G4Media.ro

Separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei cer Moscovei să le livreze arme moderne:…

Separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei cer Moscovei să le livreze arme moderne: Trebuie să ne confruntăm cu dronele turcești Bayraktar, livrate anul trecut Kievului

Principalul reprezentant al separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, Denis Puşilin, a cerut joi ca Moscova să furnizeze arme pentru a face faţă forţelor Kievului, în plină criză ruso-occidentală ce ameninţă să agraveze acest conflict, relatează France Presse, citată de Agerpres.

„Trebuie să ne confruntăm cu Bayraktar”, a spus Denis Puşilin, şeful bastionului rebel Doneţk, referindu-se la dronele de fabricaţie turcă livrate anul trecut forţelor ucrainene în ciuda protestelor puternice din partea Rusiei.

El a menţionat, citat de agenţia de presă Ria Novosti, „puncte slabe” în armamentul separatiştilor, în timp ce mai multe ţări occidentale, dintre care Marea Britanie şi Statele Unite, au livrat arme şi muniţii în ultimele zile Kievului.

„Facem munca necesară pentru a identifica tipul de arme lipsă, dar mai ales ne preocupă armele de înaltă tehnologie, inclusiv Bayraktar”, a indicat el miercuri seară la televiziunea rusă.

Partidul la putere în Rusia, Rusia Unită, a cerut miercuri Kremlinului să livreze arme separatiştilor, care controlează părţi de teritoriu în estul Ucrainei şi luptă acolo cu forţele ucrainene din 2014.

Kievul şi aliaţii săi occidentali au acuzat de multă vreme Moscova că îi sprijină pe separatiştii proruşi militar şi financiar, ceea ce Kremlinul a negat întotdeauna.

Declaraţiile partidului la putere marchează o schimbare în poziţia oficială afişată până acum.

Separatiştii şi autorităţile ruse acuză în prezent Kievul că pregăteşte o ofensivă în Est, în timp ce Ucraina şi Occidentul se tem de o invazie iminentă a ţării de către Rusia, care a masat zeci de mii de militari la graniţă.

Ambele părţi neagă că ar dori să declanşeze un conflict.

Deşi separatiştii au reuşit să pună în dificultate armata ucraineană în primii ani de război, aceasta din urmă este astăzi mai bine echipată şi pregătită, notează AFP.

Utilizarea de către Ucraina a dronelor de luptă fabricate în Turcia, care şi-au dovedit eficacitatea în războiul din Nagorno-Karabah dintre Azerbaidjan şi Armenia în 2020, este o preocupare deosebită pentru forţele proruse, la fel ca dispozitivele de rachete antitanc americane Javelin.

Sursa foto: Wikipedia/ Elizabeth Arrott

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. N-are tata ca v-ar da.

  2. Nu există separatiști în Donbas, ci doar armata rusă.

  3. Apropo, criza curentă chiar de la dronele turcești izvorăște.

  4. In loc sa faca pace se investesc bani in arme si lucruri care nu-si au rostul. Soldatii ucrainieni se jertfesc pentru spionii americani care conduc tara. Conducatorii sa trimita mercenari nu soldati platiti cu 3 lei sa se lupte cu rusii.