G4Media.ro

Director în Autoritatea Vamală, urmărit penal de DNA / Este acuzat că…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Director în Autoritatea Vamală, urmărit penal de DNA / Este acuzat că a pretins de la un om de afaceri o mită de 1 milion de lei pe vremea când era director în Ministerul Mediului pentru a-i anula o datorie de peste 5 milioane de lei

Un director al Autorității Vamale Române, Nicolescu Dinu Octavian, este urmărit penal de procurorii anticorupție, sub acuzația că ar fi pretins o mită de 1 milion de lei de la un om de afaceri pentru a dispune anularea unor datorii la stat de peste 5 milioane de lei, se arată într-un comunicat al DNA. Potrivit procurorilor, în datele de 13 și 14 aprilie 2020, inculpatul Nicolescu Dinu-Octavian ar fi primit în două tranșe (500.000 lei și 495.000 lei) suma totală de 995.000 de lei. Nicolaescu urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Redăm mai jos comunicatul integral

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 25 aprilie 2023, a inculpatului NICOLESCU DINU-OCTAVIAN, la data faptei director economic în cadrul Ministerului Mediului, în prezent director al Autorității Vamale Române, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În luna aprilie 2020, inculpatul Nicolescu Dinu-Octavian, în calitatea menționată mai sus, printr-un intermediar, i-ar fi pretins unui om de faceri (martor în cauză) suma de 1.000.000 lei pentru a-și exercita influența pe care acesta ar fi lăsat să se înțeleagă că o avea asupra unor funcționari publici din cadrul Ministerului Mediului și că i-ar determina pe aceștia să dispună anularea obligațiilor fiscale, în valoare de 5.699.189 lei, pe care societatea omului de afaceri le avea de achitat către Administrația Fondului pentru Mediu.

În contextul menționat mai sus, în datele de 13 și 14 aprilie 2020, inculpatul Nicolescu Dinu-Octavian, prin același intermediar, ar fi primit în două tranșe (500.000 lei și 495.000 lei) suma totală de 995.000 de lei.

Precizăm că presupusul „litigiu” pe care societatea omului de afaceri îl avea cu Administrația Fondului pentru Mediu nu a fost „rezolvat” până în prezent.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 şi art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 26 aprilie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...