G4Media.ro

Senatorul american Mitt Romney îi îndeamnă pe Biden și Trump să „se…

Sursa foto: Twitter / Mitt Romney

Senatorul american Mitt Romney îi îndeamnă pe Biden și Trump să „se dea la o parte” și să facă loc unei noi generații de politicieni

Mitt Romney, senator american și fost aspirant la președinție, a cerut ca Donald Trump și Joe Biden să „se dea la o parte” și să facă loc unei noi generații de politicieni, scrie BBC.

El a făcut aceste remarci în timp ce vorbea în fața presei despre propriile sale planuri de a se retrage. El a spus că a ales să nu mai candideze pentru că a venit timpul „pentru o nouă generație de lideri”.

Romney, în vârstă de 76 de ani, a avut o carieră de 20 de ani în politica americană, inclusiv o perioadă ca guvernator al statului Massachusetts.

În ultimii ani, proeminentul republican a devenit un critic vocal atât al lui Biden, cât și al lui Trump. El va rămâne în funcție până la sfârșitul mandatului său de senator, în ianuarie 2025.

Într-o înregistrare video în care își anunță alegerea de a nu mai candida, postată pe rețelele de socializare, Romney a sugerat că vârsta a jucat un rol în decizia sa.

„La sfârșitul unui alt mandat aș avea în jur de 80 de ani. Sincer, este timpul pentru o nouă generație de lideri”, a spus el. „Deși nu candidez pentru realegere, nu mă retrag din luptă”.

Ulterior, el a declarat reporterilor că intenționează să determine tinerii să se alăture Partidului Republican, să candideze și să voteze și că ambele partide ar fi „bine servite” dacă ar putea alege candidați din generațiile mai tinere.

Ca răspuns la o întrebare adresată de BBC, Romney a mai spus că ar fi un „lucru minunat” ca atât președintele Biden, cât și Donald Trump să se dea la o parte, astfel încât ambele partide să poată alege „pe cineva din generația următoare”.

Biden, în vârstă de 80 de ani, și Trump, în vârstă de 77 de ani, sunt favoriții pentru cursa prezidențială din 2024 pentru democrați și, respectiv, republicani.

De asemenea, Romney s-a pus în contrast cu unii colegi republicani, susținând că reprezintă o parte „mică” și „înțeleaptă” a partidului, axată pe obiective politice.

Parlamentarii republicani care îl susțin pe Trump, a spus el, sunt concentrați pe „a se răzbuna” și pe reglarea conturilor.

Romney a fost candidatul republican la președinție în 2012, dar în cele din urmă a pierdut în fața democratului Barack Obama.

Șase ani mai târziu, el a fost ales ca unul dintre cei doi senatori din Utah. Anterior, el lansase o candidatură nereușită pentru a deveni candidatul republican în 2008 și a fost guvernator al statului Massachusetts între 2003 și 2007.

În 2020, el a votat pentru condamnarea lui Trump în timpul primului său proces de destituire, devenind primul senator care a votat vreodată pentru condamnarea unui membru al propriului său partid. A fost singurul republican care a făcut acest lucru.

În anul următor, a votat din nou pentru condamnarea fostului președinte în timpul celui de-al doilea proces de destituire, în urma revoltei din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA.

De atunci, Romney a fost un dușman al fostului președinte. Trump a sărbătorit anunțul, scriind într-o postare cu majuscule pe Truth Social că dl Romney „nu a servit cu distincție” și a calificat retragerea sa drept „o veste fantastică”.

În absența lui Romney, locul său în Senat va reveni aproape sigur unuia dintre cei câțiva candidați susținători ai lui Trump care sunt văzuți ca posibili contracandidați.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...