G4Media.ro

Șeful OMV, decorat de Vladimir Putin a doua zi după ce managerul…

Șeful OMV, decorat de Vladimir Putin a doua zi după ce managerul concernului austriac și-a serbat ziua de naștere

Managerul german Rainer Seele, șeful concernului energetic OMV și unul din artizanii proiectului Nord Stream 2, a fost decorat de președintele Rusiei, Vladimir Putin, cu Ordinul Prieteniei – una din cele mai înalte decorații rusești, scrie Gazeta Wyborcza, citată de Rador.

După cum scrie în decretul președintelui Rusiei, publicat luni pe portalul guvernului Rusiei, Seele a fost decorat „pentru merite în întărirea prieteniei și colaborării între popoare”. „Seele a primit ordinul a doua zi după cea de a 58-a sa aniversare a zilei de naștere” – a remarcat ziarul „Vedomosti”.

Rainer Seele a condus mulți ani firma de gaze Winterhall, care este partenerul principal al Gazprom în Germania. În primăvara lui 2015 a devenit pe neașteptate șeful concernului energetic austriac OMV și a început să strângă relațiile acestei firme cu Gazprom.

Din inițiativa lui, OMV a fost una dintre primele firme din Occident care au sprijinit planul construirii de către Gazprom a noului gazoduct baltic Nord Stream 2. Imediat după numirea lui Seele ca șef al OMV, presa austriacă a scris că funcția aceasta a fost primită de „omul Gazpromului”.

Seele este în același timp, din anul 2012, președintele Camerei de Comerț Exterior Germano-Ruse. În ultimii ani s-a pronunțat de mai multe ori pentru ridicarea de către UE a sancțiunilor impuse Rusiei după agresiunea asupra Ucrainei și pentru strângerea relațiilor în sectorul energetic cu Rusia.

În iunie, în timpul vizitei lui Putin la Viena, Rainer Seele și șeful Gazpromului, Aleksei Miller, au semnat acordul de prelungire până în anul 2040 a contractului de furnizare a gazului rusesc în Austria.

În acest timp, Gazprom se pregătește de creșterea cheltuielilor pentru Nord Stream 2 și pentru construirea altor noi gazoducte de export. În acest scop Gazprom a planificat pentru acest an investiții record în valoare de 1,28 zeci de miliarde de ruble, ceea ce reprezintă circa 20 miliarde dolari.

Potrivit agenției Interfax, în această săptămână Gazprom poate mări suplimentar programul de investiții cu 5 miliarde dolari. Este favorabilă în acest sens creșterea însemnată în acest an a prețului gazului exportat de concern din Rusia.

(Sursa: Rador/ Foto: Kremlin.ru)

 

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Asta stire! Nempții si rușii! Chemat ambasadorul neampț la Cotroceni si dat cu el de pamant! Si ala cu dintii in pahar, daca are timp intre doua bagaje!

 2. e o actiune in oglinda cu decorarea lui kovesi de tarile care sunt partenere rusiei. rusii nu se mai ascund (vezi nunta la care a participat putin).

 3. @Bade@: ce ziceai când spuneam că pe unii europeni îi doare undeva de ruși?

 4. Mda, in general puneam benzina numai de la OMV, si dupa rahatul asta as cam vrea sa-i boicotez.

  Zis si facut, deschid Waze-ul, sterg OMV-ul ca benzinarie favorita, si ma apuc sa caut benzinarii in jur, in ordinea distantei:

  1. OMV – prietenii rusilor – nu.
  2. Lukoil – rusi – nu.
  3. SOCAR – Azerbaijan, concurentii rusilor – ar fi o varianta, dar cam putine benzinarii.
  4. Rompetrol – Kazakhstan aparent neutri, au ajutat Ucraina, desi sunt relativ prieteni si cu rusii – ar fi o varianta.
  5. Petrom = OMV – deci nu.
  6. MOL = Ungaria lui Orban anti-europeanul – nu.

  Deci cam complicat cu boicotatul asta. Asta e.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.