G4Media.ro

Șeful Statului Major al Apărării: Potenţiala escaladare a tensiunilor din regiune –…

Sursa foto: Forțele Navale Române

Șeful Statului Major al Apărării: Potenţiala escaladare a tensiunilor din regiune – subiect major de îngrijorare privind securitatea naţională / Generalul Ben Hodges: Aveți autostrăzi, poduri, tuneluri dacă aliații trebuie să ajungă rapid în România?

Potenţiala escaladare a tensiunilor care există în regiune, pe fondul „creşterii posturii asertive” a Rusiei şi al folosirii acţiunilor hibride, rămâne pentru România un subiect „major de îngrijorare” privind securitatea naţională, a afirmat, joi, şeful Statului Major al Apărării (SMAp), Daniel Petrescu, citat de Agerpres.

El a participat la conferinţa cu tema „Consolidarea profilului României ca actor proactiv pentru asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre”, organizată de Statul Major al Apărării.

În prezent, a spus şeful SMAp, „Federaţia Rusă a adoptat o postură caracterizată de pârghii de putere centralizate, militarizare accelerată şi ostilitate exprimată deschis către Vest”, iar „linia întâi a atitudinii sale asertive este acum regiunea extinsă a Mării Negre”.

Potrivit lui Petrescu, „anexarea ilegală a Crimeii în martie 2014 a dat Rusiei un avantaj geostrategic clar – transformarea rapidă a peninsulei într-un bastion al forţelor navale şi aeriene”.

„Rusia acţionează pentru a câştiga control deplin asupra activităţilor navale în Marea Neagră, pentru a-şi proteja mijloacele de comunicare şi rutele de transport de energie, pentru a intimida o parte din statele din zonă şi să influenţeze accesul forţelor NATO în Marea Neagră”, a arătat Daniel Petrescu.

În acest context, „potenţiala escaladare a tensiunilor care există în regiune, pe fondul creşterii posturii asertive a Rusiei şi al folosirii acţiunilor hibride, rămâne pentru noi un subiect major de îngrijorare privind securitatea naţională”, a transmis şeful SMAp.

„Din această perspectivă, consolidarea posturii de descurajare şi apărare a Alianţei, mai ales pe Flancul estic, într-o abordare unitară, de la nord la sud, consolidarea capacităţii UE de a reacţiona alături şi acordul SUA privind securitatea regiunii Mării Negre sunt elemente-cheie şi soluţii pe termen lung pentru asigurarea stabilităţii regionale”, a punctat generalul-locotenent Petrescu.

El a arătat că, în ultimul an, România şi-a consolidat rolul ca aliat activ şi ca actor regional, asigurând securitatea euroatlantică şi internaţională în zonă.

Una din priorităţile strategice ale politicii de externe şi de apărare din România este să susţinem Balcanii de Vest şi ţările din Parteneriatul Estic, având obiectivul ancorării lor definitive şi ireversibile în instituţiile europene şi euroatlantice. Cooperarea regională este instrumentul principal al promovării contribuţiei române la consolidarea mediul de securitate din vecinătate, în baza integrării lor europene şi euroatlantice„, a punctat Petrescu.

La primul panel al conferinţei a participat şi general-locotenent în rezervă Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA în Europa, care a subliniat că „faptul că România este furnizor de securitate trebuie apreciat unanim, nu doar în România, ci şi în interiorul Alianţei”.

„România nu este doar consumator, ci şi furnizor în ceea ce priveşte trupele antrenate trimise în teatre de operaţii, în ceea ce priveşte capabilităţile şi, de asemenea, în ceea ce priveşte faptul că România este o platformă pentru NATO în regiunea Mării Negre”, a spus el.

În opinia lui Hodges, „România este centrul de greutate pentru SUA în regiune şi este centru de greutate pentru NATO în regiune”.

„Sunt trei ţări NATO în bazinul Mării Negre, alături de trei parteneri, pe lângă adversarul nostru, Federaţia Rusă. România este locul – datorită geografiei, dar şi datorită modului în care operează – cel mai bun din care Alianţa poate face exerciţii”, a punctat acesta.

El a vorbit, în contextul eventualelor operaţiuni militare, despre nevoia unei infrastructuri potrivite. „Există câteva aspecte legate de mobilitate. Unul este infrastructura. Podurile – aveţi podurile peste multele râuri ale României, mai ales Dunărea? Autostrăzi, tuneluri care permit deplasarea rapidă spre şi în România, când aliaţii trebuie să vină rapid – susţine infrastructura aşa ceva?”, a transmis Ben Hodges.

Statul Major al Apărării organizează, în perioada 11 – 13 noiembrie, Conferinţa internaţională „Gândirea Militară Românească” cu tema „Consolidarea profilului României ca actor proactiv pentru asigurarea securităţii în Regiunea Mării Negre”, în format online (webinar).

Prin tema propusă în acest an se urmăreşte realizarea unor dezbateri constructive privind provocările actuale din Regiunea Mării Negre, având în vedere cele mai recente evoluţii ale mediului de securitate la nivel regional şi global, precum şi influenţa tehnologiilor emergente şi disruptive asupra conceptului de securitate.

Sursa foto: Forțele Navale Române

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

41 comentarii

  1. Tuneluri si autostrazi : pai , dotore ponta si cei asemenea lui declarau ca vestul nu ne lasa sa facem asemenea constructii , deoarece vin rusnacii pe ele .

    • Serios ? Cand a sous Ponta asta ? Pont a mandat autodtrazile Campia Turzii Tg Mures si Turda Sebes …

    • Pai 90% din averea României este în conturile bandiților bolșevici PCR-PSD-PNL 😂😂😂
      Restul de 10% urmează acum aceeași cale 😂😂😂😂😂

    • @roata m

      Vezi declaratiile lui Mikey mouse ponta vis a vis de autostrada buc – bv in contextul coldea

      Clar cineva mine, sper ca doar un participant la dialog, nu ambii. Oricum sunt pielea xxx

  2. Da domnule general . 325 de kilometri de autostrada de la frontiera ungara la Sibiu daca e vorba de frontiera de Vest . Sa nu vina SUA cu pretextul nu putem interveni impotriva rusilor la Sulina si Tulcea ça nu este nici TGV nici autostrada la Sulina ….

  3. N-aţi votat pentru autostrăzi, aţi votat PSD şi PNL, maimuţelor.

  4. Nu avem si nici nu vom avea.

    Cu Drula nu te poti intelege. Nu e om, e caine.

    Omu’ chiar voia sa faca, nu sa fure…dar peneleii sunt ocupati sa dea tunuri cu PSD si cum sa se asigure ca romanii sa nu mai aiba vot direct in privinta presedintelui.

    • Nadlac Sibiu , Bucuresti Constanta ce sunt tataie ?

    • Rotiță,
      Ai idee câți km de autostradă are o țară cu apă caldă ?

  5. daca americanii nu sunt aici deja, rusii vor face una cu pamantul armata maresailor ciuca si oprea in 24 de ore, urmand sa se deplaseze spre veste pe niste autostrai suprbe

    licuriciul cel mare vrea doar sa le dam contractele, nu moare el de aprari sau sosele

  6. Pe romani ii omoara romanii, nu e nevoie sa vina rusii.

  7. Era interesant daca in articol ni se spunea si ce a răspuns (daca a raspuns) șeful SMAp la întrebarea lui Hodges.

  8. Ce nesimtit si asta, sa mobilizeze trupele de geniu ca sa faca autostrazi daca e cazul…. Catzu, Ciolacu, Ciolanis sunt la treaba… au de ciordit miliarde 😈

  9. ah ok, acum e clar de ce nu au facut comunistii nostrii autostrazi…

  10. Nu avem autostrazi poduri spitale dar avem bani sa cumparam elicopterele militare ale NATO.

    • Da Putin ăla al tău cum le-a luat rachete Zircon, deși majoritatea rusnacilor n-au bani de lemne să pună și ei pe foc că vine iarna acuma și îngheață de frig.

  11. Nimeni nu va lupta …armata e cam pe butuci, majoritatea celor in putere muncesc afara, in tara au ramas mai mult pensionari, arme avem second hand, drumuri nu prea ca ne bazam sa incurcam adversaru’ (sic!)….si apoi pt cine sa luptam: pt Catzu, Ciolacu,, Ponta, Klaus, Keleme….noi ne cam predam ca tara dupa o zi de joc de glezna. Suptces!

    • In 1917 mureau pentru Cantacuzino si Bratianu ? In 1941 pentru Horea Sima sau Cretzianu ? I…

    • Horia Sima nu a fost in guvern in timpul razboiului. Tehnocratul Antonescu l-a scos din guvern cu tancurile pe Calea Victoriei in februarie, iar Barbarosa incepe abia in august.

      Sunt 6 luni, arhisuficiente pentru tehnocrat sa comande si sa obtine o gluma de raport, conform careia legionarii asediati in Prrefectura Politiei spanzurau oameni la cativa kilometri mai incolo, probabil prin telekinezie.

      Cine crede in mizeriile scrie de tehnocratul Antonescu crede si in povesti cu Horia Sima declarand razboi. Il mai pupi mult in rozeta pe Laufer?

    • Ii spun agentului rus ca se murea pentru Tara asa cum rusii nu mureau pentru Beria si Stalin . Spun Horia Sima 1941 asa cum agentul rus spune nu are rost sa mori pentru Ciolacu . Sau nu e agent rus ci un fanatic politruc al unui partid Facebook ?

    • Da, multi romani ar fi murit pentru Sima. Literalmente asta s-a intamplat in februarie 1941, si de cateva ori in perioada dinainte, cand legunea era in ilegalitate, iar majestatea priapica germana ne integra in Uniunea Europeana a celui de-al Treilea Reich.

      Legiunea nu privatiza Apanova. Ba dimpotriva, dadea impresia ca Romania e pentru romani.

  12. N-avem autostrăzi dar avem baroni, la o adică rezolvă ei.

  13. Afaceristul Zuckermann parasutat ca ambasador trebuia sa ne faca sa platim pe banii nostri cu imprumut american o autostrada Oradea Arad Lugoj Drobeta Turnu Séverin care nu servea Craiova cand nu folosim banii europeni gratuiti din cauza contestatiilor …

  14. S-ar putea face un drum expres din astea de 1000 km cu bolta peste Carpati, asa de numeroase sunt si le regasiti in sinistra alianta pnl+psd+udmr.

  15. Nu mai bine trimiteti avioane? Trupe aeroportate, parasutisti. Folositi „infrastructura aeriana” a Romaniei pentru ca acolo stam cel mai bine. Aer.

  16. Nu uita nimeni, ca romanii au tradat ambele tabere, in decursul acelasi razboi, luand bataie de la amandoua. Au ei atata incredere in romanii, cat restul: zero.

    • Sovinutul meu drag unguras !
      Sau trollul meu rusesc de la Chisinau care isi face vacantele la ski in Romania cu pasaport romanesc ?

    • Au fost participari militare valoroase in ambele campanii , de Est si de Vest .
      Mult mai semnificative decat ale Ungariei .

  17. In cazul unui conflict cu rusii am ajunge crater lunar intr-o zi. Iar restul Europei, fara interventia americanilor, intr-o luna.

  18. Da, unchiule Ben, avem, cum să nu, avem de toate, că doar ne-ați ajutat voi din greu!

  19. Nici rusii, viitori oaspeti nu vor beneficia de autostrazi, cai ferate sau alte facilitati.
    Vor uzita tancuri – nu au nevoie de autostrazi si aviatie ca acum jumatate de secol

  20. Sa traiti domule general! Raportez. Nu avem de nici unele! La noi bani se duc in pensii, salarii si partea cea mai groasa se fura.

    • Podul de la Cernavoda al lui Saligny ai auzit de el , IOane ? Minune tehnica in vremea sa . Cand te ducea mama la mare pe ce treceai Dunarea ? Cu barca ? Autostrada Nadlac Sibiu ce e , Ioane ? Dar Bucuresti Constanta ? Bucuresti Ploiesti ?

    • Hai, mai spune!

    • Turda Sebes ! Targu Mures Nadasel ! Centura Bacau la nivel de autostrada . Intrarea A3 la Biharea . Cristian Rasnov .

  21. Pai da dar daca nu avem autostrazi si tuneluri, CUM ne ataca Putin, eh? 😉 Nici el nu are cum sa ne ocupe, deci e un avantaj hehe

  22. Chiar daca articolul se refera la atacuri hibride, nu se intelege clar de ce ar avea Rusia un comportament asertiv.
    Termenul in cauza trebuie folosit dupa cea mai noua conotatie a sa, daca vorbim despre actiuni
    realizate la modul prezent.