G4Media.ro

Serghei Lavrov acuză state occidentale de mentalitate ”colonială” în relaţiile cu Africa

Sursa foto: Facebook / Russian Foreign Ministry

Serghei Lavrov acuză state occidentale de mentalitate ”colonială” în relaţiile cu Africa

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, aflat miercuri într-o vizită oficială în Etiopia, a declarat că Rusia sprijină eforturile acestei ţări de a-şi stabiliza situaţia internă, după ce atât el cât şi gazdele sale de la Addis Abeba au acuzat Occidentul de imixtiune în afacerile interne ale Etiopiei, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Lavrov a sosit în Etiopia în cadrul unui turneu pe care-l efectuează în patru ţări africane menit să aducă sprijin Rusiei în confruntarea acesteia cu Occidentul în contextul agresiunii asupra Ucrainei.

Majoritatea statelor africane, ce au în vedere atât interesele lor economice cât şi legăturile lor istorice atât cu Rusia cât şi cu Occidentul, au refuzat să adopte o poziţie partizană în conflictul ruso-ucrainean. Această abordare a fost criticată marţi de preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat tot într-un turneu african, el acuzând de ”ipocrizie” ţările africane care nu condamnă agresiunea rusă.

Relaţiile Etiopiei cu SUA şi UE s-au degradat după războiul izbucnit în noiembrie 2020 între rebelii din provincia nordică Tigray şi armata etiopiană. Acuzând abuzuri comise de aceasta din urmă, Washingtonul a impus sancţiuni împotriva Etiopiei, decizie urmată de manifestaţii antiamericane în această ţară şi de acuzaţii ale guvernului de la Addis Abeba despre imixtiuni americane în problemele sale interne.

”Confirmăm sprijinul nostru ferm pentru eforturile pe care guvernul (etiopian) le face în vederea stabilizării situaţiei şi lansării unui dialog naţional incluziv pentru a soluţiona problemele esenţiale”, a spus Lavrov la o conferinţă de presă comună cu omologul său etiopian Demeke Mekonnen.

Ministrul rus a apreciat că încercările ţărilor africane de a-şi defini propriul viitor şi de a-şi rezolva propriile probleme fac parte din tendinţa către o lume multipolară, el acuzând Occidentul că se împotriveşte unei astfel de lumi pentru a fi menţinută hegemonia SUA.

La rândul său, ministrul etiopian de externe a afirmat că ţara sa este recunoscătoare pentru ”sprijinul neclintit al Rusiei prin ajutorul acordat în salvgardarea suveranităţii Etiopiei”.

Descrierea Rusiei drept un prieten respectuos al Africii, în opoziţie cu aroganţa puterilor occidentale cu mentalitate colonială, a fost un laitmotiv al declaraţiilor făcute de Lavrov în precedentele etape ale turneului său african, în Republica Congo şi Uganda.

El a detaliat această temă într-un discurs de o jumătate de oră susţinut la ambasada Rusiei la Addis Abeba. ”Sunt sigur că majoritatea ţărilor lumii nu doresc să trăiască la fel ca şi când vremurile coloniale s-ar fi întors”, a subliniat Lavrov în intervenţia sa.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

  1. A omis sa spună imensul noroc al țărilor africane: acela de a nu se invecina cu ursul impotent si impiedicat – putin

  2. E plin fundul marii mediterane de emigranti etiopieni. Fug din etiopia mancand pamantul la propriu de bine ce e acolo.

  3. A uitat sa spuna ca tara lui e formata din colonii…

  4. A uitat de „„„investițiile””” prietenului Winnie în Africa. Acolo nu mai e imixtiuni și agenturili…

  5. Iat s-a trezit clovnul vorbind

  6. Lavroave, Rusia ta e singurul imperiu colonial care mai există. Și care mai vrea să cucerească.

  7. Ii da pe dinafara democratia.

  8. Traiasca imperialismul lui „Davai ceas…” davai tot ce mai ai ca turbinca noastra este incapatoare!