, în cursul lunii martie, a adăugat sâmbătă JAXA.

Pe 20 ianuarie, modulul SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) a aselenizat cu succes la 55 de metri distanţă de ţinta sa iniţială, realizând astfel o coborâre cu un grad foarte ridicat de precizie, ceea ce a făcut din Japonia cea de-a cincea ţară din lume care a reuşit să plaseze cu succes un dispozitiv spaţial funcţional pe satelitul natural al Pământului, după Statele Unite, URSS, China şi India.

Însă, din cauza unei probleme la motor în ultimele câteva zeci de metri de coborâre, SLIM a asolizat înclinat, ceea ce a privat celulele sale fotovoltaice orientate spre vest de lumina Soarelui.

SLIM a aselenizat într-un mic crater cu un diametru mai mic de 300 de metri, denumit Shioli. Înainte să fie dezactivat pentru prima dată, modulul a eliberat fără probleme cele două mini-rovere ale sale, construite pentru a realiza analize ale rocilor provenite din structura internă a Lunii (mantaua lunară), încă foarte puţin cunoscută de oamenii de ştiinţă.

Joi, o altă sondă spaţială, Odysseus, gestionată de compania americană Intuitive Machines, s-a plasat la rândul ei pe Lună, stabilind astfel o premieră pentru o companie privată.

Asolizând tot într-o poziţie oblică, sonda americană a fost plasată şi ea în stare de hibernare, iar inginerii americani speră să o poată reactiva după noaptea lunară.

Odysseus este sonda spaţială care a asolizat în cea mai sudică dintre regiunile Lunii cercetate până în prezent, o zonă care le interesează în mod deosebit pe marile puteri din sectorul spaţial întrucât deţine apă sub formă de gheaţă.

NASA doreşte să exploreze această regiune înainte să trimită astronauţi pe Lună în cadrul misiunilor sale Artemis.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...