G4Media.ro

Şeful grupării de mercenari Wagner neagă încercuirea oraşului ucrainean Bahmut / Prigojin:…

Sursa foto: ANATOLII STEPANOV / AFP

Şeful grupării de mercenari Wagner neagă încercuirea oraşului ucrainean Bahmut / Prigojin: „Când oraşul va fi cucerit, o veţi afla fără nicio îndoială”

Şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a negat miercuri că trupele ruse ar fi reuşit să stabilească un cerc operativ în jurul oraşului ucrainean Bahmut, la câteva ore după ce reprezentanţi ai forţelor proruse din estul Ucrainei afirmau contrariul, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Cercul operativ este atunci când toate drumurile şi căile de aprovizionare, de evacuare şi orice tranzit sunt controlate faţă de focul inamic. La ora actuală nu avem un cerc operativ la Bahmut”, a scris Prigojin pe Telegram.

Mai mult, a adăugat el, acest gen de informaţii „nu se difuzează public din motive operative”. „Când oraşul va fi cucerit, o veţi afla fără nicio îndoială”, a mai transmis Evgheni Prigojin.

Mai devreme, un consilier al lui Denis Puşilin, liderul prorus din provincia ucraineană Doneţk, declarase că oraşul Bahmut „se află într-un cerc operativ, trupele noastre închid cercul”. Acesta a mai spus că „acum se dau lupte pentru controlul şoselei între Ceasov Iar (la vest de Bahmut) şi Artemovsk (denumirea rusească a oraşului Bahmut), întrucât aceasta este unica arteră prin care trupele ucrainene îşi mai pot aproviziona unităţile” aflate la Bahmut.

Un alt expert militar din provincia ucraineană învecinată Lugansk, controlată în mare parte de Rusia, colonelul Vitali Kiseliov, a susţinut la rândul său că trupele ruse aproape au încercuit oraşul Bahmut din trei părţi, în timp ce un alt colonel din aceeaşi provincie a spus că, „pentru a închide cercul”, trupele ruse mai trebuie să înainteze 10 kilometri.

Trupele ruse şi gruparea Wagner încearcă din vară să cucerească Bahmut, oraş cu circa 70.000 de locuitori înaintea lansării invaziei ruse. În ultimele săptămâni armata rusă şi-a intensificat ofensiva pentru a încercui acest oraş şi a ocupat după lupte sângeroase oraşul Soledar şi sate din apropiere, ceea ce îi permite să continue ofensiva spre Bahmut de asemenea din nord, nu doar din est. O cucerire a oraşului Bahmut le-ar deschide trupelor ruse drumul către oraşele Sloviansk şi Kramatorsk, principalele redute ale armatei ucrainene în regiunea Donbas.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Ja.vr.a asta de Prigojin a fost destul de corect in declaratii pana acum, avand si declaratii admirative la adresa lui Zelenski si a armatei ucrainiene.
    Din pacate grupul ala de puscariasi e foarte bine echipat si acum e deja calit in lupta.

  2. Se mănâncă intre ei si asta i bine.Cand rogojină anunțase că au capturat Soledar ,Moscova negase.Acum Moscova anunță că a incercuit ,cel mult o zonă părăsită de trupele ucrainene, Bahmut iar rogojină dezminte.Cert este că i a cam scăzut protagonismul hoardelor de pușcăriași a lui rogojină. In Bahmut sint grupuri mici de trupe rusești si artileria ucraineană dirijată cu drone distruge vehiculele multe din ele burdușite de infanteristi .Iar restul ce scăpa din blindate sint vânatlți de drone si grupuri de asalt .

  3. O corecție pt domnu ospătar, ăla nu mai e un oraș, e un sit arheologic

  4. Nu este arestat pt defăimarea armatei?