G4Media.ro

Siegfried Mureșan, critici la adresa lui Josep Borrell: Trebuie să obțină eliberarea…

sursa foto: Captură video

Siegfried Mureșan, critici la adresa lui Josep Borrell: Trebuie să obțină eliberarea opozanților. O vizită la Moscova fără rezultate este în interesul lui Vladimir Putin / Ce așteptări au europarlamentarii de la Înaltul Reprezentant al UE

Vicepreședintele grupului PPE din Parlamentul European, Siegfried Mureșan, a declarat miercuri că Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, trebuie să obțină eliberarea opozanților arestați pe nedrept și că, dacă vizita acestuia la Moscova va fi fără rezultate, aceasta va fi în interesul lui Vladimir Putin.

Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, va efectua joi o vizită la Moscova.

„În Federația Rusă se întâmplă lucruri grave. Protestatari pașnici sunt arestați pe nedrept de poliție, iar liderul opoziției, Aleksei Navalnîi, a fost condamnat la închisoare în mod abuziv, fără a avea parte de un proces echitabil. Rolul Înaltului Reprezentant este să apere și să promoveze valorile europene, precum respectarea drepturilor omului, domnia legii și statul de drept. Ceea ce se întâmplă acum în Rusia înseamnă încălcarea tuturor acestor valori prin arestarea pe nedrept a protestatarilor și condamnarea abuzivă la închisoare a liderului opoziției”, a scris Siegfried Mureșan pe Facebook.

Mureșan critică anumite acțiuni de până acum ale lui Josep Borrell, despre care spune că „este un politician socialist spaniol care s-a făcut remarcat în trecut prin poziții slabe față de regimuri autoritare”.

„Vă spun foarte clar: rolul lui Josep Borrell este să apere și să promoveze valorile europene și interesele cetățenilor Uniunii Europene la nivel global, nu să lege prietenii cu dictatorii. Înaltul Reprezentant trebuie să fie dur, ferm în timpul vizitei la Moscova fiindcă situația este foarte gravă. Suntem cu toții cu ochii pe el. O vizită la Moscova fără rezultate a Înaltului Reprezentant este în interesul lui Vladimir Putin și ar fi un câștig pentru Federația Rusă”, mai afirmă europarlamentarul PNL.

Siegfried Mureșan susține că Uniunea Europeană trebuie să fie unită și puternică în a sancționa situația din Federația Rusă.

„Mesajul Uniunii Europene pentru Vladimir Putin trebuie să fie clar: eliberează protestatarii pașnici și se comportă ca un regim democratic sau înăsprim sancțiunile față de Federația Rusă. Orice poziție mai puțin fermă a Înaltului Reprezentant va duce la un eșec al misiunii sale”, avertizează Mureșan.


De altfel, grupul Partidului Popular European i-a transmis lui Josep Borrell să ceară autorităților din Rusia să îl lase să se întâlnească cu disidentul Alexei Navalnîi.

„Josep Borrell trebuie, de asemenea, să ceară să se întâlnească personal cu Alexei Navalnîi (…) și, de asemenea, să poarte discuții extinse cu organizațiile pentru drepturile omului și societatea civilă, în afară de discuțiile sale oficiale”, au subliniat europarlamentarii Sandra Kalniete și Michael Gahler, potrivit unui comunicat de presă al grupului PPE.

O poziție similară are și grupul Verzilor din Parlamentul European, care îi cere lui Josep Borrell „să caute în mod activ să aibă un dialog cu Alexei Navalnîi și membrii opoziției independente” în timpul vizitei sale la Moscova.

„Condamnăm arestările în masă ale manifestanților și brutalitatea forțelor de securitate ruse. Este o greșeală uriașă pentru guvernul rus să provoace tensiuni cu propria populație și cu comunitatea internațională. Alexei Navalnîi și toți ceilalți deținuți politici trebuie eliberați imediat”, a afirmat europarlamentarul Sergey Lagodinsky, potrivit unui comunicat de presă al grupului Verzilor.

Verzii mai cer ca Guvernul german să abandoneze „proiectul anti-european Nord Stream 2”.

La rândul ei, lidera grupului socialiștilor, Iratxe Garcia Perez, susține că arestarea lui Alexei Navalnîi încalcă obligațiile internaționale ale Rusiei privind democrația și libertățile fundamentale și cere eliberarea disidentului.

Grupul S&D consideră că Navalnîi a dat dovadă de curaj când a decis să se întoarcă în Rusia.

„Otrăvirea, arestarea și condamnarea sa sunt fapte ale unui regim în care nu există lege”, transmite grupul S&D, adăugînd că Josep Borrell trebuie să aibă „un ton dur” în timpul vizitei la Moscova.

 

sursa foto: Captură video

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Te umflă râsul și cu ăsta mai bine ar cere eliberarea olandezilor reținuți c ar avea mai multe șanse, imbecilul crede că Russia e Ucraina sau Belarus

  2. Zigfride, fii capitanul nostru! Stiu ca esti frustrat ca von der leyen nu te a vrut comisar, dar nu te da cocos, ca nu esti. In locul lui borrell te intorceai si tu tot cu mana goala de la putin. Stiu, nu a plecat inca.

  3. Te umflă râsul și cu ăsta mai bine ar cere eliberarea olandezilor reținuți c ar avea mai multe șanse, im be ci lul ăsta crede că Russia e Ucraina sau Belarus

  4. Dragnea e criminal de drept comun, iar Navalnyi e deținut politic…