G4Media.ro

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a vizitat centrala nucleară Zaporojie

Sursa foto: Telegram / Energoatom

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a vizitat centrala nucleară Zaporojie

Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU a vizitat joi cea mai mare centrală atomică din Europa, situată în sudul Ucrainei, unde barajul Kahovka a cedat la începutul acestei luni, relatează The Guardian.

Vizita a fost anunțată de compania națională de energie nucleară din Ucraina, Energoatom, într-o postare pe Telegram.

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), s-a întâlnit marți la Kiev cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre preocupările legate de centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia.

AIEA și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la această instalație, care a fost în mod repetat prinsă în focuri încrucișate de când Rusia a lansat războiul împotriva Ucrainei în februarie 2022 și a confiscat instalația la scurt timp după aceea.

Săptămâna trecută, distrugerea barajului Kahovka din regiunea Herson din sudul Ucrainei, parțial ocupată de Rusia, a adăugat o nouă îngrijorare. Barajul, aflat mai jos pe fluviul Nipru, a ajutat la menținerea apei într-un rezervor care răcește reactoarele centralei.

Cele șase reactoare ale centralei au fost oprite de luni de zile, dar aceasta are în continuare nevoie de energie electrică și de personal calificat pentru a opera sistemele de răcire cruciale și alte elemente de siguranță.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...