G4Media.ro

Silviu Vexler (Minorități): Un senator îl invocă cu patos pe un om…

Sursa foto: Silviu Vexler / Facebook

Silviu Vexler (Minorități): Un senator îl invocă cu patos pe un om care este criminal de război / Sorin Lavric (AUR): Nu mă dezic o iotă de cuvintele pe care le-am spus despre Vulcănescu sau Gafencu, un senator nu trebuie să dea socoteală pentru declaraţiile lui politice

Deputatul Silviu Vexler a declarat luni, în plenul Senatului, că este o „umilinţă îngrozitoare la adresa victimelor Holocaustului” existenţa a două proiecte de lege prin care se doreşte reintroducerea indemnizaţiilor oferite de statul român „pentru foştii legionari, urmaşii lor şi urmaşii criminalilor de război sau ai celor care au făcut parte din organizaţiile naziste”.

„Nu aş fi intervenit dacă nu ar exista şi două proiecte de lege, în prezent aflate la Senat, care să dorească să reintroducă indemnizaţiile oferite de statul român pentru foştii legionari, urmaşii lor şi urmaşii criminalilor de război sau ai celor care au făcut parte din organizaţiile naziste. Este o umilinţă îngrozitoare la adresa victimelor Holocaustului, la adresa puţinilor supravieţuitori ai Holocaustului, care mai trăiesc în ziua de astăzi să vadă toate aceste lucruri”, a afirmat Vexler.

În opinia sa, „faptul că în plenul Senatului României se încearcă rescrierea istoriei, faptul că un senator al Parlamentului României îl invocă cu patos pe un om care este criminal de război, condamnat de două ori pentru tot ceea ce a făcut, este o ruşine nu numai la adresa Parlamentului României, ci şi o ruşine la adresa României în sine”.

„Este pentru prima dată când vorbesc de la acest microfon, deşi de-a lungul anilor am venit de foarte multe ori în Senat. Am apreciat întotdeauna colaborarea impecabilă avută cu toate grupurile parlamentare pentru toate iniţiativele pe care le-am introdus în Parlament, indiferent dacă a fost vorba de sprijinirea supravieţuitorilor Holocaustului, indiferent dacă a fost vorba despre instituirea Muzeului Evreilor şi al Holocaustului din România. Le mulţumesc din nou acelor colegi, şi celor care sunt membri, şi celor care nu, dar vreau să vă reamintesc că răspunderea faţă de istorie şi faţă de aceşti oameni nu aparţine doar comunităţilor evreieşti, nu aparţine doar Guvernului. Parlamentul este reprezentantul poporului român şi fiecare dintre dumneavoastră este responsabil de protejarea memoriei acestor oameni, de protejarea lecţiilor care trebuie învăţate din ceea ce s-a întâmplat atunci. Nu lăsaţi astfel de derapaje să devină reprezentante pentru Parlamentul României”, a spus deputatul.

El a prezentat câteva din stenogramele şedinţelor consiliului de miniştri şi consiliului de cabinet din perioada guvernării Ion Antonescu, „care se suprapune peste perioada Holocaustului din România”.

„Sunt stenograme din documente publice ale statului român, pe care le poate consulta oricine la Arhivele Statului sau la Arhivele Naţionale Militare, după caz. Rezultatul acestor şedinţe, rezultatul acestor discuţii s-au materializat în peste 300.000 de evrei, din România şi nu numai, care au fost executaţi la ordinul lui Ion Antonescu şi al celor din jurul său. Sunt doar câteva exemple din actele inimaginabile de violenţă inumană şi inutilă pe care le-au stârnit atât guvernul Antonescu, cât şi mişcarea legionară. Nu aş fi vrut să menţionez aceste lucruri astăzi, dacă nu aş fi văzut că aceste tentative de reabilitare a mişcării legionare, de reabilitare a lui Ion Antonescu şi a celor care i-au permis tot ce a făcut, Mircea Vulcănescu fiind unul dintre ei, Valeriu Gafencu fiind altul şi lista continuă, nu ar fi devenit din ce în ce mai publice”, a precizat Vexler.

În replică, senatorul AUR Sorin Lavric a declarat că nu va înceta să vorbească cu „veneraţie” despre „martiri, despre eroi şi despre acei deţinuţi politici a căror singură vină este că s-au opus comunismului”.

„Îmi vine să-l întreb pe domnul Vexler (…). Nu mă dezic o iotă de cuvintele pe care le-am spus despre Vulcănescu sau despre Gafencu şi voi continua să-i omagiez mai departe. Nu uitaţi că elogiul meu l-am făcut în cursul unei declaraţii politice, iar dumneavoastră, în calitate de deputat, ştiţi că senatorul nu trebuie să dea socoteală pentru declaraţiile lui politice. Nimeni nu-l poate trage la răspundere şi atunci de ce dumneavoastră, deputat, veniţi în Senatul României şi mă trageţi pe mine de urechi? Trebuie să modificaţi Constituţia, dacă vreţi ca senatorul să fie tras la răspundere pentru declaraţiile lui politice. Altminteri, vă încredinţez că admonestarea dumneavoastră nu doar că nu are darul de a mă intimida, dimpotrivă, îmi dovedeşte că sunt pe drumul cel bun”, a afirmat senatorul AUR.

Sursa foto: Silviu Vexler / Facebook

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

27 comentarii

 1. Felicitari, domnule Lavric!

 2. Și ce dacă e declarație politică? Dacă spui de la tribuna Parlamentului că Hitler a fost un erou, nu e sancționabilă treaba? AUR începe să ascundă toată mizeria sub pălăria declarațiilor politice. Rumânul verde Lavric, oricum, tre să plece din Parlament.

  • E bou ala de la Aur. Nu da socoteala penal pentru declarații politice dar da socoteala politic și civil.
   Ca sa nu mai vorbim moral,ca nu înțeleg ei.

 3. numai Bunul Dumnezeu stie cand…

  foarte probabil ca printre primele institutii care se vor fonda va fi si Muzeul Holocaustului.

  Nu sunt deloc ironic.
  Ci trist.
  Foarte trist.

 4. Am tot respectul și toata încrederea în senatorul Lavric. Sunt convins ca posturile TV neocomuniste gen digi sau antena 3 îl vor boicota. Îs convins ca nu va participa la nicio manifestație, nu va intra cu nimeni în polemica dar când va lua cuvântul în Senat va fi un reper pt toți politicienii romani, indiferent de partidul din care fac parte.
  Sa fii sănătos domnule Lavric!De mult așteptăm politiceni de calibru dumneavoastră.

 5. „peste 300.000 de evrei, din România şi nu numai, care au fost executaţi LA ORDINUL lui Ion Antonescu şi al celor din jurul său”.
  – E posibil sa fie adevarat, poate s-au descoperit recent documente care arata ca asa s-a intamplat. Eu nu am auzut ca Antonescu a da ORDIN de executare a evreilor, in sensul de a fi ucisi. Poate executare a platilor la care a supus Comunitatea evreiasca, poate executare a muncilor la care i-a supus pe evrei in compensatie pentru ca nu i-a trimis pe front.
  – Stiu insa ca e adevarat ca multi evrei au murit ucisi de unii romani stapaniti de porniri antisemite, dar, repet, nu am aflat pana acum ca astea s-au petrecut la ORDINUL lui Antonescu.
  – Mai stiu ca au fost impuscati o serie de evrei in Odessa, dupa ce comandamentul armatei romane de acolo a sarit in aer fiind distrus de bombe puse de bolsevici. Daca printre cei executati au fost si evrei, presupun ca au fost impuscati ca bolsevici, nu ca evrei. Acesta a fost unul din argumentele pentru care Antonescu a fost acuzat de crime de razboi, nu de crime rasiale.

 6. salut!

  Atentie, teren minat !
  Shalom wexler!
  Apreciez foarte mult faptul ca, nu ai vorbit niciodata de la tribuna parlamentului !
  Da, am o intrebare, de unde ai scos dta cifra de
  300 000 de evrei, dusi de pe teritoriul Romaniei
  si exterminati de catre nemti ? Sau , uiti ca, cei mai multi au fost luati de catre unguri, din Ardealul de nord ?
  No,amu ,cand oi mai vorbi ,cere iertare si indreapta
  fakeria

  • Cum de unde? Tot de acolo de unde s-au luat cele șase milioane de victime evrei în primul război mondial, celelalte 6 milioane de victime ale holocaustului, de data asta, din cel de-al doilea război., tot mondial.

  • Lechi > cum a fost la ”alții” :

   Câteva date seci referitoare la modul în care statul ungar a ”reglementat” soarta evreilor săi, prima dată prin legi, apoi prin acte concrete. Trebuie menționat că acestea au fos aplicate împotriva unor cetățeni ai statului ungar.
   În 1920, prin legea care se numea generic ”numerus clausus” a fos limitat procentual accesul evreilor în învățământul superior la cel mult 15,4 %, existând și o limită inferioară de 6 %.
   Din 1938 a fost limitat procentual numărul salariaților evrei în comerț, finanțe și industrie la cel mult 20 %.
   Din 1939 procentul admis al evreilor în domeniul ocupațiilor intelectuale s-a stabilit la max 6 %, fără să poată fi admiși în administrația de stat, în instituții juridice și în licee. În sfârșit, din 1941 au fost interzise căsătoriile mixte și chiar relațiile sexuale mixte .
   După declanșarea războiului, în perioada 1939 – 1941 zeci de mii de oameni ( cehi, austrieci, polonezi, evrei ) s-au refugiat în Ungaria, din teritoriile ocupate de nemți. Tuturor li s-a acordat statut de refugiat, cu excepția evreilor. Aceștia, într-un număr de 16 – 18.000 au fost deportați în Galiția ( un teritoriu actualmente comun din Polonia și Ucraina ). Acolo, evreii au fost exterminați de nemți și miliții ucrainene în luna August 1941 – zona Camenița din Ucraina ( Kamianeț – Podilski ).
   În perioada dintre 1941 și Martie 1944 Ungaria nu a operat deportări ale evreilor, dar toate legile restrictive referitoare la evrei au acționat în continuare ( inclusiv ”deposedarea” evreilor și munca forțată ). Aflând că Horthy a început tatonări timide în direcția Aliaților, trupe nemțești au ocupat Ungaria la 29 Martie 1944, practic au preluat puterea și ordinea prin împuternicitul special al lui Hiter, Veesenmeyer, iar Horthy ( funcția lui de regent era similară cu cea a șefului statului, practic cu puteri totale ) a fost obligat să-l numească premier pe Sztojai, fidel nemților.
   Astfel că, începând in Aprilie 1944 și până în Iulie 1944 Ungaria a deportat în Auschwitz și Birkenau 445.000 de cetățeni ungari ( evrei ), cu prioritate din zona provincială, exceptând capitala, cu o operativitate și viteză admirată chiar de către Adolf Eichman. Ca urmare a debarcării aliaților în Normandia și presiunilor diplomatice crescânde, Horthy, cu ajutorul unor trupe armate loiale lui a reușit să oprească deportarea începută a evreilor din Budapesta ( 6 Iulie 1944 ), deportare executată prin jandarmeria ungară.
   În haosul creat de insurecția română, Horthy l-a schimbat pe premierul Sztojai, trepădușul nemților ( 29 Aug 1944 ) și a numit un general colonel în fruntea guvernului, cu intenția unei posibile ieșiri din alianța cu nemții. Nemții, pierzând total încrederea în Horthy, au răpit fiul acestuia ( 15 Oct 1944 ) și l-au transportat la Mathausen, astfel că acesta a fost nevoit, ziua următoare, să cedeze puterea la Szalasi ( partidul fascist Crucea cu Săgeți ) iar Horthy a fost demis și internat în Germania la Hirschberg și păzit de trupe SS. ( mai târziu a devenit prizionier la americani )
   A urmat pogromul fascistilor, împotriva evreilor din Budapesta sub îndrumarea lui Adolf Eichman dar cu participarea totală a fasciștilor unguri. Mii de evrei au fost împușcați și aruncați în Dunăre. În perioada aceasta ( 16 Oct 1944 – 1 Mai 1945 ) fasciștii au exterminat 80.000 de evrei.

 7. La katin și acum dacă faci săpături arheologice cu siguranță că vei găsi urme teribile ale ac. masacru , cifra de 300000 de oameni distruși de Antonescu ma ia cu friguri 3000000,
  e un oraș mare în Cimpia Romana. Vin cu o întrebare unde sunt osemintele chiar dacă au trecut atitia ani de la ac nenorocire. Unde sunt? Un os măcar arătat ca la Katin! Un nasture o moneda… Hai va rog, un mic efort…

 8. De când sunt Gafencu Valeriu si Vulcănescu criminali de razboi???
  Acești demolatori de națiune nu mai au pic de rușine.
  Vin in casa ta, ii ospătezi, le legi rănile apoi iti spun ca esti un dobitoc si că cei din neamul tău sunt criminali.

  Nimeni nu mai are timp sa limpezească istoria. Se vrea nivelarea până la dispariție a conștiinței de neam.
  România nu dispare prin depopulare ci prin sugrumarea oricărei capacități de recurs la morală.

 9. Vexlerut , ia atitudine . Nu te lasa . Fa galagie la mine acasa , in Romania . Cu cit devii mai vocal cu atit cresc sansele sa pleci mai repede din lumea asta . Fa-ti un bine si mutat-te in alta tara . Hai sictir !

 10. Da, un articol cu o altă temă pe g4media și, bineînțeles, reacția unor cititori, dintre care unii-s mai mult simpatizanți ai poziției negaționiste sau mai putin afectați de poziția lipsită de etică a lui Lavric, ca să nu scriu mai mult. Sper din tot sufletul ca majoritatea acestor luări de poziție de aici să fie niște răbufniri punctuale. Altfel, drum lung va fi spre vindecare….

  • bai diversiune, demonteaza tu cu argumente doua din luarile de pozitie de mai sus. ce pozitie lipsita de etica? Pune mana si citeste cine au fost Gafencu si Vulcanescu semidoctule. Lavric trebuia sa spuna cu subiect si predicat ca Gafencu care a intrat la 20 de ani in puscarie n-a girat nici o crima, ca Vulcanescu a murit ca un sfant in puscarie si ca nimeni din Romania n-a omorat 300000 de evrei.

  • mai citeste semidoctule si cum i-a dat Gafencu doza de streptomicina lui Richard Wurmbrandt in puscaria de la Targu Ocna, asa antisemit era. Ti-ai luat leutul de la Elie Wiesel pentru postare? Ti-ai luat!

  • Nu poate fi vorba despre vindecare sau prietenie in conditiile in care un partener minte despre celalalt.

 11. Încă o dată, constat atacuri la persoană, iar asta, în sine, mă întristează pentru că, din nou, văd că drumul spre vindecarea noastră ca națiune mi se pare foarte lung. Vorbesc de conceptul de națiune civică, în sens apusean.
  Nu știu ce plăcere poate obține cineva de a ataca josnic, în hlamida anonimatului. Că de satisfacție personală nici nu mai vorbesc. Trebuie să fie multă suferință acolo!
  Voi continua să cred că vom ieși din mlaștina asta…

  • Te ajuta cu ceva daca ti dau nume si prenume? Ai un discurs tipic de neocomunist care ignora cererea de argumente care sa-i sustina afirmatiile. Ai formulat un comentariu pe care nu esti in stare sa-l sustii, iar cand esti tras la raspundere pentru asta te victimizezi. E irelevant cat de lung ti se pare tie drumul catre pseudovindecarea natiei.. N-o sa ne vindecam niciodata atata timp cat tu si altii ca tine n-o sa studiati pe cont propriu istoria reala.

  • Apropos, daca vorbim de atacuri la persoana, am recapitulat invitatii de la nunta mea si niciunul din ei nu a fost condamnat prin decizie definitiva la 3 ani de inchisoare cu executare. Intr-adevar nici nu are niciunul case prin Brazilia si nici eu nu storc bani de la Ellie Wiesel.

 12. La ce sa ne mai așteptăm din partea acestui deputat și acestui Parlament?o sa li se retragă pensiile soțiilor foștilor deținuți politici care au fost legionari și o să le pună să de-a înapoi toți banii pe care i au primit?Daca nu credeți citiți normele de aplicare ale legii 232 din 2020 unde scrie acele comisii județene pot verifica aplicarea legii și retrage dreptul la pensie .Sa mai amintim că foarte mulți deținuți politici au fost legionari sau simpatizanți inclusiv cei care au luptat în munți în calitate de partizani anticomuniști.Sa mai spunem că simpla calitate de legionar nu face din persoana respectiva un criminal așa cum nu se poate spune că au fost criminali cei 4 milioane de membrii ai PCR.Sa mai amintim și faptul că din conducerea PCR și din securitate au făcut parte numeroși evrei.Sa mai bun amintim și faptul că liberalul Antonescu a trecut prin parlament o lege prin care e interzis sub pedeapsa închisorii tot ce are legătură cu mișcarea legionară pe care astfel o interzice din nou sub sancțiunea închisorii la peste 70 de ani de la interzicerea ei în 1941 de către Ion Antonescu.Ce coincidență faptul că un al doilea Antonescu interzice mișcarea legionară.Va puteți da seama ce părere am despre deputatul Vexler și protestul lui că și despre amendamentele lui și ale altora care prin legea 232 își bat joc de deținuții politici .Aceștia ,prin AFDPR au și protestat.Nu exista cuvinte suficient de țări în limba română prin care sa mi pot exprima opinia despre promotorii legii 232 inclusiv deputatul amintit mai sus.

 13. Nimic ieșit din comun, doar se știa că gruparea haurolacă posedă astfel de porniri. Trist este că există suficienți așa-ziși români destoinici care apreciază apucăturile acestor nărozi.

  • Tu esti asistentul lui Vexler de mai sus? Pune mana pe carte ca nu costa bani, sunt pline anticariatele, la fel cum pline sunt siteurile de postaci neocomunisti ca tine.

 14. Inainte de a avea puncte de vedere, ar trebui sa ne informam cu atentie, sa cautam adevarul si nu confirmarea celor invatate odata prin neverificari!

  intr-adevar Antonescu se face vinovat de uciderea evreilor! vad ca aici se da o cifra, 300.000…

  comparandu-se recensamintele din 1930 cu cel din 1948, la nivelul teritoriului Romaniei care intrat in razboi in 1941, cifra lipsa este de 190.000, la care trebuie adaugati evreii ucisi in Bucovina de nord, Tinutul Herta, Basarabia, Transnistria…si mai departe….

  in legatura cu Odesa, informatia este luata de pe wikipedia. https://ro.wikipedia.org/wiki/Masacrul_de_la_Odesa

  *Militarii români nu au reușit să-i prindă pe autorii atentatului și s-au răzbunat pe populația civilă locală. Au fost uciși, la întâmplare, 5 000 de localnici civili, majoritatea evrei. *

  *În ziua următoare, la 23 octombrie 1941, militari români au ucis alți 19 000 evrei civili, femei, bătrâni și copii, familii întregi din orașul Odesa, împușcați, spânzurați, explodați, sau arși de vii[2][3][4]. Alți aproximativ 45 000 de evrei au fost trimiși de la Odesa în lagărul de concentrare Bogdanovka, unde au fost asasinați aproximativ două luni mai târziu*

  este trist, tragic…cum poti justifica acest lucru azi?

  • dupa mintea ta, in 1941 romanii au reusit sa identifice dupa buletin 19000 de evrei, intr-o tara straina cu un alfabet diferit si i-au omorat pe toti in aceeasi zi. Ar trebui sa fim gelosi pe logistica lor.. Mi-e scarba de lucrurile la care voi si acolitii vostri va pretati. Ai uitat sa zici ca era al doilea razboi mondial, nu? La fel ai uitat sa scrii cifra evreilor care au murit in razboi, a celor care au imigrat, ucisi de comunisti sau decedat din cauze naturale in 18 ani 1930-1948. Manipulare grosolana tipic Elie Wiesel!

 15. Nu știu de ce nu observă nimeni că nu e in regula sa vii după 30 de ani cu o lege prin care să lași foștii deținuți politici care au fost legionari fara pensia de deținut politic sau pe soțiile sau copii acestora.Majoritatea foștilor deținuți politici legionari au fost și veterani de război.O sa vina Vexler și alții că el cu o gândire la fel de strâmbă cu o lege prin care foștilor legionari sa li se ia și indemnizația de veteran de război? Oare legile in Romania se fac numai în funcție de bunul plac al Federației comunităților evreiești?Mulți dau dovada de o incultura politică crasa când vorbesc de partide și organizații fasciste sau naziste.Fascism a existat numai în Italia iar nazism numai în Germania.In celelalte țări au existat numai mișcări și organizații naționaliste cu sau fara aderenta la valorile creștine.Fascismul sau nazismul nu erau articole de export.In cazul nazismului acest lucru a fost spus chiar de Hitler.Organizatiile naționaliste mai aveau o caracteristica foarte supărătoare pentru cei de stânga și anume erau anticomuniste.Stanga lipea și lipește și azi pe oricine nu i este pe plac eticheta de fascist sau nazist sau cea de rasist.Pentru cei de stânga și extremă stânga aceste etichete sunt mult mai infamante decât cele de comunist,stalinist,marxist ,troțkist,etc.

 16. !ombl

  Stimate domn,

  intai de toate incercati sa cautati adevarul…

  in al doilea rand nu stiu despre la ce acoliti faceti vorbire…

  in al treilea rand va rog sa recititi postarea….demografii nostri au luat datele recensamantului din 1930 ( foarte bine facut) si datele recensamanului din 1948 si le-au folosit luand de baza Romania teritoriala din 22 iunie 1941, iar la final lipsesc cam 190.000 de evrei. Deci aceasta ar fi cifra evreilor care lipsesc de pe teritoriul Romaniei gestionat de Ion Antonescu

  in 9 octombrie, zi în care, în anul 1941, a început deportarea a peste 26.000 de evrei din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuți, Gura Humorului și din alte localități din vecinătate către Transnistria, după ce la 14 septembrie 1941 începuse deportarea evreilor din Basarabia și Bucovina.

  imigratia organizata initial a fost stopata…nu s-a luat in considerare sporul natural…( oricum rata natalitatii era mai mare decat rata mortalitatii), iar ideea ca comunistii ar fi ucis evrei este fantezista….absolut fantezista..solutia finala a fost un proiect nazist nu comunist!

  La aceasta cifra se pot adauga evrei morti si disparuti din Bucovina de Nord, Tinutul Herta, Basarabia ( vorbim de teritorii controlate de regimul Antonescu), Transnistria si dincolo….

  cifrele istoricilor francezi apreciaza ca regimul Antonescu se face vinovat de moartea evreilor, cifra mergand de la 270.000 la 350.000.

  mai jos aveti o informatia de pe wikipedia!

  *Distrugerea fizică a cetățenilor români de etnie evreiască a fost aplicată concomitent cu distrugerea economică a populației evreiești, cu jaful organizat de stat. Au fost deportați în Transnistria 195.000 de cetățeni români de etnie evreiască dintre care, la 15 noiembrie 1943, au rămas în viață 49.927. În Transnistria, guvernul antonescian a mai exterminat peste 170.000 de evrei ucraineni. În total au fost masacrați peste 300.000 de evrei.(…). https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Antonescu

  va sugerez sa cititi Deletant, Denis * Aliatul uitat*, sau Hanna Arendt, *Eichmann la Ierusalim*…

  eu nu fac aici propaganda, nu sunt evreu….caut adevarul…