G4Media.ro

Soluție pentru Venezuela: Distrugerea contrabandei cu droguri susținută de armată va elimina…

Soluție pentru Venezuela: Distrugerea contrabandei cu droguri susținută de armată va elimina regimul lui Maduro

Distrugerea comerțului ilicit cu droguri în care sunt implicați ofițeri de rang înalt din armata venezueleană va duce la căderea regimului opresiv al lui Nicolás Maduro, care încă se bucură de sprijinul șefilor militari. Acesta este scenariul avansat de un analist de la U.S. Naval War College și publicat de revista The National Interest. Potrivit acestuia, intervenția militară directă în țara sud-americană afectată de criză – soluție avansată de unii membri ai administrației președintelui american, Donald Trump, este dificilă și cu rezultate greu de anticipat.

Eliminarea contrabandei cu narcotice, care reprezintă o sursă esențială de venit pentru generalii de la Caracas, și promisiunea de amnistie oferită de președintele auto-declarat Juan Guaidó i-ar putea însa forța pe aceștia să-și retragă susținerea pentru dictatorul socialist.

Așa cum am mai explicat pentru cititorii G4Media.ro, armata venezueleană va avea cuvântul decisiv în rezolvarea crizei din țara sud-americană, felul în care se vor poziționa puternicii și influenții lideri militari de la Caracas față de Maduro și Guaidó urmând, cel mai probabil, să hotărască ce se va întâmpla cu Venezuela. Deocamdată, armata continuă să îl susțină pe liderul socialist, iar Guaidó, lider al opoziției și preşedinte al Parlamentului venezuelean, care s-a autoproclamat la începutul anului președinte în exercițiu, nu a reușit să atragă de partea lui forțele militare în cursul unei încercări recente de răsturnare de la putere a lui Maduro. În urma acestei experiențe eșuate, Guaidó le-a cerut reprezentanților săi la Washington să „deschidă linii de comunicare directe” pentru o posibila „coordonare” cu armata americană, în eventualitatea răsturnării prin forță a regimului socialist.

Într-un material scris pentru The National Interest, Michael T. McLean consideră însă că trimiterea de soldați americani în Venezuela este o variantă riscantă: „Venezuela are o populație de peste treizeci de milioane de persoane, iar o invazie americană poate fi exact de ceea ce are nevoie președintele Nicolás Maduro pentru a-și dinamiza susținătorii.”

O prezență militară americană ar putea provoca o insurgență prelungită din partea unei populații neîncrezătoare și bine înarmate, iar riscurile sunt sporite de faptul că armata lui Maduro numără aproape jumătate de milion de oameni. De asemenea, nu este sigur că eventualele bombardamente de precizie lansate de americani vor avea rezultatul scontat, deoarece nu există un centru politic clar, ce poate fi identificat cu ușurință, și a cărui distrugere ar putea pună capăt regimului de la Caracas.

De aceea analistul crede că modificarea loialității armatei venezuele, de la Maduro la Guaidó, va impulsiona o nouă administrație și va pune capăt rapid crizei politice. Pentru a realiza acest lucru, America și aliații săi ar putea ataca în forță veniturile ilicite obținute de către armată de pe urma traficului de droguri și, concomitent, pot oferi amnistie șefilor militari în schimbul susținerii lui Guaidó.

Maduro si generalii loiali
De ani de zile, armata venezueleană beneficiază de o poziție avantajoasă. Continuând strategia mentorului său, socialistul Hugo Chavez, Maduro a oferit puteri sporite liderilor militari loiali. De când a preluat conducerea țării în 2013, Nicolas Maduro – care nu are experiență militară – și-a asigurat sprijinul șefilor armatei prin promovarea celor fideli în funcții de conducere, prin oferirea controlului asupra unor sectoare-cheie ale economiei și prin numirea unora dintre ei în funcții ministeriale.

Potrivit celor de la organizatia Control Ciudadano, Chavez a acordat armatei 25% din posturile din executiv. Sub Maduro, această cifră a crescut la un moment dat până la 44%, aflându-se acum la 26%.

Nouă dintre cei 32 de miniștri ai lui Maduro provin din rândul armatei, care controlează și alte instituții puternice, între care compania petrolieră de stat PDVSA și temutele servicii de informații. Lista include, de asemenea, o rețea de televiziune care acționează ca un instrument de propagandă oficială, o bancă, un producător auto și o companie minieră, de petrol și gaze. Relatări ale presei independente indică faptul că lideri militari sunt implicați în șantajarea companiilor ce activează în extragerea aurului, în organizarea contrabandei cu petrol, vânzarea de arme și în traficul cu droguri sau de persoane.

O situatie descrisă și de Daniel Duquenal, un cunoscut blogger venezuelean, care a afirmat într-un interviu acordat G4Media.ro anul trecut că regimul lui Maduro este o dictatură narco-militară coruptă, care a provocat un dezastru umanitar în ţara sud-americană, unde statul la coadă şi căutarea de mâncare în gunoaie au devenit imagini obişnuite. Și alți analiști au declarat că regimul lui Maduro acționează mai degrabă ca o grupare de crimă organizată decât ca o dictatură militară autentică.

În acest context, articolul din The National Interest afirmă că secțiunile corupte ale armatei venezuele supraviețuiesc datorită banilor obținuți din comerțul ilegal cu cocaină. Contrabanda cu droguri s-a extins în rândul armatei venezuelene, iar profiturile sale contribuie direct la mentinerea unei loialitati persistente față de Maduro.

De altfel, așa cum notează publicația, în 2005, oficialii din Caracas i-au declarat personae non-gratae pe toți membrii personalului U.S. Drug Enforcement Agency (DEA) și au pus la punct un nou cadru antidrog care a extins jurisdicția Gărzii Naționale la toate ramurile armatei. Înainte de această schimbare esențială, membrii Gărzii Naționale permiteau desfășurarea traficului de stupefiante în schimbul unor șpăgi. Din 2005 însă, serviciile armatei au început să concureze pentru accesul la cartelurile de droguri. La început, militarii venezueleni au furnizat informații și securitate cartelurilor columbiene care operau în Venezuela. Cu timpul, rolul lor a sporit, iar multe unități ale armatei sunt implicate acum în transportul narcoticelor și al banilor obținuți din contrabandă.

A apărut astfel cartelul armatei venezuelene, cunoscut sub numele de Cartel de los Soles (Cartelul Soarelui), condus de membri de rang înalt ai armatei și care, alături de aliați precum mișcarea de gherilă columbiană Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – FARC sau cartelul mexican Sinaloa, este implicat în traficul internațional de droguri. Potrivit informațiilor, cartelul armatei venezuelene (cu ramificații în toate structurile forțelor armate) a câștigat atât de multă putere, încât în 2011 a început să aresteze traficanți columbieni și să le preia rutele de aprovizionare. În cele din urmă, narco-militarii au început să negocieze direct cu cartelurile mexicane și traficanții internaționali. Implicarea în comerțul cu droguri a afectat întreaga armată și a ajutat la menținerea status quo-ului de către cei care profită în mod direct. Acest factor-cheie a perpetuat criza economică, financiară și politică care există în Venezuela de aproape nouă ani și care nu pare să se rezolve foarte curând, căci atâta timp cât armata rămâne loială și drogurile și banii continuă să ajungă în buzunarele generalilor și ale oamenilor lor, Maduro va rămâne la putere.

Soluția propusă
În acest context, în locul unei intervenții militare directe, care este dificilă și plină de riscuri, analistul propune ca The United States Southern Command (centrul de comandă responsabil pentru regiunea Mării Caraibelor, a Americii Centrale și Americii de Sud, acoperind o suprafață terestră de dimensiunea teritoriului Statelor Unite) și partenerii săi internaționali ar putea ataca contrabanda cu droguri prin simpla modificare a operațiunilor sale actuale. Southern Command desfășoară în prezent misiuni comune civile și militare pentru a diminua fluxul ilegal de droguri în Statele Unite, iar succesele sale sunt remarcabile. De exemplu, eforturile grupului Joint Inter-Agency Task Force-South (JIATF-S) reprezintă 85% din totalul capturilor de cocaină de către orice instituție guvernamentală din SUA și 40% din toate capturile la nivel global.

Potrivit statisticilor, 82% din comerțul cu droguri din America Latină spre Statele Unite se desfășoară prin coridorul Pacificului, în timp ce zona Caraibelor de Vest reprezintă 11% din trafic, iar coridorul Caraibelor de Est restul de 7%. Prin urmare, operațiunile de aplicare a legii sunt distribuite în conformitate cu aceste rute comerciale geografice. Această practică poate fi schimbată temporar pentru a se concentra asupra drogurilor venite din Venezuela. Eforturile americanilor și ale partenerilor lor ar putea face ca aproximativ 80% din resursele lor să fie direcționate către coridoarele din Caraibe, unde Venezuela are nevoie de mare și de spațiul aerian pentru a transporta drogurile.

În prezent, operațiunile celor din Southern Command sprijină aplicarea legii de către partenerii internaționali prin intermediul capacităților de strângere de informații, supraveghere și cercetare ale Forțelor Aeriene, iar acest program ar putea fi directionat pentru a monitoriza traficul aerian provenit din Venezuela. În mod specific, autoritățile americane ar trebui să se concentreze asupra zborurilor provenite din regiunea Apure, de unde provin adesea transporturile aeriene de contrabandă. În plus, aceste zboruri pot fi vizate de atacuri directe. Mai mult, DEA evaluează că 70% din drogurile din Venezuela trec prin orașul nordic Puerto Cabello, cel mai aglomerat port din țara sud-americană, iar identificarea încă din port a navelor care transportă droguri și interzicerea navigării lor cât mai curând posibil este esențială pentru a scurtcircuita operațiunile cartelului militar.

Potrivit analizei, concetrarea eforturilor JIATF-S în privința Venezuelei ar putea avea efecte devastatoare asupra Cartelului Soarelui. Prin dispariția fondurilor provenite din traficul de droguri, militarii venezueleni ar fi forțați să trăiască doar cu salariile insuficiente, plătite în bolívar soberano, moneda oficială din Venezuela.

Armata din Venezuela (o estimare recentă a celor de la Newsweek vorbea de forțe armate de 515.000 de oameni, între care 130.000 de soldați în regim activ, 1,6 milioane membri ai miliției civile, Garda Națională, 696 de tancuri, 700 de vehicule blindate, 50 de nave, între care 3 fregate, 4 corvete și 2 submarine, precum și 280 de avioane, inclusiv 42 de avioane de luptă) a fost afectată și ea de criza economică, financiară și umanitară care a lovit țara. În ultimii ani, mii de soldați au demisionat, au dezertat ori s-au refugiat în strainătate, iar mulți dintre cei rămași au dificultăți majore să-și asigure cele necesare traiului. Cei mai mulți dintre ei câstigă doar câțiva zeci de dolari pe lună, o sumă infimă și care nu este suficientă pentru a-și sustine familiile.

Atacarea comerțului cu droguri ar putea fi combinată cu o nouă ofertă de aministie făcută de președintele Guaidó pentru toți militarii care abandonează regimul lui Maduro și se alătură eforturilor noii administrații de la Caracas.

În plus, aplicarea de presiuni constante de către autoritățile americane ar trebui să-i determine pe membrii cartelului să înțeleagă că acestea vor continua atât timp cât Maduro rămâne la putere, lucru care va testa și mai mult loialitatea lor fata de dictatorul socialist.

În sfârșit, pentru a maximiza eficiența lor, aceste eforturi ar putea fi sincronizate cu diferite alte acțiuni. După distrugerea cu succes a traficului de droguri în Caraibe, Departamentul Trezoreriei și cel de Justiție de la Washington ar putea multiplica efectele operațiunilor lor prin adăugarea de sancțiuni și punerea sub acuzare a segmentelor responsabile din armata venezueleană. Operațiunile împotriva traficanților într-o zonă relativ redusă, combinată cu acțiuni juridice și economice concrete, ar duce la o presiune extraordinară asupra armatei venezuele, care ar face-o să caute o soluție de ieșire din criză.

Conducerea armatei este încă loială lui Maduro și se teme că își va pierde poziția și avantajele sau chiar că va ajunge în închisoare dacă îl trădează. Beneficiind de susținerea acestora, liderul autoritar de la Caracas are astfel în mâna sa un as formidabil, care servește ambelor părți. Maduro se bazează pe armată și liderii acesteia se bazează pe el, ca să se îmbogățească și să evite posibile acuzații, în cazul în care regimul va cădea în cele din urmă. Soluția propusă – de lichidare a traficului de droguri și, implicit, de eliminare a unei surse de venit extraordinare – ar putea însă eroda încetul cu încetul susținerea pe care liderii corupți ai armatei i-o arată lui Maduro.

Surse: The National Interest, Newsweek

Sursa foto: Contul de Facebook Nicolas Maduro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează