G4Media.ro

Semnal de alarma. Cine salvează monumentul istoric de pe Moșilor, casa marilor…

Semnal de alarma. Cine salvează monumentul istoric de pe Moșilor, casa marilor filantropi bulgari Evloghi şi Hristo Gheorghievi?

Familii de romi locuiesc în clădirea din București în care a fost biroul și casa marilor filantropi bulgari Evlogi și Hristo Georgievi. Condițiile sunt extrem de mizerabile și nu oricine ar fi de acord să locuiască în această clădire periculoasă. În prezent, Primăria Bucureşti deține 63% din clădire, iar restul de 37% este în proprietate privată, relatează publicația Standart, citată de Rador.

Nimic nu a mai rămas din splendoarea inițială a casei cu două etaje a fraților Gheorgievi de pe strada Moşilor nr. 74. A fost construită în 1867 de Hristo, care se ocupa de afaceri comerciale în București, în timp ce fratele său Evloghi conduce biroul din Galaţi. În acea perioadă, clădirea, care este acum un monument istoric al culturii, a fost o adevărată bijuterie arhitecturală.

Are forma literei latine L, iar în partea principală de pe stradă sunt birouri, iar în rest – case de locuit. Fațada e în stil eclectic, cu elemente decorative rafinate deasupra ferestrelor și la balcon. După moartea lui Hristo, în 1872, Evloghi s-a mutat la București și a preluat treburile comerciale. În casă locuia şi cumnata acestor doi fraţi, Elisaveta Pulieva, care avea grijă de gospodărie. În testamentul său, Evloghi o menționează pe Pulieva drept moștenitorul casei bogate de pe strada Moşilor. Probabil după moartea sa moștenitorii au vândut casa unor români.

Se pare că următorii proprietari nu au avut grijă să întrețină această clădire frumoasă și spațioasă. Unele dintre elementele decorative de la ferestre au căzut de mult timp, fațada este într-o stare jalnică, balconul este aproape prăbușit și este susținut de suporturi din lemn. În urmă cu doi-trei ani, la primul etaj de la stradă, exista un atelier de tapițerie, dar s-a închis și acesta, probabil pentru că e periculos să stai într-o asemenea clădire.

„Am avut inițiativa ca, împreună cu municipalitatea Karlovo, unde s-au născut frații Evloghi și Hristo Georgievi, să transformăm această clădire într-un centru cultural de prietenie bulgaro-română, printr-un proiect comun. Am discutat cu precedentul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, care a fost de acord să discute o asemenea idee la o întâlnire cu reprezentanți bulgari. Apoi a fost înlocuit și practic nu avem niciun progres în această chestiune”, a declarat președintele onorific al Uniunii Democrate a Bulgarilor din București, Luca Velciov.

El a explicat că a discutat și cu actualul primar, Gabriela Firia, care nici ea nu a refuzat să discute cu reprezentanții bulgari ca clădirea să devină un centru cultural.

Sursa: Standartnews.com/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu/ Sursa Foto: standartnews.com

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Cutremurul !

  2. „Firia, care nici ea nu a refuzat să discute…”
    Dar a discutat?

    • De clampanit, clampane oricat panarama! Sa vina televiziunile, sa isi roteasca ochii si sa se holbeze de jur imprejur ca nebuna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.