G4Media.ro

Sindicaliștii din sănătate vor picheta, joi, Ministerul Finanţelor şi Camera Deputaţilor /…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Sindicaliștii din sănătate vor picheta, joi, Ministerul Finanţelor şi Camera Deputaţilor / Protestele vor culmina cu un miting în Piața Victoriei, în 11 martie

Membrii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” vor continua programul de proteste prealabile organizării grevei generale cu pichetarea joi a Ministerului Finanţelor şi a Camerei Deputaţilor, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat remis presei, protestul, la care vor participa reprezentanţi ai angajaţilor din toată ţara şi din toate categoriile profesionale, se va desfăşura joi după următorul program:

* pichetarea Ministerului Finanţelor în intervalul orar 11.00 – 12.30;
* pichetarea Camerei Deputaţilor în intervalul orar 12.45 – 14.00.

Reprezentanţii federaţiei susţin că programul de proteste în stradă va continua în fiecare săptămână, culminând cu mitingul naţional al angajaţilor din sănătate, care va avea loc în Piaţa Victoriei de Ziua naţională a personalului medical (luni, 11 martie).

Revendicările Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” rămân neschimbate şi vizează o creştere „reală” a veniturilor salariale şi „nu doar a veniturilor din salariile de bază, aşa cum arată la acest moment oferta guvernului”.

„Legitimitatea revendicărilor noastre este conformă cu aşteptările angajaţilor şi este confirmată inclusiv de datele publicate de INS (pentru luna decembrie 2023): câştigul salarial mediu pe economie – 5.079 lei, câştigul salarial mediu în Sănătate şi Asistenţă Socială – 4.669 lei. (…) În această perioadă, în care protestele noastre continuă, angajaţii din sănătate încep să descopere şi adevărata valoare a creşterilor salariale, acum fiind vizibil pe fluturaşi efectul creşterii salariilor de bază cu 5%, acordate începând cu 1 ianuarie 2024. Spre exemplu, pentru angajaţii din secţiile cu condiţiile cele mai grele de muncă, cum ar fi UPU, ATI, Bloc operator, valoarea creşterii veniturilor salariale începând cu 1 ianuarie 2024 este situată între 2% şi 2,5%”, susţin cei de la Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.

În opinia sindicaliştilor, „refuzul Guvernului de a-şi îndeplini obligaţiile legale”, prin nerespectarea termenului de 10 zile până la care trebuia să publice pe site-ul propriu Notificarea FSSR privind intenţia de declanşare a grevei arată „frica” de a negocia doar cu reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.

Printre revendicările federaţiei se numără creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajaţi din Sănătate cu cel puţin 25% pentru anul 2024, acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de legea 153/2017, incluzând raportarea coeficienţilor de ierarhizare la salariul minim pe economie aflat în plată, raportarea sporurilor la salariul aflat în plată, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizaţiei de hrană prin raportarea la salariul minim pe economie aflat în plată.

De asemenea, alte revendicări se referă la adoptarea proiectului de lege a salarizării (Anexa pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătăţii în forma stabilită cu partenerii sociali şi aplicarea grilelor de salarizare stabilite prin raportare la salariului minim pe economie aflat în plată, finalizarea negocierii clauzelor, procedurilor şi anexelor conform obligaţiilor convenite în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate 2023-2025, incluzând transpunerea şi aplicarea Anexei nr. 13, adoptarea măsurilor de creştere a calităţii vieţii profesionale a angajaţilor din sănătate şi de creştere a calităţii actului medical, acestea incluzând măsuri precum recunoaşterea îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare, introducerea conciliatorilor specializaţi în conflictele individuale de muncă din sectorul sănătate, echivalarea competenţelor asistentelor medicale absolvente de postliceală.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Astia au taiat total programul de fertizare in vitro gratuit (care si asa avea 10 cazuri pe an) si credeti ca va aud ? Adica fiind social-democrati cu premier psd si ministerul familiei pe care daca il desfiintau, finantau si anul asta , 20 de cazuri in interesul Romaniei si al nevoiasilor care isi doresc prunci………