G4Media.ro

Şeful diplomaţiei europene: UE trebuie să îşi dezvolte „apetitul pentru putere”

Şeful diplomaţiei europene: UE trebuie să îşi dezvolte „apetitul pentru putere”

Guvernele Uniunii Europene trebuie să îşi dorească să intervină în crize internaţionale, în caz contrar riscând să prelungească o paralizie existentă în politica lor externă, a declarat duminică şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citat de Reuters, relatează News.ro.

UE este cel mai mare bloc comercial din lume, dar deseori nu reuşeşte să vorbească pe o singură voce în politica externă pentru că procesul decizional necesită consensul între membrii Uniunii. Guvernele europene sunt divizate în privinţa unor subiecte, de la Libia la Venezuela.

”Europa trebuie să îşi dezvolte un apetit pentru putere”, a afirmat Borrell la Conferinţa pentru Securitate din Munchen, subliniind că nu se referă doar la puterea militară.

”Trebuie să fim capabili să acţionăm… nu doar să facem comentarii în fiecare zi şi să ne exprimăm îngrijorarea”, a spus diplomatul în faţa liderilor, parlamentarilor şi diplomaţilor prezenţi la conferinţă.

Cu puterea sa economică, blocul european a fost capabil să se laude cu ”o putere subtilă”, dar influenţa sa în lume a scăzut, parţial din cauza politicilor ”America First” ale preşedintelui american Donald Trump, care au subminat priorităţile europene.

Decizia lui Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul, convenit în 2015, precum şi din Acordul de la Paris referitor la schimbările climatice, recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului înainte de un acord de pace final şi criticile acestuia aduse NATO intră în contradicţie cu poziţiile europene.

Odată cu instalarea noii conduceri la Bruxelles, UE s-a lansat începând din ianuarie într-o campanie diplomatică, în special în Orientul Mijlociu.

Blocul european este însă divizat în privinţa modului în care trebuie să reacţioneze la propunerea de pace a preşedintelui Trump pentru Israel şi Palestina. Eforturile de a relansa o misiune maritimă în largul Libiei pentru menţinerea unui embargou al armelor impus de ONU întâmpină dificultăţi, potrivit diplomaţilor.

”Atunci când nu există unanimitate (în UE), majoritatea trebuie să acţioneze”, a subliniat Borrell.

Foto: Josep Borrell / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Ghetoul (blocul) comunitar vrea mai multa putere…hmm… Este bine asa cum este acum, fara prea multa putere. Ati vazut ce se intampla atunci cand Germania are prea multa putere…o pune de niste razboaie.

    • Îți faci griji degeaba. De bundeswehr a avut grija Ursula. I-a pus pe butuci. Doar nu crezi ca gazul ăla pe nordstream vine ieftin și fără obligații:))

  2. Sa-l anunte cineva pe Borrell ca este Comisar responsabil cu Afacerile Externe ale UE.
    De cand a intrat pe post, numai filozofeaza despre ce ar trebui facut ca si cum ar fi un comentator de pe margine.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.