G4Media.ro

Sergio Mattarella va depune jurământul pentru al doilea mandat de preşedinte al…

Sergio Mattarella va depune jurământul pentru al doilea mandat de preşedinte al Italiei / Funcția presupune îndatoriri în bună măsură simbolice, însă poate bloca promulgarea legilor și poate dizolva parlamentul

Sergio Mattarella va depune joi jurământul pentru al doilea mandat de preşedinte al Italiei, după alegerile prelungite de săptămâna trecută, transmite Agerpres, care citează dpa.

În vârstă de 80 de ani, Mattarella anunţase că nu mai doreşte să fie şef al statului, însă partidele nu au reuşit să se pună de acord asupra unui succesor.

Până la urmă, preşedintele originar din Sicilia s-a lăsat convins să accepte un nou mandat de şapte ani, în urma votului a peste 1000 de parlamentari şi delegaţi ai regiunilor italiene.

După ce va ţine un discurs în Camera Deputaţilor, în cadrul ceremoniei de învestire, Mattarella va depune o coroană de flori la monumentul regelui Vittorio Emanuele al II-lea, apoi va reveni, însoţit de premierul Mario Draghi, la reşedinţa sa oficială, Palatul Quirinale, unde va fi întâmpinat cu onoruri militare.

Preşedintele Italiei are îndatoriri în bună măsură simbolice, însă poate bloca promulgarea legilor, dizolva parlamentul – declanşând astfel alegeri anticipate – sau împiedica numirea unor miniştri.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Interesant că dizolvarea Parlamentului este considerată o funcție „în buna măsură simbolică”.
    La noi Președintele (oricare ar fi el) nu poate face asta, practic, cum s-a văzut clar în istoria recentă. Rezultă că noi avem un job de ficus, nu de președinte.