G4Media.ro

Soacra și socrul primarului Cătălin Cherecheș, arestați preventiv pentru 30 de zile.…

Sursa foto: Facebook Cătălin Cherecheș

Soacra și socrul primarului Cătălin Cherecheș, arestați preventiv pentru 30 de zile. Decizia poate fi contestată / Sunt acuzați de dare de mită și complicitate la dare de mită

Update Ora 17.55: Socrii primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, au fost arestați pentru 30 de zile. Decizia poate fi contestată, dar este executorie.

Decizia a fost luată de Tribunalul Mureș.

Știrea inițială: Soacra și socrul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, au fost reținuți pentru 24 de ore, joi, de procurorii DNA. Soacra primarului Cherecheș ar fi fost prinsă în flagrant, miercuri după amiază, la Cluj, în timp ce intermedia o mită pentru judecătoarea care urma să pronunțe sentința definitivă într-un dosar de corupție al ginerelui său pe data de 24 noiembrie la Curtea de Apel Cluj, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a declarat miercuri că nu știe nimic despre aceste lucruri și a vorbit despre posibilitatea unei presupuse înscenări: ”Habar n-am despre ce e vorba. Deci mi se pare o prostie… Dacă a făcut aşa ceva, oricum n-a făcut-o în numele meu, să i se aplice prevederile legale, cât de drastice, că lucrurile astea mi se par nişte cretinităţi. Mi se pare o chestie care un om normal n-are cum să o facă, adică trebuie să fii tâmpit… Lăsaţi-mă să vorbesc cu nevastă-mea să văd despre ce e vorba… acum am aflat, de două minute (…) cu soacra n-am vorbit… de când m-am însurat. Că n-am vreme, stă în alt oraş, nu stă în Baia Mare”, a declarat, pentru Antena 3, Cătălin Cherecheş.

Procurorii au găsit asupra soacrei suma de 50.000 de euro care ar fi urmat să fie dată judecătoarei ca tranșă dintr-o sumă mai mare, de 100.000 de euro.

Soacra lui Cherecheș ar fi discutat cu mama judecătoarei, pe care o cunoștea, căreia i-ar fi promis o sumă de bani pentru a obtine o condamnare mai blândă pentru ginerele ei.

Cherecheș a fost trimis în judecată de DNA în anul 2016, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită. El fost condamnat în februarie 2022 de Tribunalul Cluj la cinci ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată și interzicerea pe o durată de patru ani a dreptului de a candida și de a fi ales și de a ocupa o funcție publică.

Curtea de Apel Cluj urma să pronunțe o sentință în acest dosar la data de 24 noiembrie.

UPDATE Comunicatul oficial al DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data 09 noiembrie 2023, a doi inculpați (soț și soție), în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În data de 25 octombrie 2023, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupție, aflat în faza apelului, inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, și s-ar fi oferit să achiziționeze o afacere pe care aceasta din urmă o deținea pe raza județului Mureş cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată şi posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite. Această “ofertă” inițială ar fi fost valabilă doar în condițiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă (soluţie mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârșirea unor presupuse infracțiuni de corupție.
Ulterior, la data de 06 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, restul banilor urmând a fi remiși după data când instanţa de judecată ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare.
În contextul menționat mai sus, în data de 08 noiembrie 2023, într-un restaurant de pe raza municipiului Cluj – Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soțul său atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i soției sale transportul atât în vederea ,,rezolvării problemei” la Baia Mare, cât şi ulterior, la  remiterea sumei de 50.000 euro.
Celor doi inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 09 noiembrie 2023, inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului Mureș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Se poate plati si cu cardul? Sau doar cash? Bugetarii sunt cei mai corupti si vine covrigarul sa ne spuna „Gata cu smecheria”…

  2. Se vor sacrifica, pentru ca fetei lor sa-i fie bine alături de domnul primar. Oricum, vor scăpa mai repede data fiind vârsta. Mesia orașului va continua sa trăiască în lumea lui, exaltat de la prafuri, iar prostimea sa-l tot voteze și sa se ducă de râpă., în timp ce el se înalță.

  3. Prea sunt bătătoare la ochi niște elemente. Cherecheș are nevoie de o perioadă de 8 luni ca tot cazul să intre în prescripție. Dacă poate să ”compromită” în orice fel completul de judecată, înseamnă că judecătorul trebuie schimbat și înlocuit cu altul, Ceeace necesită ”imp”. Foarte prețios în aces caz. Ziceam și eu.

  4. Nu știu ce elemente concrete sunt la dosar, însă din ce răzbate la suprafață lipsește un contact direct cu judecătorul, ceea ce îndreptățește mai curând la o încadrare juridică de cumpărare de influență sub forma autoratului și respectiv a complicității,decât la una de dare de mită în aceleași forme.Aceasta dacă din dosar nu rezultă un contact pe linia facilitării serviciilor pretinse de făptuitori direct cu magistratul în discuție.

  5. Din datele cauzei rezultă că fapta a fost sesizată ca urmare a denunțului făcut de mama doamnei judecător,căci alminteri ar fi fost cercetată și aceasta în cauză.

  6. Omul s-a căsătorit, subit la 9 Sept. anul acesta, deci două luni în urmă. ( ceremonia fiind transmisă live de primărie, ca de pe moșia lui ). Chestia e că soacra ”o cunoaște” pe mama judecătoarei, după cum relatează presa. Ce întâmplare….

  7. Soacră soacră, poamă acră ! De fapt ea voia să dea șpagă să-l înfunde cât de mult pe eroul nostru, că ei nu se înțeleg :))