G4Media.ro

Serviciile de informații britanice: „Axa Soledar ar putea constitui un efort al…

Sursa foto: RONALDO SCHEMIDT / AFP

Serviciile de informații britanice: „Axa Soledar ar putea constitui un efort al Rusiei de a înconjura Bahmut dinspre nord şi de a perturba liniile de aprovizionare ucrainene”

Forţele ruse şi de mercenari Wagner controlează probabil cea mai mare parte a micului oraş Soledar din estul Ucrainei, după o serie de progrese tactice în ultimele zile, apreciază marţi Ministerul britanic al Apărării într-un buletin actualizat despre situaţia de pe frontul din Ucraina, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Oficiali de la Kiev au declarat că Moscova şi-a intensificat asaltul asupra Soledar, în regiunea industrială Donbas (est), forţând trupele ucrainene să respingă valuri de atacuri întreprinse de mercenarii grupului Wagner în jurul oraşului cunoscut prin minele sale de sare şi pe fronturile din apropiere.

Soledar este situat la câţiva kilometri de Bahmut unde trupele ambelor tabere au suferit pierderi grele în unele dintre cele mai intense lupte de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape 11 luni.

‘Axa Soledar ar putea constitui probabil un efort al Rusiei de a înconjura Bahmut dinspre nord şi de a perturba liniile de aprovizionare ucrainene’, menţionează Ministerul britanic al Apărării în buletinul său.

Trupele Moscovei îşi concentrează eforturile asupra oraşului-cheie Soledar prin atacuri susţinute şi puternice, declarase luni după-amiază Hanna Maliar, viceministru ucrainean al apărării, citată de DPA. ‘După o încercare nereuşită de a captura Soledar (regiunea Doneţk), inamicul s-a regrupat, şi-a schimbat tactica şi a lansat un nou atac feroce’, afirmase ea într-un mesaj postat pe Telegram.

Hanna Maliar indicase că, în principal, membri ai grupului de mercenari Wagner erau implicaţi în aceste atacuri.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declarase anterior că situaţia este dificilă la Soledar şi în apropiere de Bahmut, dar că armata ucraineană controlează în continuare ambele oraşe.

Soledar şi Bahmut fac parte din linia ucraineană de apărare din faţa zonei urbane Sloviansk şi Kramatorsk. Din punctul de vedere al Moscovei, cucerirea acestei zone ar constitui un pas semnificativ pentru preluarea sub control a întregii regiuni a Donbasului, unul dintre obiectivele declarate ale Kremlinului în acest război.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...