G4Media.ro

Șeful diplomației ucrainene: Numărul actual al trupelor ruse „este insuficient pentru o…

Sursa foto: Gints Ivuskans / AFP

Șeful diplomației ucrainene: Numărul actual al trupelor ruse „este insuficient pentru o ofensivă la scară largă de-a lungul întregii granițe cu Ucraina”

Rusia nu a adunat suficiente forțe pentru a lansa o invazie pe scară largă a Ucrainei, a declarat miercuri ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, în vreme ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a amenințat cu „măsuri adecvate” dacă Occidentul își va continua „linia agresivă”, relatează CNN.

Kuleba a declarat reporterilor de la Kiev că trupele ruse ar putea ataca Ucraina în orice moment, așa cum a fost cazul din 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea, dar în prezent nu vor putea lansa o ofensivă completă.

„Numărul trupelor ruse adunate de-a lungul graniței cu Ucraina și în teritoriile ocupate este mare, reprezintă o amenințare – o amenințare directă pentru Ucraina”, a spus Kuleba.

„Totuși, în momentul în care vorbim, acest număr este insuficient pentru o ofensivă la scară largă de-a lungul întregii granițe cu Ucraina. De asemenea, le lipsesc niște indicatori și sisteme militare importante pentru a conduce o ofensivă la scară largă”, a adăugat el. „Putem spune de 100 de ori pe zi că invazia este iminentă, dar acest lucru nu schimbă situația de la sol”, a subliniat Kuleba.

Ucraina susține că Rusia încearcă să destabilizeze țara înainte de orice invazie militară planificată. Puterile occidentale au avertizat în mod repetat Rusia împotriva unor eventuale mișcări agresive împotriva Ucrainei.

Kremlinul neagă că plănuiește să atace Ucraina și susține că sprijinul NATO pentru Kiev – inclusiv aprovizionarea sporită de arme și pregătirea militară – constituie o amenințare tot mai mare pentru flancul vestic al Rusiei.

Kuleba a declarat reporterilor că o invazie militară nu este singura amenințare la adresa Ucrainei.

„Vedem un scenariu de destabilizare a Ucrainei și acel scenariu este iminent, are deja loc – prin răspândirea panicii, prin presiunea asupra sistemului financiar al Ucrainei, prin desfășurarea de atacuri cibernetice împotriva Ucrainei”, a spus șeful diplomației ucrainene.

„Sunt sigur că președintele [Vladimir] Putin s-ar bucura să vadă acest plan reușit, așa că nici măcar nu trebuie să recurgă la forța militară pentru a pune Ucraina într-o poziție extrem de vulnerabilă”, constată Dmitro Kuleba.

Ministrul ucrainean de Externe a adăugat că „prioritatea numărul unu astăzi este să ținem lucrurile sub control, să fim realiști în evaluarea amenințărilor imediate, fără a diminua amenințarea unei potențiale invazii militare”.

De asemenea, o sursă apropiată conducerii ucrainene a declarat marți pentru CNN că cele mai recente informații militare sugerează că forțele ruse nu sunt încă pregătite să organizeze o invazie iminentă în țară.

Sursa foto: Gints Ivuskans / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Crăcănatul cred că nu mai are bulan să atace după ce le-au trimis Statele Unite și Marea Britanie arme, și acum după ce-o cărat trenuri întregi cu armament de la un capăt la altul al Rusiei, trebuie să să le care înapoi și se face și de kaka în ochii lumii.. :)))

  • fiecare variantă de exit strategy are un cost, și sociopatul de la kremlin trebuie să-l aleagă pe cel mai ieftin. Dacă atacă și victoria nu este totală, rapidă, și cu victime puține de partea rusă (3 condiții! toate 3 trebuie îndeplinite!) atunci Ucraina va fi pt Rusia un nou Afganistan, și Putin poate să-și pupe de adio toate funcțiile, privilegiile și chiar și viața. Probabilitatea ca invazia să reușească este foarte aproape de zero, de aceea Putin ezită.
   Varianta cealaltă, că pur și simplu nu atacă și se retrage cu coada între picioare iarăși are un cost, dar mai mic decât costul ”afganistanului” ucrainian.
   Părerea mea este că putin nu va ataca.

  • Bai baieti ce ati luat bun? Dati si voi la tot forumul.

 2. Nu e nevoie. Atacă pe două direcții direct Kievul și schimbă guvernul cu unul prorus.

 3. Pana se hotaraste domnul Kuleba daca vor ataca sau nu rusii, haideti sa luam o votca mica cu un dram de sare. Nu m-ar mira sa aflu ca se retrag rusii si ca totul a fost doar in imaginatia colectiva.