G4Media.ro

Sindicatele și patronatele bancare & asigurări le cer premierului și ministrului Sănătății…

sursa foto: Pexels.com

Sindicatele și patronatele bancare & asigurări le cer premierului și ministrului Sănătății să le includă angajații care au contact cu publicul în strategia de vaccinare anti-COVID

Consiliul Patronatelor Bancare a propus, joi, premierului și ministrului Sănătății să includă în strategia de vaccinare anti-COVID și angajații din bănci care au contact cu publicul.

Inițiativa, care este susținută și asumată și de Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci, și de Patronatul Industriei Asigurărilor din România, a fost transpusă într-o scrisoare transmisă factorilor de decizie în cadrul viitoarei vaccinări, respectiv premierul interimar Nicolae Ciucă, ministrul Nelu Tătaru și doctorului Valeriu Gheorghiță, responsabil de implementarea strategiei.

Cele trei entități susțin că în strategie sunt propuși pentru a fi vaccinați cu prioritate „angajații care nu se pot distanța social”, iar angajații din bănci și asigurări se află exact în această situație:

  • ”Activitatea acestor companii, prin natura serviciilor prestate, presupune inclusiv interacțiune fizică cu publicul, ceea ce poate prezenta un risc de infectare atât la nivelul angajaților cât și al clienților. Menționăm faptul că, în acest context pandemic, sucursalele/agențiile bancare au rămas, în mare parte, deschise astfel încât să se asigure continuitatea serviciilor bancare pentru populația și companiile care nu au putut/dorit să le acceseze online. Similar, companiile de asigurări au depus toate diligențele pentru menținerea la un nivel adecvat a serviciilor care presupun interacțiune cu publicul. Astfel, în opinia noastră, includerea în special a acestei categorii de salariați care lucrează cu publicul, în primele etape de vaccinare este pe deplin justificată, întrucât va reduce riscul de propagare a virusului atât printre angajați cât și printre clienți”, se arată în mesajul adresat premierului, ministrului Sănătății și responsabilului de strategia vaccinării anti-COVID.

 

Scrisoarea integrală transmisă de sindicate și patronate pentru strategia de vaccinare

Consiliul Patronatelor Bancare din România (”CPBR”), organizație patronală ale cărei bănci membre angajează peste jumătate din lucrătorii sistemului bancar din România,

Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci (”FSAB”), federație sindicală reprezentativă la nivelul sectorului activități financiare, bancare și de asigurări,

Patronatul Industriei Asigurărilor din România (”PIAR”), organizație patronală în domeniul asigurărilor,

ne adresăm dumneavoastră pe această cale cu privire la Strategia națională de vaccinare împotriva COVID-19 (”Strategia”), astfel cum a fost aceasta aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1031/2020, pentru a vă solicita completarea acesteia cu includerea salariaților din sistemul financiar, bancar și din domeniul asigurărilor, cu precădere a celor care au contact direct cu publicul, în categoria persoanelor ce își desfășoară activitatea în cadrul sectoarelor economice vitale avute în vedere în etapa a-II-a de vaccinare.

Astfel, deși la pct. B din Subcapitolul 2 al Strategiei – Descrierea grupelor populaţionale pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – sunt menționați ca fiind prioritari angajații „din alte domenii-cheie, esențiale pentru buna funcționare a societătii”, la pct. C nu se regăsesc angajații din domeniile menționate în prezenta.

În cadrul punctului 4 din Strategia de Vaccinare adoptată de Comisia Europeană, sunt propuși pentru a fi vaccinați cu prioritate „angajații care nu se pot distanța social”, angajații din bănci și asigurări aflându-se în această situație. În acest context subliniem faptul că, în conformitate cu prevederile OUG nr. 98/2010 privind identificarea, desemnarea și protecția infrastructurilor critice, societățile bancare și cele de asigurări sunt parte din infrastructura critică națională și este imperativ necesar ca acestea să poată asigura continuitatea prestării serviciilor bancare și de asigurări către populație și companii în condiții optime, cu asigurarea condițiilor adecvate pentru evitarea riscurilor sanitare legate de infectarea cu virusul SARS-CoV-2, ce cauzează boala COVID-19.

Astfel, în cadrul sectorului de activitate activează o serie de companii ce se află în prima linie a acțiunilor de sprijin a populației în perioada de criză, precum (i) instituțiile de credit, care trebuie să asigure buna funcționare a serviciilor bancare, astfel încât populația și companiile să aibă acces la servicii și la resurse financiare în actualul context economic și social, și (ii) societățile de asigurări, care trebuie să poată interveni prompt în constatarea unor daune suferite de către persoanele asigurate și să poată indemniza prompt persoanele asigurate sau terții prejudiciați care au avut neșansa de fi victimele unor evenimente asigurate produse în această perioadă.

Activitatea acestor companii, prin natura serviciilor prestate, presupune inclusiv interacțiune fizică cu publicul, ceea ce poate prezenta un risc de infectare atât la nivelul angajaților cât și al clienților. Menționăm faptul că, în acest context pandemic, sucursalele/agențiile bancare au rămas, în mare parte, deschise astfel încât să se asigure continuitatea serviciilor bancare pentru populația și companiile care nu au putut/dorit să le acceseze online. Similar, companiile de asigurări au depus toate diligențele pentru menținerea la un nivel adecvat a serviciilor care presupun interacțiune cu publicul. Astfel, în opinia noastră, includerea în special a acestei categorii de salariați care lucrează cu publicul, în primele etape de vaccinare este pe deplin justificată, întrucât va reduce riscul de propagare a virusului atât printre angajați cât și printre clienți.

În sensul celor prezentate mai sus, menționăm în mod distinct faptul că printre utilizatorii de servicii financiar-bancare prestate prin prezență fizică se numără în special clienți persoane vârstnice, cu risc ridicat în cazul infectării cu virusul SARS-CoV-2, mai puțin familiarizate cu utilizarea serviciilor electronice puse la dispoziție de către bănci sau societăți de asigurare. Astfel, considerăm că includerea personalului din domeniul bancar și de asigurări ce lucrează nemijlocit cu clienții în rândul lucrătorilor care vor putea beneficia cu prioritate de serviciile de vaccinare, va contribui la protejarea clienților, mai ales a persoanelor vârstnice.

Companiile din sectorul de activitate financiar-bancar și de asigurări sunt pe deplin conștiente de responsabilitatea pe care o au de asigurare a sănătății și securității angajaților, în special a celor care lucrează direct cu publicul, iar în acest sens au depus și depun toate diligențele pentru a asigura condițiile optime astfel încât, pe de o parte să asigure continuitatea activității în condiții adecvate, iar pe de altă parte, să evite/ micșoreze riscul de propagare a virusului între angajați și clienți.

Însă, așa cum au dovedit eforturile de combatere a virusului la nivel mondial, măsurile igienico-sanitare nu au protejat complet întotdeauna, iar vaccinarea ar putea să ofere un nivel suplimentar de protecție. Bineînțeles demersul nostru ține cont de natura voluntară a imunizării, pentru acei salariați care vor dori acest lucru, însă noi, ca parteneri de dialog social, reprezentanți ai salariaților și angajatorilor, dorim, pe această cale, să asigurăm includerea acestora, cu prioritate, în cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare din motivele prezentate mai sus.

Totodată, considerăm că prin asigurarea continuității în condiții optime a activității companiilor din sectorul financiar-bancar și de asigurări din România se creează premisele atât de necesare pentru relansarea economică post-criză, cât și diminuarea presiunii asupra bugetului de stat, prin menținerea în activitate a zeci de mii de angajați și plata impozitelor și taxelor legale”.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Nu este nici o propaganda. oamenii se tem cu adevarat, si desi exista o oarecare teama, chiar vor sa fie vaccinati. Numai ca nu se vede si nu se aude din cauza trompetelor. Desi nu are valoare de sondaj, toti oamenii cu care interactionez, absolut toti, si-au exprimat dorinta de vaccinare.

  2. Nu este nici o propaganda. oamenii se tem cu adevarat, si desi exista o oarecare teama, chiar vor sa fie vaccinati. Numai ca nu se vede si nu se aude din cauza trompetelor. Desi nu are valoare de sondaj, toti oamenii cu care interactionez, absolut toti, si-au exprimat dorinta de vaccinare.

  3. eu, „eu” primul! trebuie sa „oprim” raspandirea mafiei PCR-FSN-USDR-CDR-USL-PSDetc!

  4. Asta ai inteles din acest articol?!!!
    Dacă îți spun că ești ANALFABET FUNCTIONAL sa știi ca această categorie s-ar simți jignita.