G4Media.ro

Şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, nenominalizat de Tudorel Toader pentru un nou mandat:…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, nenominalizat de Tudorel Toader pentru un nou mandat: „E posibil să mi se tragă de la dosarul Rompetrol!” Surse: la mijloc ar mai fi încă un dosar greu

Şeful interimar al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a făcut azi declaraţii interesante, răspunzând unei întrebari, în bilanţul de la finalizarea mandatului de şef al parchetului anti-crimă organizată.

Reporter: Credeţi că nenominalizarea dvs. pentru un nou mandat poate avea legătură cu dosare aflate pe rolul DIICOT? Dacă da, care anume?

Daniel Horodniceanu: „Cred că răspunsul l-a dat deja ministrul Justiţiei, care a reproşat public faptul că există în DIICOT, din 24.000 de dosare de care vă spuneam, unul care are o vechime de 11 ani şi în care am considerat că s-au luat măsurile manageriale necesare la momentul la care s-a putut. Deci este posibil, dacă discutam despre acel unic dosar, iar restul de 23.999 de dosare nu contează.”

Horodniceanu explicase mai devreme care este cel mai vechi dosar din DIICOT la care s-a referit Tudorel Toader, cu o vechime de 11 ani. Şeful DIICOT a arătat că este vorba despre o disjungere din primul dosar Rompetrol. E vorba de dosarul Rompetrol II în care procurorul Mirel Rădescu a finalizat rechizitoriul, însă actul de acuzare a fost infirmat din motive de legalitate, iar Horodniceanu a cerut revocarea procurorului de caz. Citeşte mai multe aici.

„Acesta este unul dintre cele 24.000 de dosare aflate în lucru la Parchet la cei 210 procurori care efectuează urmărirea penală proprie în aceste cauze. Este un dosar care are 3.200 de volume, cu sechestre aplicate de circa 700 de milioane de euro, în care Inspecţia Judiciară şi eu personal am constatat că s-a lucrat ritmic. Nu pot, ca procuror ierarhic superior, să verific decât actele ce-mi sunt supuse de procuror pentru confirmare. Faţă de ultimii doi procurori care au lucrat în acest dosar (procurorii Adriana Cristescu şi Mirel Rădescu – n.r.) s-a formulat o cerere către CSM de revocare. Pentru primul, pentru o tergiversare de 6 ani a cauzei, iar pentru cel de-al doilea pentru aspecte de nelegalitate a soluţiei. Aspectele au fost dezvoltate la momentul potrivit. Niciuna dintre solicitările de revocare nu au fost avizate de CSM, unul dintre procurori fiind pensionat, iar celălalt fiind transferat la un alt Parchet”, a explicat Horodniceanu.

Nu e singurul dosar greu de la care i s-ar fi tras lui Horodniceanu. Surse judiciare au explicat însă pentru G4media.ro că nenominalizarea lui Horodniceanu de către ministrul Justiţiei Tudorel Toader pentru un nou mandat de şef al DIICOT ar putea fi motivată şi de instrumentarea în mandatul lui a unui alt dosar din zona Energo. Cazul Petrom-OMV e aflat în urmărire penală in rem deocamdată. Dosarul priveşte externalizarea de către Petrom a serviciilor de modernizare a sondelor de foraj, astfel încât compania să respecte obligaţiile de mediu, potrivit legislaţiei comunitare, după aderarea României la UE în 2007.

Context. Chiar dacă nu este asumat oficial şi pozează în tehnocrat, ministrul Justiţiei Tudorel Toader este susţinut de ALDE, partidul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. ALDE deţine şi portofoliul Energiei prin ministrul Anton Anton, un apropiat al lui Tăriceanu. Liderul ALDE a fost ministrul Industriilor în Guvernul CDR în 1997. Ulterior, el a fost administrator al Rompetrol Downstream între 2003 şi 2004, pe când grupul era deţinut de prietenul lui, Dinu Patriciu. Acesta din urmă a decedat înainte de sentinţa din dosarul Rompetrol I, însă amicul lui Tăriceanu şi Patriciu, fostul jurnalist Sorin Roşca Stănescu, a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni de detenţie pentru manipularea bursei de capital.

„Tăriceanu a speculat 10 milioane de acţiuni Rompetrol pe bază de pont”, titra ziarul Gândul în 2005.

Foto: Daniel Horodniceanu (InquamPhotos – Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Felicitari echipei DIICOT pentru rezultatele spectaculoase. Nu va lasati indimidati de acesti criminali fie ei si economici si aduceti-va aminte de fratii romani din USLA ( Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă) ucisi cu sange rece in stilul cunoscut si barbar rusesc.

  2. Ce sa-i faci bai Grohaila,asta-i viata!

    • Du-te ba și organizează miting, nu mai pierde vremea pe site-ul lui Tapalagă! Aici nu schimbi tu opinia nimănui, te plătește Dragnea degeaba! Dă de la el? Sau, vezi că poate primești banii de la vreo autoritate publică, unde figurezi ca angajat și poate faci pârnaie..nu acum….dar, in doi ani, îți dai seama că o să pierdeți alegeri și poate, viitorul ministru al justiției, pe legislația voastră, o să dea procurorilor target (aia înseamnă norma aici, că bănuiesc că nu pricepi) de arestat pesediști! :))

  3. Horodniceanu asta seaman cu un porc de bazna,procurorasul nu vede ca toata tara este plina de clanuri mafiote si de tigani care fac legea,ce a facut acest imbuibat plin de privilegii pentru starpirea clanurilor mafiote?