G4Media.ro

Sindicate din educație: Testele din salivă care au ajuns în inspectoratele şcolare…

Sindicate din educație: Testele din salivă care au ajuns în inspectoratele şcolare nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” solicită Guvernului României blocarea distribuţiei testelor din salivă pentru depistarea SARS-CoV-2 şi distribuirea în unităţile de învăţământ a unor kit-uri individuale, întrucât testele care au ajuns în inspectoratele şcolare nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară, transmite Agerpres.

„Testele din salivă care au ajuns în inspectoratele şcolare nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară, acestea urmând să fie manipulate de cel puţin trei persoane înainte să ajungă la elevi, în condiţiile în care nu toate piesele care formează kit-ul sunt ambalate şi sigilate individual.

Solicităm, pe această cale, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), cea care a elaborat cerinţele de performanţă şi de reglementare, să explice cum pot fi aceste teste distribuite către elevi, respectându-se în acelaşi timp şi regulile sanitare.

De asemenea, cerem public Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) să prezinte criteriile potrivit cărora aceste teste au fost achiziţionate şi livrate dezmembrate, şi nu sub formă de kit individual. Ne întrebăm ce a stat la baza luării unor astfel de decizii şi dacă această licitaţie a respectat legislaţia în vigoare?!”, se arată într-un comunicat al celor două federaţii sindicale reprezentative pentru învăţământul preuniversitar transmis duminică Agerpres.

Federaţiile sindicale menţionate consideră că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) trebuia să se ocupe şi de livrarea testelor către fiecare instituţie de învăţământ în condiţiile în care respectivele contracte au fost semnate de această instituţie.

„Întrebarea firească pe care şi-o pun părinţii şi cadrele didactice este următoarea: instituţia care a lansat licitaţia, a întocmit corect Caietul de sarcini privind distribuirea acestor teste? Dacă a fost întocmit corect, se respectă regulile stabilite? Opinia publică aşteaptă nişte explicaţii, urgent! Altfel, această mult aşteptată testare riscă să se transforme într-un mare eşec! Cine îşi permite să-şi bată joc de sănătatea copiilor şi a cadrelor didactice este iresponsabil!”, afirmă sindicaliştii.

Pe de altă parte, sindicatele din învăţământ susţin că au primit numeroase semnale din ţară prin care directorii şi angajaţii din unităţile de învăţământ au fost chemaţi sâmbătă, 27 noiembrie, să ridice testele, deşi ministrul educaţiei a dat asigurări cu o zi în urmă, pe 26 noiembrie, că livrarea către şcoli nu se va mai face în aceste zile libere legale.

„Ţinând cont de situaţiile expuse mai sus, solicităm Guvernului României să explice clar care este modalitatea de efectuare a testelor, astfel încât toţi părinţii să ştie să le utilizeze, deoarece la ora actuală, în afară de un videoclip demo, nu există niciun fel de instrucţiuni. Ne întrebăm cum se vor descurca părinţii dintr-un sat, unde nu există internet şi care nu vor avea acces la acel videoclip, să le facă propriilor copii aceste teste?!

Cerem imperativ Guvernului României şi Ministerului Educaţiei respectarea dreptului angajaţilor la zilele libere legale şi propunem ca aceste teste să fie distribuite pe 2 şi 3 decembrie, urmând a fi utilizate începând cu 6 decembrie. De asemenea, solicităm ca, măcar începând cu următoarea tranşă de teste, acestea să corespundă normelor sanitare şi să fie ambalate individual”, se precizează în comunicatul semnat de liderii celor două federaţii sindicale, Simion Hăncescu, preşedinte FSLI şi Marius Ovidiu Nistor, preşedinte FSE „Spiru Haret”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Dreptate au! Yoda citire.
  La ce preț au cumpărat trebuia sa vina și cu asistent la pachet!

 2. Testele astea inutile au fost numai praf in ochii prostilor care voteaza USL2, de fapt s-a facut cumpararea pt parandarat….opinia mea.

  • 12:25, 12:59
   .îi clar .
   .din banu’ public inca.
   .a inceput furtul.sub umbr.ela arm.atei.
   .acuş opresc şâ soselele ca sa ciupeasca şâ de-acolo.

 3. Bătaie de joc,așa cum se întâmpla de 30 de ani in România!
  Bani aruncați sau furați.

 4. Normal pt ca este o achizitie cu paraindarat si atunci firma a luat un produs mai ieftin ca sa se poata incadra in profit. Cine sa ii traga la raspundere cei carora le-au dat spaga?

 5. Oare studenții de la medicină nu s-ar putea implica in astfel de acțiuni, bineînțeles cu acordul mai marilor autorități ale statului ? De ce trebuie implicat profesorul ?

 6. Propun distribuirea unui clip video pe toate canalele tv nationale si locale, in care Nutu Camataru in duet cu Botezatu sa exemplifice cum sa scuipe scolarii pe kit-urile respective. Noi, adultii, stim pe ce sa scuipam, sau mai bine zis pe cine!!…. in nici un caz pe Camataru si Botezatu, pentru ca vinovatii adevarati sunt sus, muuuult mai sus… chiar sus de tot!

 7. In Germania se fac trei teste pe saptamână la elevi , cu aceleași teste ca la noi și nimeni nu vocifereaza. La noi toți troglodiții sunt specialiști ,mai ales aștia de la Spiru H ,fabrica de diplome false.

  • Nic, testele acolo au fost achiziționate ca la noi, la grămadă? Sau fiecare în cutie separată?
   Și a doua întrebare, cine face testele? Asistenta școlară, profesorul sau părinții?
   Merci de răspuns!

  • Nic, ce treabă are fabrica de diplome? Încurci grav noțiunile. Caută cine a fost Spiru Haret și vei înțelege că universitatea în cauză nu a făcut decât să îi întineze numele…