G4Media.ro

Silviu Vexler, deputat din partea minorității evreiești, critică decizia guvernului de suspendare…

Silviu Vexler, deputat din partea minorității evreiești, critică decizia guvernului de suspendare prin OUG a evaluării imobilelor confiscate de comuniști la prețul actual al pieței și revenirea la grila notarială din 2013: La peste 70 de ani de la instaurarea regimului comunist în România, foștii proprietari sunt în continuare umiliți

Deputatul din partea minorității evreiești din România, Silviu Vexler, a criticat miercuri suspendarea cu un an de către guvern, prin ordonanță de urgență, a intrării în vigoare a prevederii legale conform căreia evaluarea imobilelor preluate în mod abuziv de regimul comunist nu se mai face pe baza grilei notariale din 2013, ci la prețul actual al pieței.

Vexler cere Parlamentului respingerea în regim de urgență de către Parlament a OUG 70/2020, care prevede suspendarea până la 1 martie 2021 a prevederii alineatului 6 din articolul 21 al legii 165/2013 privind restituirea imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.

Ce prevede art. 21 alin. 6:

 • (6) Evaluarea imobilului care face obiectul deciziei se face prin utilizarea grilei notariale valabile la data emiterii deciziei de către Comisia Națională și se exprimă în puncte. Un punct are valoarea de un leu.

Ce prevede OUG 72/2020:

 • Articolul 1
  • Aplicarea prevederilor art. 21 alin. (6) din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 278 din 17 mai 2013, cu modificările și completările ulterioare, se suspendă de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență până la data de 1 martie 2021.
 • Articolul 2
  • Pe perioada suspendării prevăzute la art. 1, evaluarea imobilelor pentru care se acordă despăgubiri se face prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013, în considerarea caracteristicilor tehnice ale imobilului și a categoriei de folosință la data preluării acestuia, și se exprimă în puncte. Un punct are valoarea de un leu.

”La peste 70 de ani de la instaurarea regimului comunist în România, foștii proprietari sunt în continuare umiliți. Umiliți de toate întârzierile birocratice, umiliți de procedura în sine și de durata absurdă a acesteia. Chiar și făcând abstracție de toate aceste aspecte, în situația fericită a aprobării restituirii, mă întreb (evident, retoric) cine și cum îi va despăgubi pe acești oameni pentru toată perioada în care Statul le-a folosit imobilele, iar ei nu au putut să beneficieze de propria proprietate”, a precizat Silviu vexler, potrivit unui comunicat de presă.

Deputatul subliniază că este inacceptabil ca Guvernul României, prin suspendarea unor elemente de normalitate, să accepte o astfel de stare de fapt și ca proprietarii de drept să fie tratați în acest mod.

”Unii supraviețuitori ai Holocaustului au murit înainte de a primi o minimă dreptate și nu își vor vedea niciodată returnate proprietățile preluate abuziv de Stat. Din păcate, alți supraviețuitori ai Holocaustului vor fi în curând în această situație. Este doar un exemplu, dar situația este generală. Modul în care s-a procedat de-a lungul timpului în ceea ce privește restituirea proprietăților preluate abuziv în perioadă comunistă este un eșec rușinos ale României democratice. Legea nr. 165/2013, este un act normativ care, prin întregul ansamblu de prevederi ilogice, dă impresia că a fost conceput pentru o aplicare cât mai defectuoasă, fără respectarea dreptului la proprietate garantat de Constituția României”, a mai subliniat Silviu Vexler.

Legea 165/2013 prevede că imobilele preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist se restituie în natură, iar în situația în care restituirea în natură nu mai este posibilă, măsurile reparatorii în echivalent care se pot acorda sunt compensarea cu bunuri oferite în echivalent.

Foto: Deputatul Silviu Vexler / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

10 comentarii

 1. Daca va inscrieti in PNL si preaslaviti pe Claun si LU-CAP-VID Orban sa vedeti cum se revine!
  Desi cu Claun …. la cum trateaza evreii si statul Israel …. m-as mirasa se revina si pentru minoritatea evreiasca!
  Dar incercati … poate merge!

 2. este trist ca si cei care se numesc liberali continua tergiversarile si smecheriile neocomunistilor. Trebuie depusa plangere penala impotriva celor care au avizat juridic

 3. este trist ca si cei care se numesc liberali continua tergiversarile si smecheriile neocomunistilor. Trebuie depusa plangere penala impotriva celor care au avizat juridic ordonanta, este aberant sa consideri ca se justifica reglementarea urgenta in mod contrar in care tocmai fusese reglementat de parlament. Adica este urgent ca in 2020 sa folosesti grile notariale din2013 chiar semneaza orice ticalosie juristii statului chiar nu mai exista responsabilitate si bun simt? Astia sunt liberali?
  penibil dezgustator cata ticalosie in oamenii aflati la conducere este absolut aberant

 4. toate la timpul lor , lunile astea altele sunt prioritatile.

 5. Mi se păre mie sau deputatul Silviu semăna cu un godac din ferma lui Dragnea???🤭

  • Reao ! Nesuferito !

 6. minoritatile au votat pentru legile lui dragnea. alea pentru protectia infractorilor.

  nu sunt acolo decat pentru afacerile personale. precum majoritarii…

 7. Evreul tot evreu. Când e vorba de bani sunt ca hienele. Deconturile către evrei sunt facute evident de stat din banii mei. Nu înțeleg de ce tre să plătesc eu din buzunarul propriu prostiile nascocite prin parlament de niște nenorociți și hoți? Era chiar curios cum de nu s-au agățat și evreii de banii publici că doar toate putorile de acolo mănâncă.

 8. Au trecut mai mult de 50 de ani de la confiscari. Majoritatea celor prejudiciati sunt de mult oale si ulcele. Reparatia trebuie facuta cu titlu modic. Ce cere acest domn nu este justitie, miroase de la o posta a mafie imobiliara.

  Nu m-ar mira ca PSD si gasca de acoliti (UDMR, ALDE, ProPonta, chiar si ceva PNL), sa marseze la o lege de genul asta contra beneficii.

 9. După ce ne-a fost confiscată casa, fără nici o despăgubire, statul român a câștigat timp de peste 30 de ani chiriile încasate de la chiriași. După 1989 tot statul a vândut imobilul nostru, câștigând inca o data pe seama noastră, fără să fi investit nimic în acest imobil, o sumă apreciabilă
  Acum, după ce a câștigat pe spinarea familiei mele sume apreciabile, ne propune da ne arunce niște mărunțiș, pe care să îl strângem de pe caldarîm si sa ii si săruta mâna.