G4Media.ro

Sistem informatic nou, de 45 de milioane de lei, pentru facilitarea adopțiilor

Sistem informatic nou, de 45 de milioane de lei, pentru facilitarea adopțiilor

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) anunță realizarea unui nou sistem informatic care să faciliteze procedurile de adopție, dar și urmărirea evoluției copiilor adoptați, potrivit unui comunicat de presă.

Sistemul informatic, care costă 45,9 milioane de lei, din care 38 milioane lei fonduri europene, va fi realizat împreună cu Ministerul Muncii Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Proiectul e cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 „Competitivi împreună”

Sistemul informatic național permite urmărirea copiilor aflați în situații de risc, încă de la momentul intrării în sistemul de protecție și până la ieșirea acestora din sistem prin adopție, reintegrare în familie sau majorat.

Totodată, sistemul informatic numit SINA va urmări pachetul de servicii acordat copilului, intervențiile și evoluția acestora de-a lungul timpului petrecut de copil în sistemul de protecție.

Sistemul informatic va permite cetățenilor şi instituțiilor cu responsabilități în domeniul protecției drepturilor copilului şi adopției accesul la servicii electronice, informații şi schimb de date în timp real, fiind un sistem umbrelă care va permite interconectarea tuturor actorilor implicați în cadrul unui sistem integrat, la nivel național.

Informațiile vor fi introduse în sistem direct de la nivel local (prin SPAS-Servicii Publice de Asistență Socială și DGASPC ), astfel încât ele să permită o decizie rapidă și în lanț pentru copiii expuși riscului de separare de familie și pentru cei separați temporar sau definitiv de aceasta.

Seturi de informații vor fi disponibile și către Ministerul Muncii și autoritățile aflate în subordinea acestuia în sistem informatizat (în prezent multe informații circulă pe suport de hârtie).

Sistemul se adresează persoanelor potențial adoptatoare, angajaților din sistemul de protecție a copiilor, precum și instanțelor judecătorești sau furnizorilor de servicii sociale sau organismelor private autorizate să desfășoare activități în cadrul procedurii de adopție internă. De asemenea, el va permite accesul persoanelor interesate de adopție la informații referitoare la cadrul legal și la modul în care se derulează procesul de adopție, de la exprimarea intenției și până la finalizarea procedurilor.

În plus, unul dintre obiectivele proiectului este acela de a implementa Dosarul Electronic al Copilului, inclusiv în etapele premergătoare adopției, precum și în etapa de monitorizare post-adopție.

Potrivit termenelor din proiect, sistemul SINA ar trebui să fie funcțional la finalul anului 2022. (Foto: Pexels.com)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.