G4Media.ro

Şeful diplomaţiei UE efectuează o vizită în Maroc, pe fondul scandalului de…

Sursa foto: European Council

Şeful diplomaţiei UE efectuează o vizită în Maroc, pe fondul scandalului de corupţie legat de Qatar

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, se va afla joi şi vineri în Maroc, au anunţat serviciile sale miercuri, apărând această vizită oficială, în contextul în care Marocul este afectat de un scandal de corupţie în Parlamentul European, relatează AFP, citată de Agerpres.

Peter Stano, purtătorul de cuvânt al lui Josep Borrell, a fost întrebat miercuri, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, despre oportunitatea unei astfel de vizite în Maroc, al cărei rol este menţionat în multe articole de presă şi de către parlamentari europeni în scandalul de corupţie legat de Qatar.

‘Să nu uităm că în acest stadiu există acuzaţii, dar nicio probă, iar investigaţia nu a fost încheiată. Nimeni nu a spus oficial din punct de vedere judiciar că Marocul ca ţară este vinovată şi că ar trebui evitate contactele cu ea la nivel internaţional’, a declarat purtătorul de cuvânt citat.

‘În acelaşi spirit’, Borrell s-a întâlnit cu ministrul de externe din Qatar cu puţin timp înainte de Crăciun în marja unui summit regional în Iordania, a adăugat Peter Stano.

‘Marocul este un partener foarte important, este un vecin din sud, avem un nou parteneriat cu Maroc, dorim să facem ca acesta să avanseze şi să cooperăm în domenii de interes reciproc, dar şi să ridicăm probleme ce suscită preocupare atât din partea noastră, cât şi din partea lor’, a menţionat el.

Josep Borrell urmează să se întâlnească joi la Rabat cu înalţi oficiali din Maroc, între care premierul Aziz Akhannouch, ministrul de externe Nasser Bourita, precum şi o serie de oameni de afaceri în special.

Şeful diplomaţiei UE are programată pentru vineri o deplasare la Universitatea Euro-Mediteraneeană din Fes (nord-est), unde va susţine un discurs, precizează serviciul diplomatic al blocului comunitar.

Această vizită ‘va reprezenta o ocazie pentru o discuţie aprofundată cu privire la punerea în practică a parteneriatului UE-Maroc, inclusiv în perspectiva unei noi agende pentru Mediterana’ şi asupra impactului războiului în Ucraina, potrivit aceleiaşi surse.

În prezumtivul scandal de corupţie din Parlamentul European, care a izbucnit în decembrie, implicând Qatarul, patru persoane au fost plasate în arest preventiv în Belgia, între care şi europarlamentara socialistă greacă Eva Kaili.

Potrivit ziarului belgian Le Soir, partenerul acesteia, italianul Francesco Giorgi, asistent parlamentar, a afirmat în faţa anchetatorilor că face parte dintr-o organizaţie utilizată atât de Maroc, cât şi de Qatar în scopul de a interveni în afacerile europene.

Unii europarlamentari au exprimat de asemenea suspiciuni cu privire la Maroc.

Premierul marocan a depus o plângere pentru calomnie în decembrie la Paris împotriva fostului deputat european, ecologistul francez Jose Bove, care afirmase că Marocul ar fi încercat să-l mituiască în marja negocierilor privind încheierea unui acord comercial la începutul anului 2010, notează AFP.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pune batista pe tambalul progreseilor, sa nu cada sandramaua peste ei. Chioveshi doarme in bocanci, unde sunt arestarile promise?