G4Media.ro

Șefa grupului socialiștilor din Parlamentul European către Guvernul Orban: Nu o luați…

Șefa grupului socialiștilor din Parlamentul European către Guvernul Orban: Nu o luați pe același drum ca Polonia și Ungaria, subminând statul de drept / Siegfried Mureșan: Singurul partid care a afectat statul de drept a fost PSD, membru al PES

Șefa grupului socialiștilor din Parlamentul European, Iratxe Garcia Perez, avertizează, într-o postare pe Twitter, Guvernul Orban să țină seama de recomandările Comisiei de la Veneția, care interzic schimbarea legii electorale cu un an înaintea alegerilor.

Replica a venit din partea europarlamentarului PNL Siegfried Mureșan, care i-a atras atenția lui Perez că singurul partid care a atacat statul de drept în ultimii ani în România a fost PSD, formațiune membră a familiei socialiștilor europeni.

Guvernul Orban a anunțat că-și angajează răspunderea în Parlament pe proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

”Nu o luați pe același drum ca Polonia și Ungaria, subminând statul de drept”, scrie lidera grupului socialiștilor pe Twitter.

”Cu tot respectul: singurul partid românesc care a afectat statul de drept în ultimii ani a fost Partidul Social Democrat, membru al PES. Noul guvern de centru dreapta din România va respectat întotdeauna toate standardele internaționale”, a scris Siegfried Mureșan pe Twitter.

Titus Corlățean (PSD) a cerut joi Comisiei de la Veneția să emită un punct de vedere legat de intenția guvernului Orban de a-și angaja răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

Corlățean, fost ministru de Externe, a făcut cererea în ședința de joi a comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Fostul  ministru a spus că inițiativa PNL ”va schimba regulile în timpul jocului”, catalogând-o drept ”abuz de putere”.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că partidul va ataca la Curtea Constituțională alegerea primarilor în două tururi dacă moțiunea de cenzură nu trece în Parlament.

Ciolacu a anunțat marți, la finalul ședinței Comitetului Executiv al partidului, că social-democrații vor transmite o scrisoare instituțiilor europene prin care să semnaleze ”abuzul” guvernului de a schimba legislația electorală, în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi, cu doar câteva luni înainte de alegerile locale.

”Am mai luat o decizie, să trimitem o scrisoare din partea PSD atât președintei Comisiei Europene, cât și grupului social-democrat din Parlamentul European și la președintele Parlamentului European și la toți europarlamentarii. Acest abuz de a schimba legile electorale în pofida unei decizii a Curții Constituționale și a unei recomandări a Comisiei de la veneția. nu ai dreptul, într-un stat european, sub nicio formă să modifici legile electorale cu două-trei luni înainte de momentul electoral, Nu s-a întâmplat niciodată în istoria României așa cev și sperăm nici să nu se îmtâmple”, a declarat Marcel Ciolacu.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că a transmis Parlamentului solicitarea de a se întruni în sesiune extraordinară pentru angajarea răspunderii guvernului pe alegerea primarilor în două tururi.

Potrivit șefului statului, sesiunea extraordinară va avea loc săptămâna viitoare, între 27 și 31 ianuarie.

Citește integral

VIDEO Klaus Iohannis: Solicit convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară pentru angajarea răspunderii guvernului pe alegerile în două tururi / Sesiunea să aibă loc săptămâna viitoare, 27 – 31 ianuarie

DOCUMENT Guvernul a trimis Parlamentului proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi. Cum vor liberalii să stopeze turismul electoral și să crească șansele independenților din localitățile mici să poată candida și cum argumentează că modificările nu încalcă recomandările Comisiei de la Veneția

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. No, mă, cine s-a găsit să vorbească tocmai acum. Dacă era din PPE mai ziceam…

 2. Adică nu o luați pe drumul propriului interes național, cum fac Polonia și Ungaria, ci continuați să executați directivele noastre.
  Trăiască internaționalismul proletar!

 3. Individa asta face jocurile ciumei rosii,habar nu stie despre ce vorbeste !
  Alegerile in 2 tururi NU ingradesc votul, ci il democratizeaza.Nu este de mirare, de ce socialistii au pierdut in ultimii ani atata credibilitate.Oricum PSD-ul nu are nimic in comun cu social-democratia adevarat.Este o grupare infractionala securisto-mafiota.

 4. Această tanti latră fără măcar a ști despre ce este vorba. O fi sunat-o ciurdăracu și i-o fi spus că este jumulit psdeul, acel hidos balaur, iar tanti se alarmează. Ușurel bre, tanti, informează-te despre ce este vorba, iar mai apoi emite opinii. Nu de alta, dar te faci crunt de râs.Dacă pentru tine, consolidarea procesului democratic, prin adoptarea unei legislații care întărește participarea cetățenească, cu vreo 5 luni înainte de alegeri, înseamnă că pricepi democrația și pârghiile sale de aplicare, așa cum îl înțeleg eu pe unu ce-mi vorbește în chineză. Vai de capul vostru. Poate nu ști care sunt diferențele între mecanismele care slăbesc sau întăresc statul de drept și procesul democratic, tot ce este posibil, în familia voastră politică, astfel de confuzii se pot face, doar avem psdeu la noi, este de al vostru, pentru care, tot ce îl defavorizează este nedemocratic, iar tot ce îi produce beneficii, pe cale de consecință, este democratic. Dacă tăceai, filosoafă rămâneai, așa te-ai umplut de penibil!

  • Problema ei nu este democrația, ci faptul că se- mpuținează nr. socialiștilor în Parlamentul European.

 5. Pai BA sa o ia!

 6. Alo, tanti Ioropa!
  E doar o revenire la ce a fost.
  Lasa-ne cu directivele si comparațiile!

 7. Ăia nu știu pr ce lume traiesc. Hoții pesedei au distrus țara sistematic în ultimii ani cu ajutorul fmmalde și fmmudmr. Oare câți bani a încasat zdreanța PES de la ciolacu să vorbească așa? Cât despre alegeri în două tururi tot cetățenii români le-au cerut în stradă la fel ca eliminarea tuturor pensiilor speciale. P.S.- vrem și anticipate și cât mai repede. Mizeriile fmmpsdaldeudmr trebuiesc eliminați urgent din sistem. Cancerul trebui în sfârșit eradicat. Amin!

 8. Ce-o fi spus madama asta socialista, Iratxe Garcia Perez in cei 3 ANI cat PSD a calcat in picioare statul de drept in ciuda avertismentelor repetate ale UE si CE si PE si GRECO si MCV si ale Ambasadelor democratice?!
  Ce-o fi spus cand analfabeta Dancila se ratoia in Plenul PE la Europarlamentarii care avertizau PSD+ALDE ca Romania risca sanctiuni?!
  Nimic, evident, ca e din grupul socialistilor europenei, se apara intre ei!

 9. Când Ciordache, Șerban și restul găștii, sub atenta îndrumare a infractorilor Trădiceanu și Draknea, călăreau legile justiției, madam Pereț nu vedea că facem „același drum cu Polonia și Ungaria”?
  Atunci nu conta ce zice Comisia de la Veneția, ci conta ce zice Tulburel Toader și cu komsomolistul ăla de la CCR, Dornean & Co. Acum îi f.te grija despre „instituțiile europene” dar acu un an se kkau pe ele. Irlau îm gira mare că „ne dau ordine străinii”. Acum le convin ordinele?!

 10. G4 Media, sa inteleg ca nu aveti subiecte, din moment ce-i dati atata atentie socialistei asteia din Spania, doua articole pentru 3 randuri pricajite si inepte pe twitter!

 11. Bună ziua!Gabriela a scos din sertar vocabularul „ELEVAT „!!!!Este greu sa înțelegi mai mult de 3 rânduri de,aceea ți se face o prezentare succinta a evenimentelor zilei!!!!!Cam așa reiese din ce comentezi! !!!De obiectivitate ai auzit???Ei trebuie sa prezinte pentru toată lumea nu doar ce vrei dumneata sa auzi și să vezi+Pentru asta s-a inventat biblioteca! !!!!Dacă ai așa ceva în casă? ???