G4Media.ro

Senatul a adoptat prelungirea mandatelor aleșilor locali în varianta PSD, UDMR, Pro…

Senatul a adoptat prelungirea mandatelor aleșilor locali în varianta PSD, UDMR, Pro România și ALDE, nu în varianta guvernului / Modificare majoră: Data alegerilor locale va fi stabilită de Parlament

Senatul a adoptat miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, inițiativa legislativă depusă de PSD, UDMR, Pro România și ALDE privind prelungirea cu cel mult șase luni a mandatelor primarilor și consilierilor locali.

Cele patru partide de opoziție, care sunt majoritare în Senat, au introdus o modificare majoră în legea alegerilor locale: i-au luat guvernului competența, până acum exclusivă, de a stabili data scrutinului, urmând ca aceasta să fie fixată de Parlament prin lege organică.

Actul normativ a fost adoptat cu 91 de voturi ”pentru” (PSD, UDMR, Pro România, ALDE) și 39 de voturi ”împotrivă” (PNL și USR).

Potrivit legii adoptate de Senat:

 1. Mandatele aleșilor locali se prelungesc cu cel mult șase luni de la data încetării stării de urgență;
 2.  Data alegerilor se stabilește prin lege organică (nu prin hotărâre de guvern – n. red.), cu cel puțin 75 de zile înaintea votării.

Marți, Comisia juridică a Senatului a eliminat prevederile esențiale din ordonanța de urgență a Guvernului Orban privind amânarea alegerilor locale și le-a înlocuit cu o inițiativă legislativă semnată de Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu.

Astfel, primele trei articole ale ordonanței au fost abrogate de Comisie. Acestea prevedeau că:

 1. Procedurile privind organizarea alegerilor locale se demarează în termen de șase luni de la încetarea stării de urgență;
 2.  Data alegerilor se stabilește prin hotărâre a Guvernului, cu cel puțin 75 de zile înaintea votării;
 3. Mandatele actualilor aleși locali se prelungesc până cel târziu la data de 31 decembrie 2020.

Amendamentul de eliminare a fost propus de senatorii Șerban Nicolae (PSD), Radu Preda (PSD), Cseke Attila (UDMR) și Csaszar Karoly Zsolt (UDMR). Membrii PNL și USR din Comisia juridică a Senatului s-au abținut la votul acestui amendament.

De asemenea, tot prin votul PSD și UDMR, Comisia juridică a eliminat și prevederea din ordonanța de urgență care dădea posibilitatea partidelor ca, în locul unei liste de semnături de susținere a candidaților la locale, să depună o contribuție electorală în valoare de cel puțin 50 de salarii minime brute (111.500 de lei).

Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaților.

Comisia juridică a păstrat din ordonanța de urgență a guvernului doar posibilitatea depunerii online a candidaturilor la alegerile locale, înjumătățirea numărului de semnături de susținere și posibilitatea de a depune o singură listă cu semnături de susținere la nivel național.

Ordonanța de urgență nu a fost însă supusă votului plenului Senatului.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Parlamentul de infractori va stabili data alegerilor la o săptămână după Sfântul Așteaptă

 2. Din categoria: infractorii decid, dacă și când vor fi înlocuiți. Observați cum, în timp, infractorii prin metode populiste, preiau controlul tuturor instituțiilor acestui stat.
  Va dau un sfat infractorilor: de ce nu dați voi o lege prin care toate prerogativele executivului ( președinte + guvern ) să fie îndeplinite de un infractor sef ales de comitetul central pesede…. ?

 3. Dictatura parlamentara. Noroc ca sunt hoti prosti si se vor certa intre ei pentru data alegerilor. Merge totusi si un CJNC la CCR

 4. Asa se renunta la democratie…..

 5. Nu înțeleg cum vine asta partidele de opoziție care sunt majoritare.. Sa spunem lucrurilor pe nume partidele de la putere care au renunțat la guvern când lea convenit

 6. Persoanele astea o sa dea o lege pentru deținuții de drept comun.
  Sa se elibereze când doresc!
  Parlament de rahat!
  Legi de cacao!
  Senatori buni la ospiciu!