G4Media.ro

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, cere Turciei să oprească forajul ilegal de…

sursa foto: Captură video

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, cere Turciei să oprească forajul ilegal de explorare a gazelor naturale din apele Ciprului

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a cerut Turciei să înceteze forajul ilegal de explorare a gazelor naturale în largul apelor Ciprului în cadrul unei întâlniri cu oficiali ciprioţi, desfăşurată joi la Nicosia, informează AFP, citată de Agerpres.ro.

„Forajul ilegal al Turciei trebuie să înceteze”, a declarat Borrell după întâlnirea cu ministrul afacerilor externe cipriot Nikos Christodoulides, în care discuţiile s-au concentrat pe „consolidarea stabilităţii regionale” şi reducerea tensiunilor.

„Delimitarea zonelor economice exclusive contestate de Turcia trebuie făcută în conformitate cu dreptul internaţional şi cu bună credinţă, aşa cum a propus Cipru”, a adăugat şeful diplomaţiei europene, adăugând că Uniunea Europeană a salutat această invitaţie la discuţii lansată Ankarei.

Republica Cipru, recunoscută de comunitatea internaţională şi membră a UE, îşi exercită suveranitatea asupra a două treimi din sudul insulei. Autoproclamata Republica Turcă a Ciprului de Nord este recunoscută doar de Turcia, care a invadat treimea nordică a insulei în 1974, ca reacţie la o lovitură de stat ce urmărea să alipească insula de Grecia.

Negocierile sub egida ONU vizând reunificarea insulei au eşuat în 2017 şi nu au mai fost reluate, în special ca urmare a diviziunilor profunde generate de descoperirea unor depozite importante de gaze naturale pe fundul apelor din largul Ciprului, revendicate atât de Cipru cât şi de Turcia.

Ankara susţine că activităţile sale de foraj petrolier sunt în conformitate cu legislaţia internaţională şi că aliatul său turco-cipriot urmează să primească o parte din beneficii şi să aibă dreptul de a fora.

În ianuarie, Republica Cipru a acuzat Ankara de „piraterie” din cauza forajului repetat în ceea ce consideră a fi zona sa economică exclusivă.

„Turcia a decis să efectueze al şaselea său foraj ilegal în mai puţin de un an, cu încălcarea drepturilor suverane ale Ciprului, destabilizând astfel şi mai mult regiunea”, a declarat Christodoulides după întâlnirea cu Borrell.

„Acţiunile Turciei în zonele maritime ale Ciprului nu pot fi considerate acte izolate (…) ele fac parte dintr-un comportament general alarmant”, a adăugat el.

Înainte de a ajunge în Cipru, Josep Borrell a făcut o escală la Atena. Recent, autorităţile elene au comunicat şefului diplomaţiei europene îngrijorările lor cu privire la modul în care Turcia abordează disputa privind frontierele maritime.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. Kings & Generals

  2. Borell…lol pana si un șef de gara are mai multa autoritate decat asta. Poate n-a înțeles bine: Turcia va plati catre Cipru redevente pentru extractia petrolului, adică bani grei. De ce nu foreaza Cipru daca tot se cred mare tara UE. Pentru ca nu dețin tehnologia de forare, de aia.

  3. Cipru e teritoriu UE, iar partea de Nord este considerată „sub ocupație”. Iar UE are tehnologia pentru foraj, aparent francezii de la Total sunt interesați, iar Turcia nu le-ar plăti nimic ciprioților, pentru ei probabil Cipru nici nu există…

  4. Erdoganel e cam turbat asa, si vad ca UiE, ca de obicei, e ca mortu-n in vitrina. Nu inteleg cum sunt lasati turcii sa ocupe cam ce vor ei in jur…