G4Media.ro

Silozuri de cereale din portul Nikolaev, în flăcări după ce au fost…

Sursa foto: Genya SAVILOV / AFP

Silozuri de cereale din portul Nikolaev, în flăcări după ce au fost lovite într-un atac rusesc – serviciul de urgențe al Ucrainei

Silozurile de cereale din al doilea port ca mărime din Ucraina, Nikolaev, au fost lovite marți de bombardamentele rusești asupra orașului, provocând un incendiu care încă ardea miercuri, a anunțat serviciul ucrainean pentru situații de urgență, relatează Reuters.

„Ca urmare a bombardamentelor asupra orașului Nikolaev, silozurile de cereale de la o instalație de infrastructură din districtul Korabelny au luat foc”, a precizat miercuri serviciul pentru situații de urgență pe Facebook. „Lupta împotriva incendiilor continuă”.

Acesta a publicat fotografii care arată găuri în acoperișurile metalice a cel puțin două silozuri și pompieri care toarnă apă pe instalațiile avariate. O suprafață de 200 de metri pătrați a fost afectată, a precizat acesta, fără a oferi alte detalii.

În Nikolaev există mai multe terminale importante de cereale, iar unele au fost deja atacate în timpul invaziei rusești, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”.

Ucraina desfășoară o contraofensivă în zonă, care a fost supusă unui bombardament constant în ultimele săptămâni, pentru a încerca să împingă trupele rusești din orașul Herson, situat în sud-est, și să le împingă înapoi spre Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Viterra, deținută parțial de grupul de mărfuri Glencore, este unul dintre mai mulți comercianți internaționali de cereale cu instalații în Nikolaev, care se află pe râul Bugul de Sud, în apropiere de Marea Neagră. Terminalul său portuar a luat foc în iunie, dar nu existau informații dacă a fost afectat de data aceasta.

Exporturile de cereale ale Ucrainei s-au prăbușit după ce Rusia a invadat țara la 24 februarie și a blocat porturile sale de la Marea Neagră, ceea ce a dus la creșterea prețurilor mondiale la alimente și a provocat temeri de penurie în Africa și Orientul Mijlociu.

Trei porturi de la Marea Neagră au fost redeschise în cadrul unui acord semnat la 22 iulie de Moscova și Kiev, iar ministerul a declarat că aceste porturi sunt capabile să încarce și să trimită în străinătate 100-150 de nave de marfă pe lună.

Oficialii ucraineni au declarat că doresc, de asemenea, să deschidă portul Nikolaev pentru exporturi de cereale.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...